Most Of The Time

"Most Of The Time" is het schitterende nummer dat op het album Oh Mercy (1989) te vinden is. "Most Of The Time" gaat over het tevergeefs proberen te vergeten van een voormalige geliefde. Ik denk niet aan haar, meestal. Zoiets.

Most of the time
My head is on straight
Most of the time
I’m strong enough not to hate
I don’t build up illusion ’til it makes me sick
I ain’t afraid of confusion no matter how thick
I can smile in the face of mankind
Don’t even remember what her lips felt like on mine
Most of the time

Hoe harder je jezelf inprent niet te denken aan haar, des te meer zal ze je gedachten bevolken. En maar blijven zeggen dat 't allemaal wel meevalt, meestal.
In 2008 verscheen op Tell Tale Signs een alternatieve versie van "Most Of The Time" en een tweede alternatieve take van dit nummer is te vinden op de luxe editie van dit achtste deel van The Bootleg Series.
De meeste Dylan-liefhebbers zullen bekend zijn met deze drie versies van "Most Of The Time". Toch zit de mooiste officieel uitgebrachte versie van "Most Of The Time" niet bij deze drie, al heeft het mij jaren gekost om dat te horen.

Op 16 maart 1990 - vandaag precies 27 jaar geleden - was Bob Dylan in de Record Plant Studio te Hollywood om een videoclip voor "Most Of The Time" op te nemen. In plaats van voor de draaiende camera's de Oh Mercy-versie van "Most Of The Time" te playbacken, nam Bob Dylan met David Lindley (gitaar), Randy Jackson (basgitaar) en Kenny Aronoff (drums) een hard bijtende, nieuwe versie van "Most Of The Time" op.
In april 1990 bracht platenmaatschappij Columbia in Amerika een promo-cd met drie versies "Most Of The Time" uit: de Oh Mercy-versie, een edit van de Oh Mercy-versie en de op 16 maart 1990 opgenomen live-versie van "Most Of The Time". Het is de ruwe schoonheid van deze live-versie die mij achtervolgt.

Niets is ooit simpel. Er is meer en er is onduidelijkheid en verwarring.
De live-versie van "Most Of The Time" (4:55) op de promo-cd is niet (helemaal) identiek aan de live-versie die te horen is in de videoclip (5:44).
Volgens Tim Dunn in The Bob Dylan Copyright Files klopt de informatie over de opnamedatum en plaats zoals gegeven op de hoes van de promo-cd niet. Volgens Dunn werd de schitterende live-versie van "Most Of The Time" opgenomen op 2 maart 1990 in de Culver City Studios.
Glenn Dundas geeft in zijn boek Tangled dezelfde opnamedatum als Tim Dunn.
De door Olof's Files en Glenn Dundas gegeven informatie is verwarrend. Volgens de door beide mannen gegeven informatie is er tijdens deze sessie gewerkt aan drie versies van "Most Of The Time". Volgens de informatie van Olof's Files, althans zoals ik die lees, leverde het samenvoegen van take 1 en 2 de live-versie voor de promo-cd op en take 3 de live-versie voor de videoclip.
Volgens Glenn Dundas, als ik hem goed begrijp, werd er tijdens de sessie van 2 maart 1990 niet alleen een live-versie (of twee live-versies) van "Most Of The Time" opgenomen, maar werd ook de edit van "Most Of The Time" gemaakt. bovendien werden er, aldus Glenn Dundas, overdubs aan de live-opnamen van "Most Of The Time" toegevoegd.

Hoe het nou daadwerkelijk zit met die opnamesessie in maart 1990 weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik het de hoogste tijd vind om de (bijna) vergeten live-versie van "Most Of The Time" uit maart 1990 weer eens onder de aandacht te brengen omdat die zo onconventioneel en hartverscheurend mooi is.


 


3 opmerkingen:

Gerbrand zei

Net als bij Series of Dreams en andere Oh Mercy songs (Dignity, Born in Time) is het interessant om de verschillende in omloop zijnde versies van Most of the Time te beluisteren en te vergelijken.

Qua tekst is het opvallendste verschil dat Bob in 1989 in het 2e couplet zingt:
And I don’t even think about her
Most of the time

In de 1990 video versie is hij grimmiger:
And I don’t even care what happened to her
Most of the time

Persoonlijk vind ik de solo versie op TTS ook erg mooi.

Gerbrand zei

P.S. Ik zie/hoor in de video dat Bob midden in bovengenoemde regel weg stapt van de microfoon zodat je "what happened to her" nauwelijks hoort.

Op Genuine Bootleg Series, Vol.2 (andere opname zelfde datum) hoor je het wel goed. Die versie is qua verstaanbaarheid sowieso beter dan de video ;-)

tom zei

Je bent met precies hetzelfde als ik bezig, Gerbrand. Er komt zo een tweede stukje over "Most Of The Time" op de blog.
groet,
Tom