Wie is Bob Dylan?

Who is Bob Dylan? is een boekje dat niet voor mij bedoeld is (en toch heb ik het met plezier gelezen). Who is Bob Dylan? Is een door Jim O'Connor geschreven boekje, in het Engels, voor kinderen die nog nooit van Bob Dylan gehoord hebben, maar meer over zijn leven en werk willen weten. Het boek is rijk geïllustreerd - in zwart-wit - door John O'Brien.
In de ruim honderd bladzijden van Who's Bob Dylan worden Dylans leven en werk in (zéér) grote lijn vertelt, waarbij de nadruk eerder op het leven dan het werkt ligt. Bovendien wordt het grootste deel van dit boekje ingeruimd voor Dylans jeugd tot en met de release van The Freewheelin' Bob Dylan. Daarna wordt Dylans geschiedenis wel in héél grote lijnen vertelt. Na het stuk over The Freewheelin' Bob Dylan springt de schrijver via Highway 61 revisited en Blonde on blonde in één keer naar Slow train coming, Saved en Shot of love - alsof er niks is gebeurd tussen de releases van Blonde on blonde en Slow train coming - en van Shot of love in één keer door naar The Taveling Wilburys, The Never Ending Tour en de film I'm not there.
En toch is het geen onaardig boekje voor de jonge lezer die nog niet zo veel van Bob Dylans leven en werk weet. Op de vraag 'Wie is Bob Dylan?' lijkt de schrijver het antwoord vooral te zoeken in de jonge jaren van Bob Dylan. Die gedachte is niet zo gek. Natuurlijk is de Bob Dylan van vandaag niet meer dezelfde als de Bob Dylan van 1963. Maar de basis voor de Bob Dylan van nu is wel gelegd in de jonge jaren van diezelfde Bob Dylan.
Het is een boekje waarvan ik vooral hoop dat het de jonge lezer nieuwsgierig maakt naar meer, naar het werk van Bob Dylan. Als Who is Bob Dylan? daar in slaagt - en daar geloof ik wel in - dan heeft Jim O'Connor zijn werk goed gedaan.

Geen opmerkingen: