A Coney Island of the mind

'Suzie Rotolo, a girlfriend of mine in New York, later turned me on to all the French poets but for then it was Jack Kerouac, Ginsberg, Corso and Ferlinghetti - Gasoline, Coney Island of the Mind... oh man, it was wild' (Bob Dylan in Biograph)

Nog voor ik oud genoeg was om een poging te mogen doen om mijn rijbewijs te halen, kocht ik On the road van Jack Kerouac. Met mijn zus en haar vriend waren we, in hun eerste auto, naar Arnhem gereden. Daar vond ik op een tafel vol uitverkoop On the road, in een Nederlandse vertaling. Geen idee waarom ik het boek kocht, het zal wel de tekst op de achterkant geweest zijn. Onderweg naar huis, liggend op de achterbank, ben ik begonnen met lezen & na enkele pagina's was ik verkocht.
(Het heeft overigens nog jaren geduurd voor ik mijn rijbewijs haalde, simpelweg omdat ik mijn geld liever aan boeken & platen, dan aan rijlessen uitgaf.)
Allen Ginsberg moet ik gevonden hebben via Simon Vinkenoog, denk ik. De herinnering is niet meer zeker. Ik weet nog wel dat ik in een boekwinkel een tweedehands exemplaar van Proef m'n tong in je oor - vertalingen van Ginsberg door Vinkenoog - tegenkwam, naar huis ben gegaan & mijn moeder er van overtuigd heb dat ze dit boek voor mijn verjaardag moest kopen.

Pas later ontdekte ik de link tussen Bob Dylan, Allen Ginsberg & Jack Kerouac.

Zo niet bij Gasoline van Gregory Corso & A Coney Island of the mind van Lawrence Ferlinghetti. Ik las ergens begin jaren negentig bovenstaand citaat in het boekwerk bij Biograph & stuurde mezelf op missie: Gasoline en A Coney Island of the mind vinden.
Let wel: dit is in de tijd geweest vóór internet & voor ik geld ging verdienen. Er was maar één optie: winkels vol tweedehands boeken aflopen.
Dat heb ik gedaan.
Nou kan ik je vertellen dat het vinden van dichtbundels van Amerikaanse beatdichters in de achterlanden van Nederland niet eenvoudig is. Ik moet minstens één paar schoenen hebben versleten voor ik succes had.

Een klein rood boekje, op de voorzijde een speelkaart met daarop i.p.v. de boer of de heer het portret van de dichter Gregory Corso. Deel 8 van de Pockets Poets Series, uitgegeven door City Lights (2de druk, 1979), met daarin de bundels The Vestal lady on brattle en Gasoline. Prijs: 5 gulden. Ik kan alleen maar zeggen: zoek dit boekje, jaag het na, het is de moeite waard.
Maar nu even niet, ik wil het nu hebben over die andere bundel.

Gisteravond zat ik te lezen in de heruitgave van Sounes' biografie van Dylan. Blz. 70: 'Bob [Dylan] and most of his friends had read On the road, as well as Allen Ginsberg's Howl and Lawrence Ferlinghetti's Coney Island of the Mind. Poems like Ferlinghetti's "I Am Waiting" tapped into their feelings of incipient cultural change.'

Ik heb Sounes gelijk aan de kant gegooid & A Coney Island of the mind uit de kast opgedoken, om 'I am waiting' te herlezen, voor de zoveelste keer in dit leven. Na 'I am waiting' willekeurig nog wat gedichten uit A Coney Island of the mind gelezen & weer viel me op dat er misschien wel geen directe link tussen Dylans werk & A Coney Island of the mind te leggen is, maar dat in essentie, in het ongrijpbare er wel degelijk overeenkomsten zijn.

Ik heb afgelopen nacht onrustig geslapen. A Coney Island of the mind hield me wakker. De onrust in de donder door de woorden van de dichter.
Vroeg opgestaan, zoeken. Ferlinghetti is o.a. te vinden in de Dylan-biografieën van Heylin en Sounes, sla het er maar op na, het is de moeite waard.
Meest interessant is nog het stuk van Michael Gray over Ferlinghetti in diens The Bob Dylan encyclopedia waarin hij min of meer verwoord wat nou die link is die ik wel zie, maar waar ik net niet de vinger op kan leggen.

Maar veel aangenamer is nog om eerst A Coney Island of the mind na te jagen. Ga zoeken, verslijt een paar schoenen, het is de moeite waard. En lees, leg weg & herlees vele malen. Het kost alleen tijd & een paar liter adem.

Een klein stukje van 'I am waiting', om je te verleiden:

I am waiting for my case to come up
and I am waiting
for a rebirth of wonder
and I am waiting for someone
to really discover America
and wail
and I am waiting
for the discovery
of a new symbolic western frontier
and I am waiting
for the American Eagle
to really spread its wings
and straighten up and fly right
and I am waiting
for the Age of Anxiety
to drop dead
and I am waiting
for the war to be fought
which will make the world safe
for anarchy
and I am waiting
for the final withering away
of all governments
and I am perpetually awaiting
a rebirth of wonder


Tot slot: A Coney Island of the mind is gewoon nog nieuw te krijgen, maar het is zo mooi om iets na te jagen, om de schoenen te verslijten.
En uiteindelijk te vinden.

2 opmerkingen:

CultureEye zei

Mooi gedicht

Cas zei

Mogelijk ook de inspiratie voor het Stones nummer "I am waiting" op het album Aftermath (1966).