Nobel perikelen

Niet lang na de dag waarop het Nobelcomité bekend maakte dat Bob Dylan de Nobelprijs voor de literatuur 2016 zou krijgen, werden de concerten op 1 en 2 april in Zweden aangekondigd. Iedereen nam aan dat Bob Dylan tijdens zijn verblijf in Zweden de vereiste Nobel-lezing zou geven en / of dat één van de concerten in Zweden zou worden gezien als lezing. En was het niet zo dat Sara Danius van het Nobelcomité voor 10 december - de dag waarop de prijzen werden uitgereikt - liet weten dat een concert als lezing oké was?

En toen was er deze week ineens weer gerommel en gedonder. Sara Danius schreef in een blogbericht dat er al maanden geen contact meer tussen het Nobelcomité en Bob Dylan was geweest en dat Bob Dylan nog wel voor 10 juni een lezing moest geven. Doet hij dat niet, aldus Danius, dan kan hij naar het prijzengeld fluiten. Zie onder andere hier.

Twee dagen na publicatie van het blogbericht van Danius werd er vandaag een nieuw bericht geplaatst. Er is - aldus de titel - goed nieuws. Het Nobelcomité zal bij een van Dylans concerten aanwezig zijn. Bob Dylan zal geen lezing geven. Wel zal waarschijnlijk op een later tijdstip een opname van een lezing van Bob Dylan aan het Nobelcomité overhandigd worden. Dat is afdoende om aanspraak op het prijzengeld te kunnen maken. Dit weekend zal Bob Dylan tijdens een kleine, besloten bijeenkomst zijn bij de Nobelprijs behorende medaille en diploma krijgen van het Nobelcomité.

Eind goed, al goed, zo lijkt het.
Een storm in een glas water.

Geen opmerkingen: