Jochen Markhorst - Blonde On Blonde, het kwikzilveren meesterwerk van Bob Dylan

Deze week is het boek Blonde On Blonde, het kwikzilveren meesterwerk van Bob Dylan van Jochen Markhorst verschenen. Het boek bevat naast 14 beschouwingen over de 14 songs van Bob Dylans sprankelende meesterwerk ook essays over de outtakes "I Wanna Be Your Lover", “Can You Please Crawl Out Your Window”,  “She’s Your Lover Now”en "I’ll Keep It With Mine". 
De lezers van deze blog kennen het frisse, onconventionele licht dat Jochen Markhorst op bekende en vooral minder bekende songs van Bob Dylan weet te werpen. Eerder werden veel van zijn beschouwingen al gebundeld in Joker, Dief en Eskimo en in Meneer de Tamboerijnman en de Regenachtige Vrouwen, maar de meeste beschouwingen in Blonde On Blonde werden nog niet eerder gepubliceerd, ook niet op deze blog. Daarvan springen met name de opmerkelijke, rijke verhandelingen over “Sad-Eyed Lady Of The Lowlands” (twaalf pagina’s lang!) en “She’s Your Lover Now” in het oog. Markhorst laat zich niet verblinden door de glans van die meesterwerken en beschikt over de schrijfvaardigheid om de magische kracht van deze en andere hoogtepunten te verwoorden. Ook in de andere songs ontbloot de auteur weer verrassende lijnen. Naar Amadeus en Mick Jagger, naar Picasso en Sonny Bono, naar Goethe, Marcel Duchamp en Dr. Seuss - om maar een paar voorbeelden te noemen.
In Blonde On Blonde worden de liedverhandelingen daarnaast afgewisseld met uiteenzettingen en anekdotes rondom de totstandkoming van de hoes, de titel van het album, de dames die inspireerden en de mannen achter de noten. Wie herinnert zich Col. Jubilation B. Johnston & His Mystic Night Band and Street Singers nog?
Het werk is weer schitterend uitgegeven en rijk geïllustreerd, een nieuwe aanwinst voor de Nederlandstalige Dylanbibliotheek.
Lees dat boek.


Jochen Markhorst – Blonde On Blonde. Het kwikzilveren meesterwerk van Bob Dylan.
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789402155846
Prijs € 20,00
Pagina's: 155

Geen opmerkingen: