The Cutting Edge 1965 - 1966: Deluxe Edition #9: 3 augustus 1965

3 augustus 1965 Studio?

1. Tombstone Blues – Take 1 Complete Vocal overdub
2. Tombstone Blues – Take 2 Complete Vocal overdub
3. Tombstone Blues – Take 3 Complete Vocal overdub

De sessie van 3 augustus 1965 op The Cutting Edge is een verrassing. Een verrassing omgeven met mysteries:
1. Michael Krogsgaard noemt in zijn Bob Dylan: The Recording Sessions deze sessie niet. En ook Clinton Heylin noemt deze sessie niet in zijn boek Behind Closed Doors. Voor het verschijnen van The Cutting Edge had ik nog nooit van deze sessie gehoord.
2. Zoals de bovenstaande tracklist aangeeft werd tijdens deze sessie een vocal overdub aan een eerder opgenomen versie van “Tombstone Blues” toegevoegd. Het gaat om een koortje - de Chambers Brothers -  tijdens de refreinen. Waarschijnlijk waren alleen de mannen die de overdub inzongen bij deze sessie aanwezig.
3. Aangezien Michael Krogsgaard geen recording sheet van deze sessie heeft gevonden (punt 1) en de aanwezigheid van Bob Dylan of de andere muzikanten die op Highway 61 Revisited te horen zijn zeer te betwijfelen is (punt 2), is het maar de vraag of deze overdubs werden opgenomen in de Columbia Recording Studio in New York. Ze kunnen overal opgenomen zijn.
Kortom: ik weet eigenlijk niks over deze sessie.

Het wordt nog gekker: helemaal niks van deze sessie is te horen op The Best Of The Cutting Edge of de Deluxe Edition van The Cutting Edge. Een take van deze sessie werd in 2014 uitgebracht op de boxset From His Head To His Heart To His Hands van Michael Bloomfield. Deze drie overdub-takes zijn – als het om The Cutting Edge gaat - alleen te vinden op de Collector’s Edition. En om de chaos compleet te maken klopt de tracklist van The Cutting Edge: Collector’s Edition zoals die in Bob Dylans website stond (en hier boven gegeven is) niet. Take 1 van deze sessie is namelijk helemaal niet compleet, alleen de takes 2 en 3 zijn compleet.

1. Tombstone Blues – Take 1 Vocal overdub
Bij alle drie de opnamen waar een overdub aan “Tombstone Blues” is toegevoegd gaat het – of ik moet me sterk vergissen - om de opname van “Tombstone Blues” die uiteindelijk op Highway 61 Revisited verscheen.
De eerste take breekt ongeveer halverwege “Tombstone Blues” af.

2. Tombstone Blues – Take 2 Complete Vocal overdub
Een prima take, ware het niet dat een van de zangers die de overdub inzingen één keer te vroeg inzet.

3. Tombstone Blues – Take 3 Complete Vocal overdub
Een prima take. Deze take verscheen eerder op From His Head To His Heart To His Hands. De grote vraag is waarom er niet voor gekozen is om deze take op Highway 61 Revisited te zetten. Ik neem tenminste aan dat deze overdub-sessie plaats vond om “Tombstone Blues” ‘op te leuken’ voor Highway 61 Revisited.
Ook een dag later, tijdens de sessie van 4 augustus werd een niet gebruikte poging gedaan om een overdub aan “Tombstone Blues” toe te voegen. Door al die overdubs zou je bijna denken dat Bob Dylan niet tevreden was over de basisopname – zoals die uiteindelijk wel op Highway 61 Revisited verscheen – en er daarom relatief veel tijd werd gestoken in deze overdubs.
De opnamesessie van 3 augustus 1965 roept vooral vragen op. Vragen waar ik geen antwoord op heb.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mogelijk staat er meer informatie over deze overdub sessie in het uitgebreidere boekwerk dat bij de Collector's Edition van The Cutting Edge zit.
Rob

Gerbrand zei

Olof Björner meldt bij de Tombstone Blues opnamen van 29 juli 1965 dat de take 11 op Highway 61 Revisited is aangevuld met overdubs door de Chambers Brothers, een soul music groep, zonder een datum van die overdubs te noemen. Dat is dus blijkbaar 3 augustus geweest. Deze versie met overdubs is in 2014 verschenen op de Michael Bloomfield boxset From his head to his heart to his hands.

Gerbrand zei

De Chamber Brothers versie wordt ook genoemd in het boekje van TBS Vol.7 door Al Kooper "There was an afternoon where the Chamber Brothers...came by and sang backup vocals on "Tombstone Blues". I thought it was amazing that day, but never heard it again after that."

En eerder bij de Song by Song beschrijving: "There exists another version of the issued take with background vocals overdubbed by the Chamber Brothers"

tom zei

Dank voor al je speurwerk Gerbrand! Ik zal het stuk veranderen, je hebt helemaal gelijk: dit is de versie met de Chambers Brothers. Ik heb te snel gewerkt, ik had dit kunnen weten...

groet,
Tom