Dylan kort #954

Time out of mind: Bestaat toeval? Sinds een dag of twee gaan er lange e-mails tussen Martijn en ondergetekende heen en weer. In die e-mails veel over Time out of mind, wat voor mij reden was - gisteravond - om dit album weer eens uit de kast te pakken. Geheel los daarvan staat het eerste stuk dat ik vandaag op internet vind. Een stuk over Time out of mind. Toeval? (En gistermiddag kwam ik die titel óók al tegen in een boek uit 1984...) Zie hier.
Nobelprijs: Niet voor Dylan maar voor Mo Yan, zie hier en hier.
Oor: De nieuwe Oor bevat een recensie van Tempest. Ik kan er nog niks over zeggen aangezien ik die recensie nog niet gezien heb. [met dank aan Hans voor de tip]
Dagblad van het Noorden: In Dagblad van het Noorden van afgelopen zaterdag staat een column van Jan Mulder die onder andere gaat over Dylans fietstocht door Groningen. (zie ook 'Dylan kort #950', de link 'de zwarte mannen' en het boek Fietsen met Bob Dylan van Bill Mensema) [met dank aan Ed voor de tip en de scan!]
McPeake Family: Onderstaande e-mail ontving ik vandaag van Peter, waarvoor dank!

Ha Tom,

Zo nu en dan lees ik een stukje in je boek.
ik lees hierin veel over Bob Dylan maar uiteindelijk is het natuurlijk meer een boek over een Dylanfanaat (mag ik je zo noemen??)
Het is absoluut leuk om te lezen hoe iemand zoals jij zich volledig in zijn hobby kan verliezen. In dit kader is misschien hobby niet het juiste woord. Het is een combinatie van bewondering/waardering en verzamelwoede. Dat laatste moet je natuurlijk wel in je hebben.
Maar goed, vandaag was ik op bladzijde 98 en daar kom ik ineens de McPeake Family tegen. De uitspraak van Dylan tegen Bono kende ik niet. Maar het grappige is, dat de betreffende Family de allereerste folkgroup was die ik ooit live hoorde. Dat moet ongeveer in 1966 geweest zijn. Cobi Schreijer runde toen een van de eerste Nederlandse folkclubs (onder meer Pete Seeger, Joan Baez en Tom Paxton waren er te gast), de Waagtaveerne in Haarlem. Veel optredens van buitenlandse gasten werden door door de NCRV televisie uitgezonden. Zo ook dit concert. De eerste helft werd gevuld door de Schotse zanger Alex Campbell, die onder meer “Don’t think twice” zong (hij had meer Dylan op zijn repertoire), de tweede helft door de McPeakes. Inderdaad muzikanten die allemaal familie waren: ouders, kinderen en aangetrouwden. Ze kwamen uit Noord Ierland en speelden traditionele muziek. Ik bewaar goeie herinneringen aan dit concert, waar ik op de brommer vanuit Delft naar toe was gegaan. En ik heb hier nog een LP, “At home with the McPeakes” uit 1965. Daar staat overigens geen nummer op waarvan Bob Dylan ooit de melodie heeft gebruikt.

Tot zo ver weer even.

Groeten,
Peter


Vraag: Pak even de Rolling Stone met dat grote interview met Dylan. Daarin staat een grote foto van een biljard spelende Dylan met een jonge vrouw. Heeft iemand enig idee wie deze vrouw is? (antwoorden kunnen naar: tom_dylan@hotmail.com)

Zo, en nu is het tijd om de schoenen uit te schoppen en het vandaag ontvangen boek Treasures of Bob Dylan van Brian Southall door te bladeren terwijl Time out of mind door de kamer knalt.
Na Time out of mind volgt vandaag Planet waves, althans dat is de planning, de planning kan gedurende de avond zomaar weer aangepast worden.


Geen opmerkingen: