December

Ik ben geen liefhebber van december, helemaal niet wanneer het huis, zoals nu, is ingesloten door een pak sneeuw. Waar ik ook kijk, alles is wit.
Ik ben geen liefhebber van december & dus vlucht ik in de muziek, zoals gisteravond: Highway 61 revisited (mono), de verzamelaar Blues en Pat Garrett & Billy the kid. En terwijl de muziek mijn oren in blaast, lees ik, in het boek van Craig McGregor - een verzameling oude artikelen over Dylan - & de brieven van E. du Perron. Die laatste heeft natuurlijk niks met Dylan te maken, daar zwijg ik hier dus maar over. Maar het boek van Craig McGregor valt wel het een en ander over te zeggen. Zo lees ik dit boek voor de vierde keer & toch lees ik het voor het eerst. Hoe zit dat?
Het lezen van McGregor begon voor mij ooit, járen geleden, met het lezen van Over Dylan, een Nederlandse vertaling van McGregors Bob Dylan a retrospective. Dit boek werd door Van Gennep in 1973 uitgegeven. Voor in deze vertaling staat de verontrustende opmerking: In de Nederlandse editie zijn enkele bekortingen aangebracht. Daar krijg ik al jeuk van. Ik wil het boek onverkort lezen & bij voorkeur in het Engels.
Ik heb overigens nooit begrepen van Van Gennep uitgerekend dit boek in het Nederlands vertaalde. Waarom niet zelf een boek samenstellen met in Nederland verschenen artikelen over Dylan?
Enfin, Bob Dylan a retrospective verscheen voor het eerst in 1972 bij William Morrow & Company Inc. In 1975 bracht Picador het boek opnieuw uit, deze versie - een pocket - is de Engelstalige versie die je in Nederland het meest tegenkomt & dit is dan ook de versie die ik als tweede las. Maar helaas, ook deze editie is ingekort, en flink ook.
De derde versie van het boek dat ik kocht, uitgegeven door Angus & Robertson Publishers in 1980, was een verrassing. Deze editie bevat min of meer dezelfde artikelen als de Picador-versie, maar is aangevuld met twee nieuwe, toen recente stukken.
Tot slot vond ik onlangs vond ik een door Da Capo press uitgegeven versie uit 1990 met een iets afwijkende titel: Bob Dylan the early years; a retrospective. Voor in deze editie lees ik, eindelijk:
This Da Capo Press paperback edition of Bob Dyan, The Early Years: A Retropective is an unabridged republication of the edition published in New York in 1972, originally entitled Bob Dylan: A Retropective, here supplemented with a new preface.
Deze versie lees ik op dit moment.
Meer over edities van dit boek zijn te bewonderen op de fantastische website Come writers and critics, zie hier.
Gisteravond draaide ik dus o.a. de verzamelaar Blues uit 2006, te verkrijgen bij Barnes & Noble in Amerika en via www.jpc.de in Duitsland. Het eerste wat deze release interessant maakt, zijn de geremasterde versies van The Groom's still waiting at the altar, Seeing the real you at last en Dirt road blues. Daarnaast - en dat gebeurd wel vaker bij verzamelalbums - klinken een aantal nummers weer fris door de afwijkende / onverwachte context waarin ze geplaatst zijn. In het geval van Blues valt de volgende drie elkaar opvolgende nummers - door die nieuwe context - op:
It takes a lot to laugh, it takes a train to cry ('snelle' versie van The Bootleg series)
Down in the flood (van More Bob Dylan greatest hits)
Meet me in the morning
Vooral Down in the flood - de versie uit 1971 - klinkt verrassend fris, alsof ik de opname nooit eerder hoorde.
Het is december & ook nog zondag. Het enige waartoe ik in staat ben is een beetje babbelen.

Geen opmerkingen: