Een ander Self Portrait

The Bootleg Series vol. 10 verschijnt op 27 augustus

Platenmaatschappij Columbia Records brengt op 27 augustus in Amerika Bob Dylans The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971) uit. Dit tiende deel van The Bootleg Series is een dubbel-cd met daarop 35 niet eerder uitgebrachte opnamen. Naast de standaard-editie, een dubbel-cd, zal er ook een luxe editie van Another Self Portrait verschijnen met daarop onder andere opnamen van Bob Dylans gehele optreden op het Isle of Wight-festival in augustus 1969.
Another Self Portrait biedt – aldus Columbia Records – een geheel nieuw perspectief op een van de meest controversiële periodes uit de lange carrière van Bob Dylan.

De opnamen op Another Self Portrait zijn voornamelijk afkomstig van de studiosessies in 1970 voor de albums Self Portrait en New Morning. De songkeuze is uitstekend. Niet alleen lijkt er zeer bewust voor de beste opnamen gekozen te zijn, maar ook voor een dwarsdoorsnede van al Dylans muzikale ideeën uit de periode 1969 – 1971. Zo zal op dit tiende deel van The Bootleg Series een aantal van Self Portrait bekende opnamen te horen zijn, maar dan voor het eerst zonder de door Bob Johnston toegevoegde overdubs. Daarnaast bevat Another Self Portrait alternatieve versies van op Nashville Skyline, Self Portrait en New Morning verschenen nummers en opnamen van niet eerder uitgebrachte nummers als het door Tom Paxton geschreven ‘Annie’s going to sing her song’ en het door Bob Dylan zelf geschreven nummer ‘Working on a guru’.
De geluidskwaliteit van de opnamen zoals die te horen zijn op Another Self Portrait is opmerkelijk goed.  Zelfs zo goed, dat het soms net is alsof je in de opnamestudio aanwezig bent.

The Bootleg Series
Another Self Portrait verschijnt als het tiende deel van de succesvolle The Bootleg Series, een serie die in 1991 begon met de uitgave van The Bootleg Series volumes 1 – 3 [rare and unreleased] 1961 – 1991. Sindsdien zijn er afleveringen van The Bootleg Series uitgebracht met daarop uitsluitend concertopnamen, een mix van studio-opnamen en concertopnamen en demo’s. Nooit eerder werd een aflevering van The Bootleg Series samengesteld rond één of twee albums. Daar brengt Another Self Portrait verandering in.

Nog een zelfportret
Op de hoes van Self Portrait prijkt – zoals iedereen zal weten - een door Bob Dylan geschilderd zelfportret. Ook op de hoes van The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait prijkt weer een door Bob Dylan gemaakt schilderij. Een ander zelfportret.

Nederlands tintje
Dat The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971) een Nederlands tintje heeft, is minstens net zo’n grote verrassing als het feit dat Bob Dylan een schilderij heeft gemaakt voor de hoes van deze nieuwe aflevering van The Bootleg Series.
De grote Dylan-verzamelaar en mijn goede Dylan-vriend Arie de Reus heeft niet alleen enkele schitterende foto’s uit zijn collectie bijgedragen aan het artwork voor The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971), maar ook de samensteller van deze uitgave – Jeff Rosen – bijgestaan met raad en daad.
Het is mede dankzij Arie de Reus dat The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971) zo’n begerenswaardige nieuwe aanwinst is voor de Dylan-liefhebber.

Self Portrait
Tijdens de opnamesessies voor het album Self Portrait werd Bob Dylan begeleid door een kleine schare muzikanten, waaronder Al Kooper (toetsen, gitaar) en David Bromberg (gitaar). Na het afronden van deze kernopnamen voorzag producer Bob Johnston een groot aantal opnamen van overdubs. Zo werden er bijvoorbeeld strijkers aan een groot aantal opnamen toegevoegd voordat ze op Self Portrait terecht kwamen.
Op het tiende deel van The Bootleg Series zullen de van Self Portrait bekende nummers ‘In search of little Sadie’, ‘Little Sadie’, ‘All the tired horses’, ‘Wigwam’, ‘Days of ‘49’, ‘Copper kettle’ en ‘Belle isle’ voor het eerst zonder overdubs, dus in hun naakte schoonheid te horen zijn.
Daarnaast staat op Another Self Portrait een alternatieve versie ‘Alberta’ en acht niet eerder uitgebrachte nummers, te weten: ‘Pretty Saro’, ‘Annie’s going to sing her song’, ‘Railroad Bill’, ‘Thirsty boots’ (afgelopen april uitgebracht op single voor Record Store Day), ‘This evening so soon’, ‘These hands’, House carpenter’ en ‘Tattle O’Day’.
Tot slot bevat dit tiende deel van The Bootleg Series, net als Self Portrait, een aantal opnamen van Dylans optreden op het Isle of Wight-festival in augustus 1969. De geluidskwaliteit van de Wight-opnamen op Another Self Portrait is opmerkelijk beter dan die van de Wight-opnamen op Self Portrait. Op de standaard-editie van The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971) zijn de nummers ‘I’ll be your baby tonight’ en ‘Highway 61 revisted’ van het Isle of Wight-concert te horen.

