Bob Dylan 69 jaar & 363 dagen

Ik heb naar de documentaire Tangled up with Dylan - the ballad of A.J. Weberman gekeken. Schitterende documentaire over een schrikbeeld. Weberman is een fan die over de grens is gegaan & niet alleen met z'n tenen.
Gisteravond: de elpee Bob Dylan in concert - Brandeis university 1963 onder de naald. Mooie plaat, dankuwel.
In de hoes zit niet alleen de plaat, maar ook een klein papiertje met daarop een code om de muziek - welke ook op de plaat staat - geheel & voor niks te kunnen downloaden, voor op je mp3-speler of je iPod. Bij de elpees Christmas in the heart & Together through life zat nog een cd, nu dus een papiertje met een code. Is dat vooruitgang? Misschien wel.

Martijn Muijs vroeg mij via de e-mail om één nummer van Dylan te kiezen, dit nummer zal hij draaien in de radio-uitzending van aanstaande dinsdag (zie hieronder). En hoewel ik zijn vraag naar slechts één nummer helemaal snap, is het bijna een onmogelijke opgave. Met het kiezen van één nummer wijs ik gelijk een paar honderd andere nummers af. Ik heb geen favoriet nummer, of liever: iedere dag een ander favoriet nummer. Mijn keuze is uiteindelijk op een nummer gevallen dat voldoet aan twee voorwaarden:
1. het is nooit op de Nederlandse radio te horen, wat ik schandalig vind;
2. het is één van de beste voorbeelden om de kracht van Dylan-de-zanger te laten horen.
Nee, ik ga nog niet verklappen welk nummer het is. (Raden mag altijd)
Okee, één aanwijzing nog: het is een albumtrack uit de jaren zeventig.

'Je est un autre,' zei Rimbaud. Wat hij
daarmee bedoelde heb 'k nooit goed begrepen.
Wie is die ander dan? Toch ook weer ik?
Hij leeft toch mee onder dezelfde schedel?


- C. Buddingh'

Teruggevonden aantekening: Vooruitkijkend realiseer ik me dat al bijna mag schrijven over tournee 1981 & de single Lenny Bruce & eerder deze dag las ik op het net dat Dylan in 1964 een petitie heeft ondertekend om Lenny Bruce te steunen.

Lezend in de heruitgave van Robert Sheltons No direction home, gisteravond - wat is dit toch een schitterend boek! Ik lees het langzaam & geniet - dacht ik aan 11 outlined epitaphs, te vinden op de hoes van The Times they are a-changin'. Daarin o.a.

"Lenny Bruce says there're no dirty
words...just dirty minds an' I say there're
no depressed words just depressed minds"

4 opmerkingen:

tommy zei

Een gokje: Senor (Tales of Yankee Power)

tom zei

Mooie keuze, maar helaas...

groet,

Tom

Nanne zei

Tom,
Ik gok op Idiot Wind van Hard Rain.

Ter info: In de Volkskrant van afgelopen zaterdag, boekenbijlage P5, een hele pagina over Dylan (boeken). Mocht je hem niet kunnen bemachtigen dan scan of stuur ik het naar je op. Laat maar wat horen.

tom zei

@Nanne,

Goede keuze, deze heeft op mijn 'short list' gestaan, net als "Shelter from the storm" van dit album, maar helaas, het is een ander nummer. Geen concertopname, een studio-opname...

Dank voor het aanbod om scans te maken. Ik heb het stuk. De Volkskrant zelf gekocht afgelopen zaterdag & vandaag bleek een collega ook zo vriendelijk te zijn het stuk uit de krant te schuren en voor mij mee te nemen.

groet,

Tom