The Comic Book And Me #36

Het is al weer even geleden (april) dat de laatste aflevering van "The Comic Book And Me" hier verscheen. De hoogste tijd voor een nieuwe aflevering.

Well, the comic book and me, just us, we caught the bus
The poor little chauffeur, though, she was back in bed
On the very next day, with a nose full of pus
Yea! Heavy and a bottle of bread
Bob Dylan - "Yea! Heavy And A Bottle Of Bread"

Op de tekening staat een peervormig figuurtje. Op zijn hoofd, net boven zijn zwarte ogen, rust een muts. In zijn handen draagt hij een scherm met het cijfer nul er op (of is het de letter o?). Hij staat op een stapel stenen, zo lijkt het. Naast dit figuurtje zweeft een praatwolkje met de regel "Black is the coloure ...none is the number". Dit doet wel erg denken aan die ene regel uit Bob Dylans "A Hard Rain's A-Gonna Fall": "Where black is the color, where none is the number". O, en het is natuurlijk een nul op dat schermpje, want: "none is the number".
De tekening van het peervormige mannetje is rond 1968 gemaakt door Rick Griffin (1944 - 1991) en te vinden in Zap Comics No. 2. Rick Griffin is de kunstenaar van - naar mijn smaak - misschien wel de mooiste albumcover ooit: Aoxomoxoa van Grateful Dead (zie hier). Ook is hij - en daar zullen Dylan-liefhebbers Griffin van kennen - de kunstenaar verantwoordelijk voor de hoes van Dylan & the Dead.
Griffin heeft vaker aan Bob Dylan gedacht tijdens het tekenen. Een tekening van Rick Griffin met een duidelijke verwijzing naar een bekende foto die Daniel Kramer van Bob Dylan (en Joan Baez) maakte staat hier. Ook maakte Rick Griffin een tekening voor de hoes van het album Down In The Groove, al werd deze tekening (helaas) nooit voor het album gebruikt, zie hier.

In dezelfde aflevering van Zap Comics kwam ik in een verhaal van S. Cuy Wilson nog een tekening tegen van een figuur die mij wel erg aan Bob Dylan anno 1966 deed denken. Of de tekenaar ook Bob Dylan in gedachten had bij het maken van de tekening blijkt niet uit het verhaal. Mogelijk zie ik in dit geval Bob Dylan waar hij helemaal niet is.


Geen opmerkingen: