Dylan kort #1021

Légion d'Honneur: Deze Franse onderscheiding lijkt aan Dylans neus voorbij te gaan. Onderstaande e-mail ontving ik vanochtend - inclusief scan van een bericht uit De Standaard van vandaag - van Bart [waarvoor dank!]

dag Tom

,,Fransen leren het nooit af. Pakken ze vorig jaar uit met een fijne Dylan-expo in Cité de la Musique en tal van randactiviteiten, dan vindt Jean-Louis Georgelin, de grootkanselier van het Légion d'honneur onze favoriete bard vandaag een onderscheiding van die eerbiedwaardige instelling onwaardig.
Het Légion, dat in 1802 door Napoleon Bonaparte werd ingesteld, beloont wat de Fransen zelf "eminente verdiensten" noemen. Buitenlanders kunnen er per definitie geen lid van worden. Een onderscheiding kan dan weer wel. Ministers stellen kandidaten voor, die nadien door de grootkanselier worden gewogen.
Dat de Franse minister van Cultuur Aurélie Filipetti Dylan voordroeg voor een onderscheiding hoeft niet te verwonderen. Eerder werden al ex-Beatle Paul McCartney, de zangeressen Axelle Red en Lisbeth List, schrijfster Hella Haasse en de dirigenten Philippe Herreweghe en Willem Mengelberg met een erelintje onderscheiden.
Of Georgelin, ex-stafchef van het Franse leger zich persoonlijk aangesproken voelde door nummers als Masters Of War of eerder aanstoot nam aan Dylans gebruik van cannabis is niet bekend. Vast staat wel dat het Franse satirische blad La Canard Enchainé (de Geketende Eend) stelde dat Dylan te "cool" is voor een dergelijke onderscheiding."

stevige groet
B


Bob Dylan - enneagram type 4: Zie hier.
Bob Dylan Bootleg Tour: Een tribute, zie hier.
Dont look back: Deze film is (onder andere) te zien op 23 mei (21.40 uur) op Holland Doc 24, zie hier.

Geen opmerkingen: