boeken

Halverwege mei kwam het door Dennis McDougal geschreven Bob Dylan: the biography uit. Natuurlijk staat dit boek op mijn lijst met te lezen en te recenseren boeken, maar voorlopig kom ik daar niet aan toe. Is er iemand die dit boek al gelezen heeft (of binnenkort gaat lezen) en een recensie voor deze blog wil schrijven?

Afgelopen vrijdagavond was ik in boekhandel Lovink in Lochem voor de presentatie van het boek Appie Daalmeijer; een poplegende uit de Achterhoek van Bennie Waanders. Appie Daalmeijer speelde twee nummers van Bob Dylan tijdens de presentatie van het boek.
Ik heb Appie Daalmeijer; een poplegende uit de Achterhoek inmiddels gelezen. Het is een schitterend boek waarin Appie zijn verhaal vertelt, aangevuld met verhalen van bekenden van Appie. Zijn verhaal is dat van een man die leeft voor de muziek. En dan bedoel ik ook echt leeft voor de muziek.Niet alleen schotelt dit boek je het leven en werk van Appie Daalmeijer voor, maar ook geeft het boek inzicht in de Nederlandse popscène. Van het café met podium tot de radio-  en tv-makers die vaak op slinkse wijze bepaalden wat wel en wat niet een hit werd.
Wat heeft dit alles met Bob Dylan te maken?
De twee grote helden van Appie Daalmeijer zijn Buddy Holly en Bob Dylan. Beiden komen dan ook veelvuldig voorbij in Appie Daalmeijer; een poplegende uit de Achterhoek.
Natuurlijk ben ik bevooroordeeld wanneer ik zeg dat Appie Daalmeijer; en poplegende uit de Achterhoek een boek is dat ik kan aanbevelen. Ik ben bevoordeeld omdat ik zelf in het boek voorbij kom (Appie speelde een aantal nummers tijdens de presentatie van mijn eerste boek). Ik ben bevooroordeeld omdat ik Appie heb leren kennen als een aardige vent. Desalniettemin blijf ik er bij: het is een goed boek.

Het boek Passion for vinyl van Robert Haagsma heb ik al weer een paar dagen geleden uitgelezen. Het is geen boek over Bob Dylan (verre van zelfs), het is misschien niet eens zozeer een boek over muziek. Het is een boek waarin een groot aantal mensen vertellen over hun passie voor vinyl. Waarom, volgens deze mensen, vinyl zoveel beter klinkt dan cd's of downloads. Waarom vinyl veel eerder de verzamelaarszenuw raakt dan de cd.
Natuurlijk komt Bob Dylan voorbij in Passion for vinyl, al is het niet veelvuldig.

In de nieuwe Mania (nr. 308), het gratis tijdschrift dat bij een aantal platenzaken - waaronder Plato - te krijgen is, staan een paar regels over de recente uitgave van The 30th Anniversary Concert Celebration door Music on Vinyl.

Tot gisteren had ik nog nooit van de dichter Adrian Henri gehoord. Gisteren heb ik een aantal van zijn gedichten gelezen. Nee, Bob Dylan komt niet in die gedichten voor (wel The Beatles, Allen Ginsberg, William Burroughs, etc.). Waarom weet ik niet, maar de toon van Adrian Henri, bepaalde regels uit zijn gedichten doen mij aan Dylans songteksten denken.

Tot slot: ook geen Dylan in The Poetry of the blues van Samuel Charters, maar wel regels die bekend voorkomen:

I'm going to walk down that dirt road,
That long, long dirt road,
That dirty old road,
That darn old dirt road.
I'm going to walk down that dirt road
   'til somebody lets me ride.
If I can't find my baby, I'll run away
   and hide.

Geen opmerkingen: