Christmas in the heart - reactie vijf

Via de e-mail ontving ik de indrukken van Floater op Christmas in the heart.
Met dank aan Floater.

Beste Tom,

Inmiddels heb ik deze kerstplaat enkele keren gedraaid. Geloof het of niet, dit is een groeibriljant! De achtergrondzangeressen hebben een zalvende werking op de weerbarstige stem van nonkel Bob. Het hoesje van deze plaat toont een kersttafereel uit pakweg de veertiger jaren van de vorige eeuw. Het lijkt allemaal nostalgisch en sentimenteel. Begrijpelijk want dit waren de jaren waarin Bob opgroeide. De afbeelding van pin-up Betty Page in Santa-outfit doet ironie vermoeden, maar bij Bob weet je het nooit helemaal zeker….

Overduidelijk heeft Dylan veel plezier beleefd aan deze opnames. De band speelt deze overwegend klassieke kerstliederen zeer professioneel maar op weinig verrassende wijze. Dylans stem is hier een dissonant en dat maakt de liedjes op een vreemde manier speciaal. De suikerzoete arrangementen contrasteren op een bijzondere manier met zijn schorre stem. Hierdoor krijgen zelfs de meest afgesleten nummers een nieuwe dimensie.
Er zijn momenten van weemoedige contemplatie (Hark The Herald Angels Sing, Christmas Blues en Silver Bells), maar er is ook de geweldige polka-versie van Must Be Santa. Tijdens een aflevering van de Amerikaanse sit-com "Dharma & Greg" konden we hem voor het eerst de polka horen spelen. Nu doet hij het nog eens dunnetjes over met David Hidalgo op accordeon. Hoe snel Hidalgo ook speelt, hij kan de ontketende Dylan niet bijhouden. Geweldig!

Andere hoogtepunten zijn het eerder genoemde Hark The Herald Angels Sing en het prachtige The First Noel. Wellicht kunnen hier wat mij betreft in de loop van de tijd nog enkele songs aan toegevoegd kunnen worden.

Opvallend is ook dat dit album zich uitstekend leent als achtergrondmuziek, iets wat ik bij Dylan nooit voor mogelijk heb gehouden. Het achtergrondkoortje is wat minder prominent aanwezig dan op de samples die we een aantal weken geleden konden horen en dat maakt de plaat alleen maar beter.

Christmas In The Heart is een mooie kerstplaat geworden waarin alle aspecten van het kerstfeest belicht worden. Het lijdt geen twijfel dat hij van deze muziek houdt. Dit is geen grap. Dit is serieus bedoeld. Iemand die al zo'n 100 miljoenen platen verkocht heeft, die vrijwel alle mogelijke onderscheidingen heeft gekregen en wiens invloed op de moderne muziek en cultuur onschatbaar is hoeft niemand meer iets te bewijzen. Hij doet wat hij wil. Hij doet dat wat je van een genie mag verwachten, namelijk dat wat niemand voor mogelijk had gehouden! En hij doet het zeer verdienstelijk!

Groet,

Floater

Geen opmerkingen: