Paul Williams

Tot mijn grote spijt lees ik net dat schrijver Paul Williams is overleden. Williams begon op 17-jarige leeftijd het tijdschrift Crawdaddy en groeide in de jaren daarna uit tot een van de beste schrijvers over muziek in het algemeen en Bob Dylan in het bijzonder. De kracht van Williams' schrijven zit vooral in de open geest waarmee hij de muziek tegemoet trad. Dylan - What happend? - Williams' boek over Dylans concerten na het uitbrengen van Slow Train Coming - is een klassieker in de Dylan-wereld. Het boek laat de lezer vooral zien / ervaren dat - wanneer je (Dylans) muziek maar met een open geest tegemoet treedt - je als luisteraar niet noodzakelijk achter de boodschap van de muziek hoeft te staan om waardering voor de muziek op te brengen en / of luisterplezier uit de muziek te halen.
Paul Williams is binnen de Dylan-wereld waarschijnlijk vooral bekend door zijn drie boeken in de Performing artist-serie. Drie boeken over Dylan-de-performer, met zoveel enthousiasme geschreven, dat de lezer onherroepelijk wordt aangestoken door datzelfde enthousiasme.
In 1995 was Paul Williams betrokken bij een ongeluk waarbij hij een hersenbeschadiging opliep. Door deze hersenbeschadiging kreeg hij op jong leeftijd last van Alzheimer. Williams had plannen voor een vierde deel van de Performing artist-serie, maar door de Alzheimer was hij niet meer in staat dit boek te schrijven.
Paul Williams is 64 jaar geworden.

Paul Williams' voornaamste geschriften over Bob Dylan:
- 'Understanding Dylan' (1966) (artikel in Crawdaddy. Williams schreef vele, zeer lezenswaardige artikelen over Bob Dylan. 'Understanding Dylan' was het eerste artikel. Een groot aantal artikelen werd opgenomen in het boek Watching the river flow)
Dylan - what happend? (1980)
- Bob Dylan performing artist 1960 - 1973; the early years (1990)
- Bob Dylan performing artist 1974 - 1986; the middle years (1992)
- Bob Dylan Watching the river flow; observations on his art-in-progress 1966 - 1995 (1996)
- Bob Dylan performing artist 1986 - 1990 & beyond Mind out of time (2004)


Geen opmerkingen: