Bob Dylan Worldwide

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: soms, heel soms komt er een boek op de markt dat niet alleen helemaal in mijn straatje past, maar ook nog eens schitterend is vormgegeven. Het vandaag ontvangen boek Bob Dylan Worldwide; The First Twenty Years van Christoph Maus - in samenwerking met Alan Fraser en zijn website Searching For A Gem -  is zo'n boek.
Bob Dylan Worldwide; The First Twenty Years is een dik boek over de verschillende persing van Bob Dylans albums, singles en ep's zoals die in verschillende landen tussen 1961 en 1981 zijn verschenen. Bob Dylan Worldwide is een boek voor Dylan-liefhebbers met een vinylliefde. Het eerste deel van het boek bevat afbeeldingen van en informatie over Bob Dylans albums van zijn debuut Bob Dylan tot en met Shot Of Love. Het tweede deel bevat afbeeldingen van en informatie over de singles en ep's, dit keer per land gerangschikt.
Ik moet bekennen dat ik de in dit boek gegeven informatie tot nu toe links heb laten liggen en me uitsluitend geconcentreerd heb op de duizenden afbeeldingen (alles in kleur) van hoezen en labels. Misschien is Bob Dylan Worldwide wel vooral dat: een bladerboek om je op iedere bladzijde te vergapen aan vele verschillende persingen van Bob Dylans albums en singles. Het lezen van de gegeven informatie komt later wel, zo nu en dan een stukje. Eerst staren...
Zonder de website Searching For A Gem - en de vele Dylan-verzamelaars die afbeeldingen van verschillende releases voor deze website aanleverden - had Christoph Maus Bob Dylan Worldwide nooit kunnen maken. En alles wat op Searching For A Gem staat is onmogelijk in een boek te vangen, simpelweg omdat er veel te veel is. Maus heeft dus moeten selecteren.
De eerste indruk is dat Maus zijn selectie goed heeft gemaakt. Bovendien - en dat is wat Bob Dylan Worldwide niet alleen tot een schitterend boek, maar ook tot een waardevol boek naast Searching For A Gem maakt - is het boek zo vormgegeven dat in een oogopslag de verschillen tussen de persingen van Dylans albums te zien is.
Searching For A Gem streeft naar afbeeldingen van alle verschillende Dylan-persingen, Bob Dylan Worldwide lijkt veel meer gericht op overzichtelijkheid.
Bob Dylan Worldwide is een schitterende boek, een ware aanwinst voor de Dylan-bibliotheek.

Enkele voorbeelden van pagina's uit Bob Dylan Worldwide; The First Twenty Years zijn hier te zien. (In het daadwerkelijke boek ziet het er nog beter uit dan op deze online voorbeelden)
De website Searching For A Gem kan men hier vinden.

Geen opmerkingen: