een uur nieuwe dylan

Op vrijdag 25 oktober 1968, vandaag precies vijftig jaar geleden, zond VPRO "een uur nieuwe dylan" op Hilversum II uit (hulde) (hoera).
Het is de tweede keer in korte tijd dat er niet officieel uitgebrachte opnamen van Bob Dylan op de Nederlandse radio worden uitgezonden.
Een paar weken voor deze uitzending werd vanuit Engeland een pakje met daarin een geluidsband naar Nederland gestuurd. Op die geluidsband staat ruim drie uur muziek van Bob Dylan, muziek die dan nog niet officieel is uitgebracht.
Op dinsdag 22 oktober wordt in de VPRO-studio een selectie van grofweg een uur muziek van deze band op een nieuwe band gezet. Deze nieuwe band wordt gebruikt voor de uitzending van 25 oktober.
Hoewel er al zo'n twee weken plannen zijn voor die uitzending van "een uur nieuwe dylan" voor het daadwerkelijk zover is, moet er iets fout gegaan zijn bij de aankondiging van die uitzending. Wie op 25 oktober 1968 een krant opensloeg om te kijken wat de radio te bieden had, zag in het programma staan dat tussen 8 en 9 uur 's avonds op Hilversum II het hoorspel De grijze Eros te horen zal zijn, niet "een uur nieuwe dylan".
Op de dag van de uitzending verschijnt er een in kapitalen geschreven stuk in Hitweek om hip en jong Nederland er op te wijzen dat niet De grijze Eros, maar nog nooit eerder gehoorde opnamen van Bob Dylan die avond te horen zullen zijn op Hilversum II.
Tijdens deze uitzending zijn een groot aantal nummers van Bob Dylans optreden in Town Hall, New York op 12 april 1963 te horen. Daarnaast zijn er enkele concertopnamen uit 1966 te horen (waarschijnlijk Manchester, 17 mei) en een fragment van een interview met Bob Dylan, opgenomen tijdens de Broadside Show in 1962.
Niet lang na de uitzending van 25 oktober krijgen de Dylan-liefhebbers die de uitzending gemist hebben een herkansing om songs van de VPRO-tape te horen. Begin november worden nogmaals delen van de VPRO-tape op de Nederlandse radio gedraaid. Of het om een herhaling van de uitzending van 25 oktober gaat, of dat er in deze uitzending andere songs van de tape werden gedraaid, is niet duidelijk.

De band voor de uitzending van "een uur nieuwe dylan" wordt na 1968 nog een keer gebruikt. In 2006 wordt de band uit de VPRO-archieven opgedoken en delen er van worden afgespeeld in een aflevering van het door Marc Stakenburg gepresenteerde programma Zomerfestival. Daarna is de band met het opschrift "Bob Dylan sessie VPRO-studio 1968" - voor zover bekend - nooit meer uit het archief gehaald.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ben al onderweg naar dat archief.... :)

tom w zei

Laat me weten wat je in het archief vindt, Arjan.