In de ban van

Ik ben momenteel in de ban van twee albums, een van die albums is Bob Dylan's greatest hits vol. II. In de ban zijn betekent voor mij dat ik bewust(e) album(s) bovengemiddeld vaak draai (zonder daarbij andere albums in de steek te laten). Dat ik in de ban ben van Bob Dylan's Greatest hits vol. II, heeft alles te maken met de aanstaande heruitgave van dit album. Het gaat niet om zomaar een heruitgave, maar om een heruitgave die - afgaande op eerdere ervaringen - met open armen ontvangen moet worden. Ik heb het over de remaster van dit album door Steve Hoffman.
16 april komt die cd op de markt en nee, hij is niet goedkoop, maar ik verwacht wel dat hij die prijs meer dan waard is.
De advertentie rechts is voor het oorspronkelijke album. Het is wel aardig om te zien hoe een collectie als Bob Dylan's greatest hits vol. II in november 1971 werd aangeprezen: 'Twenty-one songs that have changed the course of music forever.' Vervolgens worden alle songtitels opgesomd, daarna de tekst: 'Bob Dylan's new album has 16 songs that you already know by heart. And five unreleased greatest hits.'
Dit album ontdekte ik pas járen nadat het voor het eerst uitkwam. Dat is ook niet zo vreemd aangezien ik - toen dit album uitkwam - nog niet geboren was. Aanvankelijk vond ik het - bij de ontdekking van dit album - vreemd dat 'George Jackson' er niet op staat. Achteraf gezien natuurlijk een wat domme gedachte van mij. 'George Jackson' werd op 4 november 1971 opgenomen, de tracklist voor Bob Dylan's greatest hits vol. II stond toen al lang vast, dit album kwam namelijk op 17 november 1971 uit. 'George Jackson' had er niet eens op kunnen staan, simpelweg omdat het te laat is opgenomen.
Des te opmerkelijker vond ik het - toen ik deze advertentie voor het eerst onder ogen kreeg - dat voor de advertentie van Bob Dylan's greatest hits vol. II in Amerika precies dezelfde foto (of liever drie foto's) is gebruikt als voor de hoes van de Nederlandse persing van 'George Jackson'. (zie hier)
Dit album draagt - zoals zoveel verzamelaars - ook een risico in zich. Menig luisteraar zal geneigd zijn om van dit album alleen de nummers te draaien die op geen enkel ander album te vinden zijn. Menig verzamelalbum is ook daadwerkelijk niet meer dan dat: een verzameling nummers, ongeveer zoiets als (vroeger) zelf een cassettebandje vullen met nummers van verschillende platen. Bob Dylan's greatest hits vol. II is echter de uitzondering, dit is wel degelijk een album (en niet alleen een verzameling nummers). Wie luistert zal vroeg of laat ontdekken dat er wel degelijk over de volgorde waarin de nummers op dit album staan is nagedacht.
Het is nog even wachten, maar dan hebben we een mooie heruitgave van Bob Dylan's greatest hits vol. II - van begin tot eind - om door de kamer te laten knallen.

Geen opmerkingen: