30 april 1965

Het is 30 april 2015. Een paar jaar geleden was 30 april nog een feestdag in Nederland. Dat is geweest. 30 april 2015 is voor de meeste mensen een gewone werkdag.
Op een gewone werkdag is het makkelijk over het hoofd te zien dat 30 april 2015 ook een bijzondere dag is, althans in de Dylan-wereld. Op 30 april speelde Bob Dylan namelijk zijn eerste concert van de o zo belangrijke tournee door Engeland in het voorjaar van 1965. Dat concert gaf hij dus vandaag precies vijftig jaar geleden.
30 april 1965. Sinds vier dagen is Bob Dylan in Engeland. In die vier dagen heeft hij interviews en persconferenties gegeven. Hij heeft de vier Beatles ontvangen in zijn suite in het Savoy Hotel te Londen. En na vier dagen waarin de verwachtingen van het Engelse publiek (en media) alleen maar lijken te groeien, mag hij eindelijk doen waar hij goed in is: een concert geven.
Het is 30 april 1965. Bob Dylan geeft een concert in The Oval City Hall in Sheffield. Van dat concert is een opname van zeven nummers bewaard gebleven, meer niet. (zie hier) Filmfragmenten van "The Times They Are A-Changin'" en "To Ramona" zijn te zien in Dont Look Back. Een geluidsopname van "Love Minus Zero / No Limit" is als bonustrack te vinden op in 2000 uitgebrachte dvd-versie van Dont Look Back.
Het is 30 april 1965. Bob Dylan staat aan het begin van een ware triomftocht door Engeland. In zijn kielzog D.A. Pennebaker en zijn camera. Alles wat Bob Dylan tijdens deze tournee door Engeland doet wordt door de camera vastgelegd en later versneden tot een van de beste (zo niet de beste) muziekdocumentaires ooit gemaakt: Dont Look Back.
In de komende maand zal ik veel aan Bob Dylan en zijn tournee door Engeland in het voorjaar van 1965 denken. En ergens in die komende maand zal ik weer eens naar Dont Look Back kijken (en waarschijnlijk ook wel meer dan één keer) zodat ik voor even terug kan naar die wilde, grensverleggende dagen in het voorjaar van 1965, nu al weer vijftig jaar geleden.

Geen opmerkingen: