Bob Dylan in China - door Frits

Het is Bob Dylan dan eindelijk gelukt: hij mag optredens verzorgen in China. De Minister van Cultuur heeft de Amerikaan toestemming gegeven om liedjes te vertolken. Maar wel de liedjes die de Maoïsten van tevoren hebben opgesteld.
Blijkbaar is Dylan hiermee akkoord gegaan. Het geld speelt mijns inziens geen rol, eerder zou Dylan geld moeten bijleggen om in het land van de gele mensen te mogen optreden. De laatste keer dat Dylan zich met een tour druk moest maken voor geld, was ten tijde van The 30th Anniversary Concert Celebration. Toen moest hij de alimentatie na zijn tweede scheiding regelen. Maar dat is onderhand twintig jaar geleden.
De van tevoren vastgestelde liedjes zullen niet de bekende protest-liedjes zijn. Ook zullen de gospels van His Bobness niet de Chinese revue passeren. Maar vergeet niet dat Dylan nog minstens evenzoveel liefdesliedjes heeft. Er is meer dan politiek en religie.
Waarom Dylan dan toch optreedt in China? Omdat hij als blues-zanger de wereld moet overtrekken. Ik hoop dat Dylan ook nog eens door het zwarte continent trekt voor een aantal optredens. Vergeet niet, Dylan wordt over twee maanden zeventig. Wat kan hem nog gebeuren? Hij heeft alles al meegemaakt. En de plaatselijke overheid zal wel gek zijn om hem te arresteren, mochten de communisten daar enig aanleiding toe zien.
De Chinezen zullen ongetwijfeld weinig vinden over Dylan via hun gecensureerde Google. Toch denk ik dat het bezoek van Dylan een onderdeel kan zijn van het protest van de Chinezen. De Tibetanen, de Han-chinezen, de opstandelingen van het Hemelse Plein van de Vrede, zij zullen ongetwijfeld zich gesterkt voelen in hun strijd tegen het dictatoriale regime.

2 opmerkingen:

Paul1987 zei

Voor het geld zal Dylan het niet doen.Je hypothese over de blueszanger vind ik wel goed.

info zei

Bob Dylan’s subtiele christelijk protest in China ontgaat journalisten:

http://webshopeliseo.wordpress.com/2011/04/18/bob-dylans-subtiele-christelijk-protest-in-china-ontgaat-journalisten/