Jan Cremer en Bob Dylan
Dylan kort #26
Sony ziet handel in oude foto's (zie hieronder, de foto's van Don Hunstein).
foto's van Don Hunstein
Bij mijn weten is er geen boek met foto's van Dylan gemaakt door Hunstein uitgegeven, zoals dat wel is gedaan met de foto's van o.a. Daniel Kramer en Barry Feinstein.
Een aantal foto's van Don Hunstein zijn terug te vinden in het boek Dylan; visions, portraits and back pages.
I'm not there
Gisteravond eindelijk I'm not there gezien in een bioscoop voornamelijk gevuld met filmliefhebbers, niet zo zeer Dylanliefhebbers.
In de afgelopen maanden veel over I'm not there gelezen en nog maakte de film een verpletterende indruk op mij. Overigens niet alleen op mij, ook de filmliefhebbers waren zeer positief.
Ik ben geen filmkenner, dus filmtechnisch komt mijn commentaar niet veel verder dan knap in elkaar gezet.
Wie een filmische biografie van Dylan verwacht kan beter thuisblijven. De film is, zoals aan het begin van de film te lezen is, geïnspireerd op de vele levens van Dylan. Het gaat niet over Dylan, hij is er niet.
Wat dan wel?
De film is een opeenstapeling van Dylancitaten in woord en beeld. De film is, in mijn optiek, vooral een afspiegeling van het (gekleurde) beeld dat van Dylan in de media over de jaren is neergezet: dichter, profeet, onmogelijk te interviewen, rokkenjager, kluizenaar, enz.
De film portreteert niet Dylan, maar het hele circus van fans, media, mythe en legende rond Dylan.
Er zit geen verhaal in de film, het moet ondergaan worden. Achterover leunen en inzuigen.
Het foldertje van de bioscoop: I'm Not There is lyrisch en poëtisch, experimenteel en eigenzinnig, overweldigend en gestileerd, zwart-wit en verzadigd kleurrijk. Het startpunt is het legendarische motorongeluk in 1966, van waaruit naar achteren en naar voren wordt gesneden. De dichtheid aan verwijzingen naar de verhalen, liedjes, historische gebeurtenissen en mythes uit de gloriejaren van de Amerikaanse popcultuur is groot. Niet iedereen zal ze allemaal direct herkennen en eigenlijk zou je de film meermalen moeten bekijken.
De soundtrack van de film bevat - in tegenstelling tot bijbehorende cd - overwegend Dylannummers in de originele uitvoering, waaronder een handvol nooit eerder officieel uitgebrachte nummers.
I'm not there is zeker een film om te herkijken, zowel voor de Dylanliefhebber, als voor de filmfanaat - zoals ik gisteren van de filmkenners begreep.
Dylan kort #25
Spanje vakantieplanner, Rock in Rio.
Jos Kessels' stuk leiders: Don't follow leaders...
Barry Hay neemt Dylans Ballad of a thin man op.
The Pigeon detectives, volgens eigen zeggen minstens net zulke goede songschrijvers als Dylan.
Dylan in Moncton, 20 mei 2008, kort maar goede beelden.
Dylan in het Nederlands #3
Dylan in het Nederlands #2
Dylan kort #24
24 mei
the Bootleg series vol. 8
Dylan kort #23
Dylan kort #22
Foto's van Barry Feinstein #4
Dylan kort #21
Muziek maken en schilderen op Voor popmuziek ben je best geen vijftig.
Het toneelstuk De eenzame weg met muziek van Dylan.
Neil Diamond verslaat Dylan op leeftijd...
Dylanesque van Brian Ferry is cd van de week op Blos radio, Boxmeer.
Dylan in Nederland (recente concerten) hier.
Dylan in de krant #1
Boek dat zich, om de paar bladzijden, laat uitpakken als een cadeau. Je kunt er flyers in openklappen, schetsen van Dylan uit hoesjes schuiven, er zitten kopieën van kaartjes van vroege concerten in geplakt én het boek begint met een cd-rom met interviews met Dylan uit de periode 1956 - 1966 - volgens velen zijn beste tijd. Onmisbaar voor Dylan-fans.
Foto's van Barry Feinstein #3
Toch is het niet alleen maar koek en ei tussen het boek en mij. Omnibus press had er goed aan gedaan om de foto's op beter papier te laten drukken, zoals een aantal jaren geleden is gebeurd met dat andere fotoboek met foto's die Barry Feinstein maakte van Dylan, Early Dylan. Daarnaast kan ik er met mijn pet niet bij dat meerdere malen een foto over twee bladzijdes is afgedrukt waardoor de foto als het ware door het midden wordt geknipt. Ondanks deze twee minpuntjes blijf ik bij mijn oordeel dat Real moments een schitterend boek is voor een redelijke prijs. Meer dan de moeite van de aanschaf waard.
