In de krant

Vanochtend wederom de Volkskrant bij de boekenboer gehaald vanwege de film van de gebroeders Coen. En al bladerend door deze Volkskrant vroeg ik me 2 dingen af: 1. wanneer wordt Bob Dylan in de studio gerecenseerd & 2. verschijnt er wel eens een Volkskrant op zaterdag waar Dylan niet in voorkomt?
Enfin, de scan links is één van twaalf foto's uit een stuk over koptelefoons. Jeltje is wel okee, ze luistert naar Mr. Tambourine man van Dylan. Wel jammer dat de titel foutief is gegeven. Kijk maar, er staat Tambourine Man. Soms denk ik wel eens dat ik de enige ben die me aan dit soort 'onvolkomenheden' stoort, soms denk ik wel eens dat ik een enorme zeikerd ben, wanneer het om dit soort details gaat. Enfin, Jeltje is okee, ze luistert.

Elders in de Volkskrant een essay van Olaf Tempelman over het cassettebandje: Een paar generaties muziekliefhebbers die opgroeiden in dictaturen hebben ervan getuigd: als je muziek luisterde, voelde je je vrij, je had het gevoel dat ze je niets konden maken. De communistische autoriteiten waren niet zo dom dat ze de subversieve invloed van Beatles, Dylan, Who, Hendrix et cetera in de late jaren zestig miskenden. Westers vinyl kwam er niet of nauwelijks in, grote namen kregen nagenoeg nooit visa voor optredens. Twee uit de hand gelopen Stones-optredens in Warschau in april 1967 onderstreepten de juistheid van deze beleidslijn.
Het werkte redelijk, tot de opkomst van het cassettebandje.

Tot slot, in de boekenbijlage, een recensie over drie recent verschenen stripboeken over popmusici. Daarin o.a.: Het begon in 2009 met de vertaling van Cash - I See a Darkness, een prachtig, door Reinhard Kleist getekend portret van countryzanger Johnny Cash. Kort daarop volgde Bob Dylan Revisited, dat geen biografie is, maar een collectie van dertien songs die door evenzoveel tekenaars zijn geïnterpreteerd, een visuele ode door bekende namen als Lorenzo Mattotti en François Avril.

2 opmerkingen:

Paul1987 zei

Vk besteed veel aandacht aan Dylan,dat klopt.

Is Dylan ergens in jaren 80 niet op tournee geweest door de oostbloklanden?

Nanne zei

Zou de Dylan aandacht in het VK een erfenis van Martin Bril zijn?!