Dylan in de krant #1


In NRC Handelsblad van afgelopen vrijdag een stuk van Jan Vollaard over Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) onder de titel Dylan wilde mijn song naspelen!:

Hij [Dave Grohl] groeide op met de hardcorepunk van Bad Brains en Minor Threat, maar noemt The Beatles en Bob Dylan als grote voorbeelden. [...] Reclamepraatjes voor de nieuwe plaat had Grohl die dag al genoeg afgelegd. Bevrijd van de verplichtingen vertelde hij honderduit over zijn vinylverzameling, zijn ontmoeting met Bob Dylan en zijn bewondering voor gitarist Pat Smears [...] Binnen bij een biertje raakte Dave Grohl omringd door een groepje aanwezigen in geanimeerd gesprek over de dingen die hem recentelijk hadden beziggehouden. Nog vers in het geheugen lag zijn ontmoeting met Bob Dylan, backstage op een festival waar ze allebei optraden. Dylan was te verlegen om hem zelf op te zoeken, maar had een assistent gestuurd om hem naar zijn kleedkamer te halen. Dave had zich eerst een beetje bezwaard gevoeld, onwaardig om in de nabijheid van de grootste songschrijver aller tijden te verkeren. Maar Dylan was vriendelijk en bescheiden, zijn gezicht grotendeels verborgen onder een donkere capuchon. Hij wilde per se iets van zijn collega-muzikant weten: "Wat is het akkoordschema van dat nummer over die satellites?" Het ongeloof stond nog in Dave Grohls ogen toen hij het navertelde."Kun je het je voorstellen: Bob Dylan wilde weten hoe hij mijn nummer Learning to fly moest spelen!"

In dezelfde krant, onder het kopje Ramsj, een berichtje dat The Bob Dylan scrapbook 1956 - 1966 bij boekhandel De Bengel in Dordrecht te koop is voor 16,95 euro i.p.v. de 'gebruikelijke' 50 euro. Het boek is online bij De Bengel te bestellen.
Over het boek:
Boek dat zich, om de paar bladzijden, laat uitpakken als een cadeau. Je kunt er flyers in openklappen, schetsen van Dylan uit hoesjes schuiven, er zitten kopieën van kaartjes van vroege concerten in geplakt én het boek begint met een cd-rom met interviews met Dylan uit de periode 1956 - 1966 - volgens velen zijn beste tijd. Onmisbaar voor Dylan-fans.

Nuancering: The Bob Dylan scrapbook 1956 - 1966 is een leuk bladerboek met, inderdaad, veel mooie reproducties van flyers, concertkaarten en handgeschreven songteksten. De door Robert Santelli geschreven bijbehorende tekst is oppervlakkig, een duidelijk minpunt. Wie het boek wil kopen, moet dat doen voor de reproducties, niet voor de tekst.
De bijgevoegde cd (niet cd-rom) bevat vier fragmenten van interviews uit de periode 1961 - 1966 en tien fragmenten van interviews uit No direction home (2005) over de periode 1956 - 1966.

2 opmerkingen:

Joost Horsthuis zei

Kijk, dat is nou een goede tip. Had het scrapbook al een aantal keren in handen gehad, maar vond 50 euro wel erg veel, juist vanwege de inderdaad vrij weinig toevoegende teksten. Enfin, nu toch maar even besteld. Dank voor de tip!

tom zei

Hoi Joost,

Dank voor de reactie. Ik zal dit soort aanbiedingen in de gaten houden en z.s.m. hierover op de weblog berichten - al zijn er (helaas) niet vaak Dylanboeken in de Ramsj te vinden.

Tom