Het boek is voorzien van een voorwoord door Bob Neuwirth en de foto's van (minimaal)commentaar door Barry Feinstein zelf.
Het gros van de foto's is genomen in mei 1966. Slechts een handje vol foto's is gemaakt tijdens optredens, de nadruk ligt op 'de rest van de dag': backstage, in hotels, op straat, in auto's en winkels.
Naast foto's uit mei 1966 staan er foto's in uit 1963 (de foto voor de cover van The times they are a-changin'), 1964 en 1974.
Foto's uit Real moments op de website van Rolling stone.
Op de website van galerie Wouter van Leeuwen te Amsterdam een kort stuk over de foto's van Barry Feinstein n.a.v. de tentoonstelling aldaar tussen 7 april en 12 mei 2007. (meer hier en hier en hier)
Dylan kort #20
Dylan kort #19
Dylan kort #18
you tube #3 A Hard rain's a-gonna fall Expo 2008
versie 2 (3:39 minuten):
versie 3 (4:22 minuten):
tour "Maine to Spain"
De tour begint in Amerika, om vervolgens door te reizen naar o.a. Rusland, IJsland, Finland, Polen, Oostenrijk, Kroatië, Italië, Spanje en Portugal.
Een concert in Nederland zit er helaas nog niet in. Na deze tour staat er al weer een - nog onbevestigd - concert gepland in Baltimore, Amerika op 10 augustus. Mogelijk komt Dylan eind 2008 nog een keer voor een concert naar Nederland, maar het lijkt mij waarschijnlijker dat we tot 2009 moeten wachten.
youtube #2 (commercials)
Cadillac Escalade:
Victoria's secret:
"Love and theft" promo:
Dylan kort #17
Foto's van Barry Feinstein #2
Elf foto's op de website Times online.
Het fotoboek Real moments is uitgegeven door Omnibus press.
Dylan kort #16
Nederlandse vertaling van The Wicked messenger van de hand van Jef Schonk.
Een roze weblog - de borgers - met een beetje Dylan.
Thierry Deleu over Dylan op de weblog De Geletterde mens.
the never ending pool (bericht van Thomas)
hi,
bij deze wens ik even te melden dat inschrijvingen open staan voor een nieuw spel op http://www.theneverendingpool.com/. Bedoeling van het spel is om te raden welke songs Dylan zal spelen in zijn tour doorheen noord-amerika en europe die op 16 mei as aanvat.
mvg
thomas
I'm not there
De film I'm not there draait in steeds meer bioscopen door het land.
In Amerika is de film inmiddels op dvd verschenen (regio 1), de Engelse release (regio 2) staat gepland voor 14 juli.
Of er ook een release komt voor de Nederlandse markt - met ondertiteling - is nog niet duidelijk.
De Dylanfilm Masked and anonymous was in Nederland alleen in de voor de Engelse markt bestemde versie te krijgen - zonder ondertiteling dus - mogelijk gebeurd hetzelfde met I'm not there. Het grote verschil tussen de twee films is natuurlijk dat Masked and anonymous geen bioscoopsucces was en I'm not there dat wel lijkt te zijn / worden.
Meer I'm not there: 1, 2, 3, 4, 5 en 6
Aandacht voor I'm not there in de uitzending van Nova van 24 januari 2008 (zéér de moeite van het bekijken waard).
Dylan kort # 15
Dylan kort # 14
Foto's van Barry Feinstein #1
Van 3 mei t/m 28 juni 2008 is er in de Snap galleries te Birmingham een tentoonstelling van de foto's die Bary Feinstein van Dylan maakte. Op de website van Snap galleries kun je een acht pagina's tellende catalogus (pdf-file) downloaden, veertig foto's bekijken en binnenkort kun je een virtuele wandeling door de galerie maken.
Zestien foto's van Dylan gemaakt door Barry Feinstein zijn te vinden op de website van NME.
In de Mojo van mei 2008 staan zes foto's die Barry Feinstein van Dylan maakte tijdens de Europese tournee van 1966.
In 1999 verscheen het boek Early Dylan met foto's van Dylan gemaakt door Barry Feinstein, Daniel Kramer en Jim Marshall.