World gone wrong


Vrijdagavond = opblijfavond in huize Willems & dus kijken de kinderen Verschrikkelijke Ikke, een bak chips op de tafel tussen twee plastic bekers met sap. En terwijl de kinderen kijken, lachen & eten van chips - dat drinken komt wel - kruip ik weg met mijn iPod.
Een lezer stuurde mij een e-mail - ik ben dol op e-mails van lezers, laat maar komen - over You belong to me & na een jacht van een half uur hoor ik waarover hij schreef, denk ik. Daar moet je altijd voorzichtig mee zijn, zo heb ik geleerd, je denkt iets te horen & toch blijkt er dan weer ergens een andere versie aan de aandacht ontsnapt te zijn.
De oren verdienen wel een beetje liefde, ik heb vandaag van half 8 in de ochtend tot 3 uur in de middag aan een stuk zitten werken aan het manuscript van Bob Dylan in Nederland 1965 - 1978. Nou was dat manuscript natuurlijk al een tijdje klaar, maar het kan altijd beter & waarom niet de gelegnheid aangrijpen om aan te scherpen. Tijdens het werken aan dat manuscript is er alleen de focus, geen muziek - anders zou ik alleen maar luisteren & niet schrijven.
De oren verdienen wel een beetje aandacht & dus schenk ik ze, na You belong to me, het album World gone wrong. Nee, dat is inderdaad geen toeval, You belong to me werd opgenomen tijdens de sessies voor Good as I been to you - het album dat in mijn kop onlosmakelijk is verbonden met World gone wrong, maar kwam uiteindelijk terecht op de soundtrack van Natural born killers.
Toen World gone wrong uitkwam, in oktober 1993, luisterde ik al wel enige jaren naar Dylan, maar was ik nog niet zo goed 'ingevoerd' dat ik voor de release al op de hoogte was van het feit dat dit album eraan zat te komen. Die gekte kwam later.
De dag dat World gone wrong uitkwam was ik toevallig in een platenzaak, een zaak waar ik nooit eerder was geweest & sindsdien ook nooit meer geweest ben. En terwijl ik door de bakken met cd's bladerde, zag ik vanuit mijn ooghoek dat de medewerker van de zaak een cd tussen het rijtje cd's van Dylan zette.
Die cd heeft nog geen 2 minuten tussen de andere cd's gestaan. Als trotse eigenaar van World gone wrong ben ik naar huis gegaan, mijn eerste Dylan-cd die ik kocht op de dag van release - al was dat puur toeval.
Is het je ooit opgevallen dat met die eerste Europese cd-persing van World gone wrong iets vreemds aan de hand is?
Pak 'm er maar bij, dan moet je kijken op de cd, daar staat de tracklist op afgedrukt:

1. World gone wrong
2. Love Henry
3. Ragged & dirty
4. Blood in my eyes
5. Delia
6. Broke down engine
7. Stack a lee
8. Two soldiers
9. Jack-a-roe
10. Lone pilgrim

Zo staat het er, zie je het al?
Nee? Okee, ik zal het je vertellen: track 5 & 6 zijn in deze lijst verwisseld, er moet staan:

5. Broke down engine
6. Delia

De cd speelt de nummers overigens wel in de goede volgorde. De drukfout moet ontdekt zijn ná het persen van de cd's, maar voor het drukken van het boekje. Daarin staat op blz. 11 in kleine letters: Due to a printing error the running order of the songs printed on the compact disc is incorrect. Track 5 should be track 6 and vice versa.
Op latere persingen is de fout gecorrigeerd & is ook de tekst van blz. 11 verdwenen.

Aaah, dat tikken tegen de kast van zijn gitaar tijdens Broke down engine & hoe hij dit zingt, maar dit terzijde.

In mijn herinnering is World gone wrong het eerste album dat ik ooit een tweede keer kocht, al durf ik niet te stellig te beweren dat de herinnering strookt met de historische werkelijkheid.
Het moet een tankstation geweest zijn langs de snelweg waar ik World gone wrong tegenkwam op cassette, een uitverkoopje & aangezien in die dagen de stereo in de auto geen cd's, maar alleen nog maar cassettes slikte, kocht ik die cassette. De herinnering linkt World gone wrong dan ook met autorijden, ramen open, de belofte van de bestemming voor ogen.
Kilometers asfalt, 'mevrouw Tom' naast mij & World gone wrong op de stereo, soms heeft men niet veel meer nodig om van puur geluk door de tijd te zweven.

Bovenstaande tekst is later aangepast omdat ik, stom, stom, stom, beweerde dat You belong to me werd opgenomen tijdens de sessies voor World gone wrong. Dat moet natuurlijk zijn Good as I been to you. Een stomme fout!
Met dank aan Rob voor zijn scherpe blik!

Geen opmerkingen: