Dylan kort #1076

De berichten over de aanklacht tegen Bob Dylan n.a.v. zijn uitspraken in Rolling Stone issue 1166 blijven zich opstapelen en vermenigvuldigen (het zijn net konijnen). Ik doe niet mee. Wie de berichten wil lezen zal zelf het internet moeten afspeuren.
Die Gitaar: De foto's bij dit bericht zijn gemaakt door een kennis van Arie [met dank!]. Op de foto's staat de gitaar die aanstaande vrijdag door Christie's geveild zal worden. Het gaat om de gitaar die Bob Dylan tijdens het Newport Folk Festival in 1965 bespeeld zou hebben. Ik schrijf met nadruk 'bespeeld zou hebben'. Ik ben er nog niet 100% van overtuigd - na het uitvoerig vergelijken van de foto's in de catalogus van Christie's, de beelden van History detectives en foto's van Bob Dylan op het Newport Folk Festival in 1965 - dat dit de gitaar is.
Another Self Portrait is zowel door Mojo als Uncut verkozen tot reïssue van het jaar (ik heb beide tijdschriften nog niet gezien, dus meer dan dit kan ik op dit moment hierover niet melden).
Sesamstraat: Aantekening uit april 2008: 'Sesamstraat, melodie "Blowin' in the wind" gebruikt voor een kinderliedje "Hoeveel varkens springen in de modderpoel".'
Ik was dit vergeten, tot ik een mail kreeg van Tjeerd. In die mail meldde hij dat in de uitzending van Sesamstraat van 3 december een Schapenliedje zit waarvoor de melodie van 'Blowin' in the wind' is gebruikt. [met dank aan Tjeerd]
Inside Llewyn Davis: In de Volkskrant van 28 november stonden maar liefst 5 pagina's vol over deze nieuwe film van Joel en Ethan Coen. Bob Dylan komt in de film zelf niet voor (al is zijn nummer 'Farewell' wel te horen), maar zijn schaduw hangt wel over deze film. Een van de gebroeders Coen, tijdens een persconferentie in Cannes, over Bob Dylan: 'Het voelt ongemakkelijk om over Dylan te praten, maar in de context van onze film is hij de olifant in de kamer - de man die er niet is.' (de Volkskrant, 28 november) [met dank aan Peter]
Ik overweeg serieus om een van mijn volgende Dylan-boeken de titel De olifant in de kamer te geven, maar dit terzijde.
Meer over de film Inside Llewyn Davis staat hier en hier. En mag ik dan ook nog even de soundtrack van Inside Llewyn Davis warm aanbevelen, vooral vanwege de laatste twee tracks.
Side tracks is uiteraard de titel van het verzamelalbum dat in de box The Complete album collection vol. 1 te vinden is en afgelopen vrijdag als losse titel op vinyl werd uitgebracht. Side tracks is ook de titel van een ander werk van Bob Dylan, zie hier. [met dank aan Bert voor de tip]
Songs for the Philippines: In de iTunes store is het album Songs for the Philippines te koop (opbrengsten voor het goede doel). Op dit album staat Dylans  'Shelter from the storm'.
Dylans bijdrage aan Songs for the Philippines is identiek aan zijn bijdrage aan Songs for Japan uit 2011.
Boeken: Begin 2014 verschijnen er weer een aantal nieuwe, Engelstalige boeken over Bob Dylan. Ik denk hierbij onder andere aan Bob Dylan: American troubadour van Donald Brown en Bob Dylan; a biography van Bob Batchelor.

20 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb onlangs ook een boek over Dylan getiteld Who Is That Man in de winkels zien liggen. Zegt dat je iets? Zelf zie ik zo onderhand door de bomen het bos niet meer als het om Dylan-boeken gaat. En wat me aan die Kroaten/Dylan affaire het meest bevreemdt, is dat dat interview al van september vorig jaar is! Zijn Kroaten zo traag van begrip? Of ben ik nou ook een racist?
Frans

tom zei

Hoi Frans: boek van Dalton is me slecht bevallen. Het was even zoeken, maar hier staat t: http://www.bobdylaninnederland.blogspot.nl/2012/05/david-dalton-who-is-that-man.html

Anoniem zei

Bedankt voor de vlugge reactie! Da's inderdaad een van de redenen om je blog te volgen: wat is wel en niet de moeite waard. Tot nu toe lijken zowel platenmaatschappijen als uitgeverijen te denken dat de naam Bob Dylan op de hoes/kaft vanzelf wel leidt tot hoge verkoopcijfers...
Frans

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
hans altena zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
hans altena zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Bert zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
tom zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
tom zei

Ik doe het niet graag (en ook niet vaak), maar ik heb een groot aantal reacties bij dit bericht verwijderd. Ik heb zowel de reacties die mij bijzonder ergerden als de reacties daarop verwijderd.
Daarnaast voelde ik mij gedwongen om de instellingen te wijzigen. Alle reacties zullen vanaf nu eerst door mij goedgekeurd moeten worden voor ze op de blog verschijnen.
Ik heb hier enorm de pest over in, maar ik voel mij hiertoe gedwongen door de misselijkmakende onzin die de laatste paar dagen bij dit bericht in de reacties gepubliceerd is.
Het meest vervelende vind ik misschien nog wel dat ik hiermee een extra drempel op werp voor al diegene die wel serieuze en waardevolle reacties willen achterlaten. ik hoop dat de opgeworpen drempel niet te veel zal afschrikken.

Tom

hans zei

Verstandig besluit Tom,
Het is jouw kwaliteitsblog en zo houd je degenen die sarren om het sarren buiten de deur

Anoniem zei

Ik begrijp het (en hoop dat ik dit gepubliceerd krijg!) maar het is een van de risico's van het internet. Laat je er niet door ontmoedigen!
Frans

Anoniem zei

Voor de juiste mensen is een drempel geen hobbel, maar een positieve uitnodiging binnen te komen.

Simon

hans altena zei

ben blij dat je deze onzalige discussie heb verwijderd, had al spijt gereageerd te hebben op deze waanzin en nu heb je de herinnering eraan uitgewist gelukkig en kunnen we verder met deze pracht blog!

Anoniem zei

Zet je oude instellingen maar terug, bij deze beloofd dat ik het niet meer zal doen. Die hele Kroatische nazi-discussie rond Bob is zo ridicuul dat ik het niet kon laten mee te doen.
Tedham Porterhouse