New Morning
Hoewel de titel van dit tiende deel van The Bootleg Series doet vermoeden dat de tracklist van dit album voornamelijk bestaat uit opnamen die gemaakt zijn tijdens de sessies voor Self Portrait, is er – terecht – voor gekozen bijna net zoveel aandacht te schenken aan de sessies voor New Morning. Zo zal Another Self Portrait alternatieve versies van ‘Went to see the gypsy’, ‘Time passes slowly’, ‘If not for you’, ‘Sign on the window’, ‘If dogs run free’ en ‘New morning’ bevatten. Zowel ‘Went to see the gypsy’ als ‘Time passes slowly’ zal in twee versies op Another Self Portrait te vinden zijn.
Verder bevat Another Self Portrait ook nog ‘Working on a guru’, een alternatieve versie van ‘Spanish is the loving tongue’ en ‘Bring me a little water’ van de sessies voor New Morning.

Nashville Skyline, Greatest Hits Vol. II en meer
Naast de vele opnamen gemaakt tijdens de sessies voor Self Portrait en New Morning bevat Another Self Portrait alternatieve takes van ‘I threw it all away’ en  ‘Country pie’ – van de sessies voor Nashville Skyline – en ‘Wallflower’. Daarnaast bevat dit tiende deel van The Bootleg Series de demo van ‘When I paint my masterpiece’ en een met Happy Traum in 1971 opgenomen versie van ‘Only a hobo’.
Tot slot staat op The Bootleg Series Vol. 10 - Another Self Portrait (1969 – 1971) één opname die buiten de in de titel gegeven jaartallen valt. Het is een van de vele grote verrassingen die op dit album zal verschijnen. Ik heb het over ‘Minstrel boy’, opgenomen in 1967. Dit is een tot nog toe onbekende Basement tapes-opnamen.
De reden om ‘Minstrel boy’ op dit tiende deel van The Bootleg Series uit te brengen, laat zich makkelijk raden. Bob Dylan speelde slechts één keer in zijn lange carrière ‘Minstrel boy’ tijdens een concert. Dat concert is het optreden op het Isle of Wight in 1969.
Columbia Records geeft ons de kans, met de uitgave van Another Self Portrait, om het door Bob Dylan geschreven nummer ‘Minstrel boy’ voor het eerst in zijn oorspronkelijke versie te horen.

De luxe editie
De standaard-editie van The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971) is om van te watertanden. Om het nog mooier te maken brengt Columbia Records ook een luxe editie van Another Self Portrait uit. Deze luxe editie bevat – naast de twee cd’s van de standaard-versie – een derde cd met daarop Bob Dylans optreden op het Isle of Wight-festival in augustus 1969. Voor deze cd zijn de originele opnamen van dit concert opnieuw gemixt. Deze nieuwe mix is werkelijk schitterend. Voor het eerst zal, met de uitgave van de luxe-editie van Another Self Portrait, Dylans concert op het Isle of Wight werkelijk tot haar recht komen.
Daarnaast bevat de luxe editie van Another Self Portrait nog een vierde cd met daarop een geremasterde versie van Self Portrait.
De vier cd’s van de  luxe editie van The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971) zitten opgeborgen in een zogenaamde slipcase-hoes. Naast de vier cd’s bevat deze luxe editie twee boeken (hardcover) met daarin onder andere door Greil Marcus geschreven liner notes, een essay van Michael Simmons en foto’s van John Cohen en Al Clayton.
Een deel van deze foto’s is al te zien in het promotiefilmpje dat gisteravond op het internet werd gepubliceerd.

