Dylan kort #955

Vergeet niet de recensie van Treasures of Bob Dylan (hier onder) te lezen.
Setlist 13 oktober: Watching the river flow / To Ramona / Things have changed / Tangled up in blue / Cry a while / The Lonesome death of Hattie Carroll / Ballad of Hollis Brown / Mississippi / Highway 61 revisited / Visions of Johanna / Thunder on the mountain / Ballad of a thin man / Like a rolling stone / All along the watchtower // Blowin' in the wind
En wederom niks van Tempest, waarom?
Cover: ''n hel woarheed' door Paul van Loo, Ivo Rosbeek en De Lotgenoten. Wat 't is? Het is 'A Hard rain's a-gonna fall' in het Limburgs, zie hier. Ik versta er niks van, maar kan de ondertiteling meelezen. Daar schrik ik wel van, dit lijkt niet meer op het origineel. Geen vertaling, maar een herdicht waar ik zo mijn bedenkingen over heb. Misschien ben ik wel te kortzichtig, misschien moet je zelf maar luisteren / lezen.
The Originals: Een radio-uitzending rond Dylan uit november 2008, zie hier. Luisteren kan hier. [Met dank aan Dirk voor de tip]
Tempest songbook: Ik heb inmiddels het songbook van Tempest in handen gehad en door gebladerd. Uiteraard bevat dit boek de bladmuziek en songteksten van de nummers van Tempest, maar verder heeft dit boek weinig extra te bieden. in het verleden werden nog wel eens extra foto's of een introductie toegevoegd aan een songbook, bij dit songbook is dit beperkt gebleven tot de foto van de voorzijde van de hoes van Tempest welke niet alleen (uiteraard) op de voorzijde van het boek staat, maar ook in zwart / wit is afgedrukt in het boek.
Verder valt op dat de nummers in de volgorde waarin ze op het album staan in het boek zijn opgenomen, met uitzondering van 'Pay in blood' en 'Scarlet town'. Deze twee zijn in het boek - niet in de index - van plek gewisseld.Tot slot nog iets over het aantal coupletten in 'Tempest'. In menig recensie werd geschreven over de ruim veertig coupletten waaruit 'Tempest' bestaat. In het songbook is dit nummer - schrik niet - opgedeeld in dertien coupletten. Dat oogt wat  vreemd, maar wie verder kijkt ziet al snel waar de crux zit.
Volgens de indeling van het songbook bevatten de coupletten 1 en 2 elk 24 regels (6 x 4 regels), de coupletten 3 en 4 bevatten elk 20 regels (5 x 4 regels), de coupletten 5, 6, 7, 8, 9 bevatten elk 12 regels (3 x 4 regels), de coupletten 10 en 12 bevatten elk 4 regels en de coupletten 11 en 13 bevatten elk 8 regels (2 x 4 regels). Na wat rekenwerk kom ik dan uit op in totaal 43 kwatrijnen. (Het rekenwerk is voor de koffie verricht, narekenen kan noodzakelijk zijn :-))

Geen opmerkingen: