Dylan kort #854

17 mei 1966: Berichten uit het verleden. Hetzelfde hier.
Bob Dylan blaast: Dit filmpje op mondharmonica.com heeft niks met Dylan te maken (behalve de titel), maar grappig is het wel.
Documentaire: Gisteren (of was het eerder?) vroeg ik hier of iemand de documentaire over The Troubadour (Uur van de wolf) gezien had & of het de moeite van het bekijken waard is. Twee reacties, van Cas & Frits [waarvoor dank], beide reacties waren verre van optimistisch. Niet tot nauwelijks Dylan. Vooral James Taylor & Carole King.
Ik houd niet van de muziek van James Taylor & Carole King. Ik ben eigenwijs, ondanks de waarschuwingen ga ik kijken, al zijn de verwachtingen dan al laag.
Gisteravond, in een verloren uurtje, iets meer dan drie kwartier van die documentaire bekeken. Ik mis Dylan, ik zie in een flits het afgebeelde songboek voorbij komen & hoor Jackson Browne een stukje van Dylans 'I want you' zingen. O ja, en er is ook nog een 'stamboom' waarin Dylans naam voorbij komt.
Dat Dylan niet tot nauwelijks een rol heeft gekregen in deze documentaire is tot daar aan toe. De twee zaken waar ik echt de kriebels van krijg is ten eerste de suggestie dat de singer-songwriter 'ontstaan' is met de opkomst van James Taylor & Carole King en de opening van The Troubadour. Klinkklare onzin natuurlijk. Voor de opkomst van Taylor & King, voor The Troubadour, waren er natuurlijk al Bob Dylan, Phil Ochs, enz. & daarvoor weer Woody Guthrie & daarvoor weer... enz.
Het belang van The Troubadour & de muziek van Taylor & King wordt in deze docu zwaar overschat.
Het tweede dat me stoort is het geheel ontbreken van het beste dat The Troubadour heeft voorgebracht: het album Live at the Troubadour 1969 van Tim Buckley. Misschien zat het wel in de tweede helft van de docu, ik heb tenslotte maar drie kwartier gekeken, maar zelfs als dat het geval is, is het fout. Dit album is beter dan het verzamelde oeuvre van Taylor & King samen. Dit album verdient een plekje aan het begin van de docu.
Genoeg! Steeds minder van bovenstaande gaat over Dylan & dit is een blog over Dylan.
Voor de Dylan-liefhebber loont het niet de moeite om naar de docu over The Troubadour te kijken.

Geen opmerkingen: