traditie

Twee dagen geleden zei 'mevrouw Tom' tegen mij: 'Moet jij die plaat van Bob Dylan niet draaien? Het is al bijna kerst hoor.' Twee dagen geleden was ik er nog niet aan toe. Al die kerstvreugde stel ik het liefst zo lang mogelijk uit. Alle activiteiten rond kerst moet je - als je het mij vraagt - zo kort mogelijk van te voren realiseren. Op kerstavond bijvoorbeeld, eerder niet.
Enfin, ik ben de enige in huize Willems die er zo over denkt. De kerstboom staat dus al anderhalve week in de kamer. Er is drie weken geleden al besloten wat er gegeten gaat worden (en waarschijnlijk waren een dag later de bijbehorende boodschappen al in huis). Er is rond de kerst slechts één ding waar ik mijn stempel op kan drukken: het moment waarop Christmas in the heart uit de kast komt om gedraaid te worden.
Vanmiddag rond een uur of vier was ik er helemaal klaar voor. Vanmiddag heb ik voor het eerst dit jaar Christmas in the heart gedraaid. En met het luisteren naar Christmas in the heart ben ik klaar voor kerst 2013. Er kan mij niks meer gebeuren.
Kerst 2013 is de vijfde kerst dat ik Christmas in the heart kan draaien. Langzaam maar zeker gaat dit album tot de traditie behoren. En kerst is misschien wel vooral een feest van tradities en rituelen. Nu het draaien van Christmas is the heart tot de kersttraditie van de familie Willems is gaan behoren, is het opzetten van die plaat veel meer dan het door de kamer laten klinken van kerstklanken.
Met het jaar komt Christmas in the heart steviger in het traditie-zadel te zitten, zolang je het iedere kerst maar draait.

Ik wens alle lezers van deze blog goede kerstdagen toe en hoop jullie allemaal hier weer tegen te komen vanaf 27 december.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor Tom en al zijn lezers en lezeressen: Prettige Feestdagen en een goed, gezond en gelukkig 2014!

Simon

hans zei

Goede kerstdagen Tom (even doorbijten, het is zo om..)
Terzijde: Ik heb Christmas in the Heart nu 'per ongeluk' in huis gekregen omdat ik de Volume 1 box heb gekocht. Ooit tegen mezelf gezegd: deze plaat koop ik nooit. Nu met mezelf afgesproken dat ik CITH nooit zal draaien. Want wat ik er van gehoord heb vond ik verschrikkelijk. Ik houd zielsveel van Bob Dylan zijn muziek en zijn stem door alle jaren heen. Maar hier stokt mijn liefde, zelfs met kerst...

tom zei

Hoi Hans,
Ik snap je reactie op CITH en toch.... Niet lang nadat dit album uitkwam schreef (op deze blog of elders, dat weet ik niet meer) dat CITH een goede kerstplaat maar een slechte Dylanplaat is. In de jaren dat ik deze plaat nu draai met kerst heb ik geleerd dat dat een te wat zwart/witte benadering is. CITH is een goede kerstplaat en een aardige Dylanplaat. Als kerstplaat wordt CITH met de jaren zelfs steeds beter. Een goede kerstplaat is een plaat waaraan herinneringen hangen. Zodra het sentiment naar boven komt borrelen bij het horen van de muziek, dan heb je een goede kerstplaat te pakken. Een kerstplaat die, naar mijn idee, zijn doel bereikt. Zoiets ontstaat natuurlijk alleen maar door een kerstplaat ieder jaar weer opnieuw te draaien. Het vraagt een investering van tijd, maar dan heb je ook wat (sentiment).
Misschien is je lage verwachtingspatroon wel de ultieme gemoedstoestand om CITH voor het eerst te draaien....

Anoniem zei

Laten we CITH beschouwen als een prima kerstplaat (beter dan al die Mariah/Wham etc troep) die toevallig gezongen wordt door Bob Dylan. En dan hoort ie inderdaad bij de Kerst.
Fijne feestdag (het is alweer de 26e) toegewenst!
Frans

David zei

Dit is een column naar mijn Heart! Fantastisch!

David

tom zei

Dank voor het compliment David.