Bob Batchelor - Bob Dylan; a biography

Een nieuwe dag, een nieuw boek: Bob Dylan; a biography van Bob Batchelor is een beknopte biografie van Bob Dylan, uitgegeven in de serie Greenwood biographies. De eerste zin over deze serie op de achterzijde van het boek vat Bob Dylan; a biography prima samen: "Ideal for student research assignments".
Bob Dylan; a biography is geen doorwrochte studie van Bob Dylans leven en werk, veel meer een eerste introductie, prima geschikt voor jongens en meiden die voor school een werkstuk moeten maken en na lang twijfelen toch maar kiezen om dat rare ventje op de hoezen van de elpees van pa als onderwerp te nemen.
In iets meer dan honderd pagina schetst Batchelor met grove penseel Dylans leven werk. Verhoudingsgewijs besteedt hij veel aandacht aan Dylans albums tot en met Blonde on Blonde, daarna worden de mazen in het verhaal steeds groter. Zo zul je bijvoorbeeld de albums Desire en Hard Rain helemaal niet in de hoofdtekst tegenkomen (wel in de Timeline aan het begin van het boek en in de discografie achter in het boek).
Bob Dylan; a biography heeft de Dylan-liefhebber niks te bieden. Dat geeft niet, dit boek is ook niet geschreven om de Dylan-liefhebber te informeren. Sterker nog, Batchelor adviseert in zijn inleiding de lezer die door dit boek geïnteresseerd is geraakt in Dylans leven en werk vooral verder te kijken dan alleen dit boek.
De hoofdtekst van Bob Dylan; a biography is goed geschreven. De Timeline bevat nog wel wat onnodige foutjes (zo kan Batchelor maar niet beslissen of het nou Rolling Thunder Review of Rolling Thunder Revue moet zijn, lijkt Knocked Out Loaded twee keer uitgebracht te zijn en wordt de suggestie gewekt dat Oh Mercy voor Dylan & The Dead verscheen). Het zijn kleinigheden.
Bob Dylan; a biography is een prima inleiding tot Dylans leven en werk voor degene die zichzelf ineens verschrikt afvragen "Wie is die Bob Dylan eigenlijk?" Echter, dit boek heeft een Dylan-liefhebber niks te bieden.


1 opmerking:

Anoniem zei

..........dat rare ventje op de hoezen van de elpees van pa als onderwerp.........

pa = vaak Opa.
(of, eerlijk is eerlijk, Oma)

Fishtruck