de hoezen #11 - door Patrick Roefflaer

14 – Pat Garrett & Billy the Kid
Uitgebracht: 23 juli 1973
Illustratie: John Van Hamersveld
Fotograaf : Manuel Palomino
Art-director: John Van Hamersveld


Bob Dylans soundtrack voor Sam Peckinpahs western is verpakt in een erg sobere hoes: aan de voorzijde staan enkel letters en aan de achterzijde één foto, plus de credits. Merkwaardig genoeg staan daarbij vermeld: ‘Photography: Manuel Palomino, Bob Jenkins & Sarah (sic) Dylan’. Drie fotografen voor één foto? Vreemd.

De verklaring is te vinden in een artikel in Rolling Stone van 2 augustus 1973: ‘Een mengelmoes van filmbeelden door staf fotograaf Bob Jenkins - en foto’s van Sarah (sic) Dylan – zijn verwerkt in een poster, die bij de elpee zal worden gestopt.’

De naamloze auteur geeft nog meer interessante info: ‘Het was de bedoeling dat het hoesontwerp zou bestaan uit een collage van schilderijen van Bob Dylan, die hij had gemaakt op de filmset [in Mexico].’ Charles Lippincott, hoofd van de promotieafdeling van de MGM film studio’s licht toe waarom dat niet is doorgegaan: ‘De schilderijen werden per ongeluk vernield bij het verpakken in Mexico, om ze te verzenden naar Los Angeles.’

Dylan is inmiddels met zijn familie verhuisd naar die stad aan de Westkust. Voor het eerst doet hij daarom ook geen beroep op iemand van de New Yorkse staf van CBS. IN L.A. zijn immers ook vele grafisch ontwerpers te vinden. John Van Hamersveld was van 1965 tot 1968 verantwoordelijk voor de hoezen van Capitol Records. Hij maakte Wild Honey van The Beach Boys en de Amerikaanse versie van Magical Mystery Tour van The Beatles. Daarna legde hij zich toe op concert posters van Jimi Hendrix en Cream, maar bleef ook hoezen maken zoals Exile on Main Street van The Rolling Stones. 

Hij komt met een uiterst sober ontwerp: de titel van de film in zwarte Western letters op een achtergrond, met daarboven in sepia: ‘Bod Dylan Soundtrack’. Bij de eerste Amerikaanse persing zijn de letters geëmbosseerd. 

Op de achterzijde is een zwart-wit foto van Manuel Palomino. Het is een scene uit de film, waarbij Billy the Kid standing op zijn knieën ligt, terwijl hulpsheriff Bob Olinger hem bedreigt met een geweer.

De Japanse (eerste) versie heeft een hoes met allemaal foto’s uit de film.

2 opmerkingen:

Johan zei

Voor de fanatieke verzamelaars: er zijn twee versies van de Nederlandse uitgave. De eerste persing staat het CBS-logo links (net zoals de Amerikaanse versie, maar zwart i.p.v. bruin). Bij de tweede versie, verschenen als "Nice Price", ontbreekt een logo aan de voorkant, maar is het aan de achterkant rechts geplaatst. Er zijn ook exemplaren van de eerste oplage met een groene sticker met de tekst "de nieuwe DYLAN elpee"

Kate Lynch zei


This is lovely. keep it up