Dylan kort #733

Allereerst dank aan allen die gereageerd hebben op het stuk over 'Is your love in vain?'. Via de e-mail ontving ik nog de volgende aanvulling:

Beste Tom,

Leuk bericht op je blog vandaag! Ik vind 'Señor' verschrikkelijk dramatisch. Het nummer 'We Better Talk This Over' daarentegen vind ik heerlijk, ik hoor daarin zéker wel Dylan de zanger! Verder moet ik ook niet zo veel van die plaat hebben ...

Over die tevergeefse liefde en 'A Whiter Shade of Pale': het 6/8 of 12/8 ritme en het begin van de akkoordenprogressie is hetzelfde: dat van C naar Am met tussenin een B in de bas. Maar goed, zo zijn er duizenden popnummers. Ik begrijp wel dat het nummer je eraan doet denken, als je ze allebei in dezelfde week hoort of iets dergelijks.

Er is dus zeker gelijkenis, maar niet verbazingwekkend veel meer als met andere willekeurige popnummers, en ik vind de vergelijking dus een beetje vergezocht.

Groeten,

Boris

En van Floater kreeg ik, ook via de e-mail, nog de tip om op wikipedia te kijken. Volgens deze pagina is er nogal wat Bach te vinden in 'A Whiter shade of pale'.
Beide dank voor de e-mails!

Zoals je je misschien kunt herinneren, bracht de Volkskrant in april 2009 het boxje The Bob Dylan 60's collection en in april 2010 het boxje The Bob Dylan 70's collection uit. Beide boxjes bevatten 10 cd's.
In april 2011 nam ik contact op met de Volkskrant om eens te peilen in hoeverre er plannen waren voor een (logisch) vervolg: The Bob Dylan 80's collection in april 2011, dacht ik zelf. De medewerkster van de Volkskrant liet mij toen weten dat er geen plannen waren in die richting.
Eigenlijk had ik de hoop al een beetje opgegeven. Tot ik van Peter hoorde. Peter meldde mij net - via de e-mail (waarvoor dank!) - dat er wel degelijk een vervolg op de twee eerdere boxjes is uitgekomen: Not Dark Yet; het beste van Dylan 1980 - 2010. Dit keer dus niet het werk uit een periode van 10 jaar in een boxje, maar het werk uit maar liefst 30 jaar. Wauw! Dat moet een dik doosje zijn!
Niet dus. De Volkskrant heeft in al haar wijsheid besloten om alleen 'het beste' van Dylan uit die dertig jaar in een boxje te stoppen.
En wat is dan 'het beste' - aldus de Volkskrant? Schrik niet: Oh mercy, World gone wrong, Time out of mind, "Love and theft" en Together through life.
Dat is het, vijf albums uit dertig jaar.
Geen Shot of love, geen Infidels, geen under the red sky, geen Good as I been to you, geen Modern times.
En dan heb ik het nog niet over ..., enfin, je snapt 'm. Ik heb een andere definitie van 'het beste'.
Dit Volkskrant boxje is, net als de voorgaande twee boxjes, absurd goedkoop. Een buitenkansje dus. Zie hier.

Nog geen plannen voor zondag? Misschien kun je naar 't Kerkje van Ellesdiek, zie hier.

2 opmerkingen:

CultureEye zei

Zwakke inhoud van wat een mooie verzameling had kunnen zijn, met:
- Infidels
- Real Live
- As Good as I been to you

Ach ja

Frits zei

Dinsdagavond gelijk besteld, al was het maar vanwege het boekje (die begeleidende boekjes kunnen vaak een originele invalshoek opleveren). Bij de eerste snelle lezing viel het verhaal van Gijsbert Kramer me tegen. Leefde Martin Bril nog maar...