Beursbezoek

Ik heb vannacht maar kort geslapen. Vanochtend om zes uur stond ik naast mijn bed. Wanneer ik slecht slaap, dan komt dat meestal door iets negatiefs. Zo kan mijn nachtrust verstoord worden doordat ik lig te piekeren, om maar eens wat te noemen. Je ziet, ik ben net een gewoon mens.
Dat ik afgelopen nacht maar kort geslapen heb, heeft echter een positieve oorsprong. Ik ben gisteren op de grote platenbeurs in Utrecht geweest en mijn hoofd gonst nog na. Vandaar die korte nachtrust.
'Mevrouw Tom' en ik zijn gisteren in alle vroegte richting Utrecht gereden, alles liep gesmeerd. Alleen al het binnenlopen in die grote hal stampvol geluidsdragers is heerlijk. Het rondkijken, hier en daar een flard van een conversatie opvangen en het koffie drinken en / of een praatje aanknopen met andere Dylan-liefhebbers maakt een bezoek aan de beurs in Utrecht al tot een aangename bezigheid.
Natuurlijk is dat rondkijken, dat koffie drinken en praten niet de reden om de beurs te bezoeken, het is een aangename bijkomstigheid. Ik ga naar de beurs om te zoeken naar platen, om te kopen.
Twee dingen vielen echt op: 1. Het aanbod van vinyl is enorm toegenomen sinds de laatste keer, het aantal kramen met cd's is daarentegen een stuk minder geworden. 2. De prijzen van vinyl waren in de laatste jaren flink gestegen. Het lijkt er op dat de prijzen wat gestabiliseerd zijn, misschien zelfs wat gezakt zijn.
Aan het eind van de dag zijn 'mevrouw Tom' en ik tevreden en voldaan met tassen vol nieuwe aanwinsten weer naar huis gereden. Nee, ik ga je niet vermoeien met een lijst van alle aankopen. Ik pik er eentje uit: een Nederlandse persing van Blonde on blonde. Deze plaat heeft normaal het catalogusnummer S 66012, maar de persing die ik gisteren op de beurs kocht, heeft het catalogusnummer DK 1013. Deze persing is in Nederland gemaakt, maar nooit hier verkocht. De plaat is namelijk voor de export gemaakt, de export - aldus de website Searching for a gem [SFAG] - naar Denemarken.
Je voelt misschien de 'maar' al aankomen.
Deze persing is - aldus SFAG - in Denemarken verkocht (en ik heb geen enkele reden om dit te betwijfelen), maar volgens de verkoper van wie ik gisteren de plaat kocht, komt mijn exemplaar uit Noorwegen.
Kletste de verkoper uit zijn nek of is Blonde on blonde met catalogusnummer DK 1013 niet alleen in Denemarken, maar in meer Scandinavische landen verkocht?
Een bezoek aan de platenbeurs in Utrecht levert niet alleen 'winst' op, maar ook vragen.
Nuancering: het stellen van vragen is meestal ook winst.

Geen opmerkingen: