Dylan & reclame #4 [CBS Benelux liner]

In Dylan & reclame afleveringen 1 tot en met 3 heb ik gekeken naar reclame voor albums van Dylan op de binnenhoezen van elpees. In de vierde aflevering wil ik kijken naar de zogenaamde CBS Benelux liner. Deze reclame is te vinden op de achterkant van de hoezen van Nederlandse singles uitgebracht door CBS. Wanneer ik kijk naar Dylans singles in Nederland, dan is de eerste Nederlandse single van Dylan met op de achterkant van de hoes deze CBS Benelux liner 'Queen Jane approximately'. De laatste single met op de hoes CBS Benelux liner is 'Watching the river flow'.
Iedere in Nederland uitgebrachte single van Dylan tussen 'Queen Jane approximately' en 'Watching the river flow' bevat op hoes deze CBS Benelux liner, maar het is niet zo dat ook iedere CBS Benelux liner reclame voor singles of platen van Dylan bevat.
Ik weet dat er in ieder geval zeven CBS Benelux liner zijn waarin reclame gemaakt wordt voor een Dylan-release. Hieronder zal ik scans van deze zeven laten zien en kort toelichten.

CBS Benelux liner no. 16:
Deze liner - zoals ik het vanaf nu maar kortweg noem - is te vinden op de achterzijde van de singles 'Just like a woman' (oranje) en 'Mixed up confusion' (geel). In deze liner wordt reclame gemaakt voor Dylans single 'I want you'. Dit is ook de enige liner die ik tot nog toe heb kunnen vinden waarin reclame wordt gemaakt voor een single van Dylan. Alle overige liner bevatten steeds reclame voor negen elpees, waarvan één van Dylan. De kop boven deze liner luidt: 'More sounds of success on CBS'.

CBS Benelux liner no. 21:
Deze liner is te vinden op de achterkant van de hoes van de single 'Drifter's escape'. In deze liner wordt reclame gemaakt voor het album Blonde on blonde. Er wordt dus reclame gemaakt voor voorlaatste de elpee (de single is afkomstig van John Wesley Harding, de reclame is voor Blonde on blonde). De titel boven deze liner luidt 'All CBS...All great!'

De liner no. 21 heb ik ook in het blauw en roze, deze komen van non-Dylan singles.CBS Benelux liner no. 22:
Deze liner staat op de achterkant van de hoes van drie Dylan-singles: 'I threw it all away' (blauwe balk), 'Tonight I'll be staying here with you' (paars) en 'Lay lady lay' (zwart-wit). Drie singles van het album Nashville skyline. Net als bij liner no.21 is de reclame op liner no. 22 voor de voorlaatste elpee: John Wesley Harding. Wie denkt dat dit een patroon gaat worden, moet ik teleurstellen.
De titel boven de reclame luist dit keer 'The rock machine turnes you on'. (Over deze 'rock machine' in een latere aflevering van Dylan & reclame meer). Wat verder opvalt is dat tot nog toe alle hoezen in zwart-wit op de liner zijn afgedrukt, en de balken erboven / er om heen in kleur zijn. De liner op de achterzijde van de hoes van 'Tonight I'll be staying here with you' is daarop de eerste van twee uitzonderingen.

CBS Benelux liner no. 24:
Van deze liner kan ik helaas niet meer laten zien dan een detail, alleen het album van Dylan waarvoor reclame wordt gemaakt. Maar dit detail is wel interessant. Deze liner is niet te vinden op een hoes van een Dylan-single. Allereerst wordt er wederom reclame gemaakt voor Blonde on blonde. Opvallend daarbij is dat - wanneer je goed kijkt - je ziet dat de hoes van Blonde on blonde zoals die te zien is in liner no. 21 niet hetzelfde is als de hoes van Blonde on blonde in deze liner. Dat verschil zit in het CBS-logo & de aanduiding dat het op een stereo-persing gaat (rechtsboven). Bovendien staat op de hoes van Blonde on blonde in liner no. 24 'featuring ...' links op de hoes. Dit ontbreekt in de hoes op liner no. 21. Tot slot staat er in liner no. 21 onder de afbeelding van de hoes, na het catalogusnummer tussen haakjes 'stereo', dit ontbreekt in liner no. 24.
Deze liner is de tweede waarbij de hoes van Blonde on blonde niet in zwart-wit, maar ik kleur is afgedrukt.

CBS Benelux liner no. 25:
Deze liner is te vinden op de achterzijde van 'Wigwam'. De tekst boven deze liner is identiek aan de tekst boven liner no. 21: 'All CBS... All great!'
Wederom wordt er in deze liner reclame gemaakt voor Blonde on blonde. De afbeelding van dit album is identiek aan de afbeelding op liner no. 24. De hoes van Blonde on blonde is dit keer echter weer in zwart-wit afgedrukt.

CBS Benelux liner no. 26:
Liner no. 26 is te vinden op de achterzijde van de hoes van 'If not for you'. In tegenstelling tot voorgaande liners wordt er dit keer reclame gemaakt voor het album waarvan de single afkomstig is: New morning.
Boven de afbeeldingen van de hoezen staat dit keer 'The Music company presents'.


CBS Benelux liner no. 27:  
Liner no. 27 lijkt erg veel op Liner no. 26. Maar liefst vijf van de negen afgebeelde albums zijn identiek, waaronder Dylans album New morning. Ook de tekst boven de hoezen - 'The music company presents' - is p no. 26 en no. 27 identiek.
Liner no. 27 is te vinden op de achterzijde van de hoes van 'Watching the river flow'.


Tot zover de CBS Benelux liner. Er zijn er ongetwijfeld meer te vinden op non-Dylan singles, andere liners met andere reclame of dezelfde liners in andere kleuren. Mocht één of meer andere liners dan de afgebeelde bezitten, dan zou je mij een groot plezier doen met een scan. (tom_dylan@hotmail.com)

1 opmerking:

Harrie de Kort zei

Tom, ik heb een Liner nr 21 van The Platters Kleur oranje. Blonde on Blonde van Bob Dylan staat achterop.
Single 3376 CBS mnet Twilight time en My Prayer.

Leuk om te weten?

Harrie de Kort
hcdekort@gmail.com