The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971) ligt vanaf dinsdag 27 augustus in Amerika in de standaard-  en luxe-editie in de winkels. De verwachting is dat beide cd-edities van Another Self Portrait vanaf vrijdag 23 augustus in Nederland te koop zullen zijn.
De standaard-editie van The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971) zal ook op vinyl verschijnen. Deze uitgave zal drie elpees en een boek op elpee-formaat bevatten.

The Bootleg Series vol. 10 – Another Self Portrait (1969 – 1971)
CD 1

01. Went to see the gypsy (demo)
02. Little Sadie (without overdubs, Self Portrait)
03. Pretty Saro (unreleased, Self Portrait)
04. Alberta #3 (alternate version, Self Portrait)
05. Spanish is the loving tongue (unreleased, New Morning)
06. Annie’s going to sing her song (unreleased, Self Portrait)
07. Time passes slowly #1 (alternate version, New Morning)
08. Only a hobo (unreleased, Greatest Hits vol. II)
09. Mistrel boy (unreleased, The Basement Tapes)
10. I threw it all away (alternate version, Nashville skyline)
11. Railroad Bill (unreleased, Self Portrait)
12. Thirsty boots (unreleased, Self Portrait)
13. This evening so soon (unreleased, Self Portrait)
14. These hands (unreleased, Self Portrait)
15. In search of little Sadie (without overdubs, Self Portrait)
16. House carpenter (unreleased, Self Portrait)
17. All the tired horses (without overdubs, Self Portrait)

CD 2
01. If not for you (alternate version, New Morning)
02. Wallflower (alternate version, 1971)
03. Wigwam (original version without overdubs, Self Portrait)
04. Days of ’49 (original version without overdubs, Self Portrait)
05. Working on a guru (unreleased, New Morning)
06. Country pie (alternate version, Nashville Skyline)
07. I’ll be your baby tonight (Live with The Band, Isle of Wight 1969)
08. Highway 61 revisited (Live with The Band, Isle of Wight 1969)
09. Copper kettle (without overdubs, Self Portrait)
10. Bring me little water (unreleased, New Morning)
11. Sign on the window (with orchestral overdubs, New Morning)
12. Tattle O’Day (unreleased, Self Portrait)
13. If dogs run free (alternate version, New Morning)
14. New morning (with horn section overdubs, New Morning)
15. Went to see the gypsy (alternate version, New Morning)
16. Belle isle (without overdubs, Self Portrait)
17. Time passes slowly #2 (alternate version, New Morning)
18. When I paint my masterpiece (demo)

Bob Dylan & The Band
Isle of Wight – 31 augustus 1969

01. She belongs to me
02. I threw it all away
03. Maggie’s farm
04. Wild mountain thyme
05. It ain’t me, babe
06. To Ramona
07. Mr. Tambourine man
08. I dreamed I saw St. Augustine
09. Lay lady lay
10. Highway 61 revisited
11. One too many mornings
12. I pity the poor immigrant
13. Like a rolling stone
14. I’ll be your baby tonight
15. Quinn the eskimo (The mighty Quinn)
16. Mistrel boy
17. Rainy day women # 12 & 35

5 opmerkingen:

hans altena zei

Hoewel het erg veelbelovend lijkt, moet ik toegeven, snap ik niet hoe aan de ene kant de Selfportrait nummers van hun lelijke overdubs bevrijd worden, terwijl tegelijk wat nummers bijgesloten worden van New Morning nota bene met overbodige toevoegingen... irritant! Maar ja ik ben een azijnzijker. In ieder geveal mijn complimenten aan Arie de Reus!

Anoniem zei

CD2: 'Bring me little water'. Is dit een origineel Dylan-nummer of Dylan-uitvoering van 'Bring me a little water, Silvy' van o.m. Leadbelly's Last Sessions, Vol.I?

Simon

tom zei

Simon: de 2de optie.

Anoniem zei

Hoi Tom,


De manier waarop dhr. Dylan "Little Sadie" zingt doet me erg denken aan het vocale werk van Don van Vliet op het nummer "Willie The Pimp" op de LP "Hot Rats" van Frank Zappa. Ken je dat nummer?
Ik zou zeggen, draai ze eens achter elkaar af.

Met vriendelijke groet, Jos Straver

tom w zei

Ha Jos,

Ja, "Willie The Pimp" ken ik. Hot Rats is een van de weinige Zappa-albums die ik nog heb. De overeenkomst is me nooit opgevallen, maar ik zal eens luisteren.
Tom