No Direction Home: Deluxe 10th Anniversary Edition

Ergens in de tweede helft van 2005 zat ik twee avonden aan de buis gekluisterd om deel 1 en deel 2 van de door Martin Scorsese gemaakte documentaire No Direction Home te kijken. Terwijl ik keek nam de videorecorder op. Niet lang na die televisie-uitzending volgde de aanschaf van de dvd-versie van deze schitterende documentaire over Bob Dylan. Ik vond in 2005 No Direction Home een uitstekende film over Bob Dylan en nu, niet tien, maar elf jaar later, vind ik dat nog steeds.
No Direction Home is een film die iedere Dylan-liefhebber minstens één keer per jaar moet kijken (ik probeer het, maar het lukt me lang niet ieder jaar).
Een tijdje geleden werd 'ie al aangekondigd en sinds vanmiddag heb ik 'm dan in huis, de Deluxe 10th Anniversary Edition van No Direction Home. De berichten vooraf, de sticker op de dvd, de artikelen online beloven ruim 2 uur never before see footage, dat is dus ruim twee uur niet eerder geziene opnamen! En de dvd-versie uit 2005 bevatte al veel extra's!
Je zult begrijpen dat ik vanmiddag na ontvangst van de nieuwe versie van No Direction Home gelijk de eerste schijf in de dvd-speler schoof, niet zozeer om de film zelf te kijken, maar om de extra's, de special features, die ruim 2 uur nieuwe beelden te bekijken.
Dat viel tegen.
Naast alle extra's die ook op de 2005-versie van No Direction Home te vinden zijn bevat deze Deluxe 10th Anniversary Edition de volgende, niet eerder geziene extra's:

- Dave van Ronk interview (43 minuten, 48 seconden)
- Liam Clancy interview (35 minuten, 23 seconden)
- Martin Scorsese interview (20 minuten, 59 seconden)
- Volledige "Apothecary scene" (3 minuten, 41 seconden)
- originele trailer (1 minuut, 47 seconden)

Dat is alles bij elkaar 1 uur, 45 minuten en 38 seconden. Dat is toch wat anders dan ruim 2 uur niet eerder geziene opnamen... Dat gezegd hebbende wordt het pas echt pijnlijk wanneer we kijken naar wat die extra's behelzen.
Het interview met Dave van Ronk is een mooie aanvulling. Van Ronk vertelt veel, met name over de periode vlak nadat Bob Dylan in New York arriveerde. Dit uitgebreide interview is een mooie aanvulling op wat we al hadden.
Het volledige interview met Liam Clancy laat op pijnlijke wijze zien dat in No Direction Home alleen de echt bruikbare stukjes film van Clancy te zien zijn. Tijdens dit hele interview wordt duidelijk dat Clancy meer dan een beetje vol van zichzelf is en meer bezig is met het spinnen van mythes dan het geven van een geschiedenisles.
Het interview met Martin Scorsese is aardig, maar maakt vooral ook duidelijk dat Scorsese tot nog toe een waarschijnlijk veel te grote rol toegedicht heeft gekregen voor het maken van No Direction Home.
De trailer uit 2005 is natuurlijk niet echt nieuw, maar wel nieuw op dvd. Deze trailer, met nog een aantal andere trailers, zijn al sinds jaar en dag online te bekijken.
Tot slot is er de volledige "Apothecary scene", de enige extra met nooit eerder geziene beelden van Bob Dylan er in. Een deel van deze "Apothecary scene" - een heerlijke scène waarin Dylan met taal goochelt - was natuurlijk al bekend (zie hier). Wat deze volledige scène vooral laat zien - naast meer taalspel - is dat deze scène iets minder spontaan ontstond dan ik altijd gedacht heb. Helemaal aan het begin van de scène vraagt Bob Dylan aan de cameraman hoeveel minuten film hij nog heeft. Vervolgens zien we Dylan kort de scène (de taalgrappen) voor zichzelf oefenen en pas dan zien we de bekende beelden.

Sinds ik vanmiddag tot de schokkende conclusie ben gekomen dat de nieuwe versie van No Direction Home geen ruim twee uur, maar slechts ruim twee minuten nooit eerder geziene beelden van Bob Dylan bevat, vraag ik me af of ik iets over heb hoofd zie. Zó misleidend kunnen de wervende sticker op de dvd, de officiële website van de film en de artikelen online toch niet zijn?
Zitten de nieuwe beelden in de documentaire zelf? Daar lijkt het niet op...
Bevat de blue ray meer extra's dan de dvd die ik nu heb gekocht? Daar lijkt het niet op....
Waar is het fout gegaan?
Welk bericht heb ik niet goed gelezen?
Ik snap er niks meer van, al blijft No Direction Home ook elf jaar na eerste keer bekijken prachtig.
De twee minuten niet eerder geziene Dylan zijn prachtig. Voor mij reden genoeg om geld neer te tellen voor deze editie van No Direction Home. Graag zelfs. Ik ben blij met de nieuwe No Direction Home, maar ik ben niet blij - of eigenlijk gewoon pissed off - over misleidende beloftes waarmee deze nieuwe versie van No Direction Home wordt aangeprezen.
De film heeft die leugens niet nodig. De film an sich is goed genoeg om op eigen benen hoge verkoopcijfers te halen.

Bob Dylan: “The news about the Nobel Prize left me speechless”

Bob Dylan heeft het Nobelprijscomité telefonisch laten weten dat hij (uiteraard) de prijs accepteert. En dat de bekendmaking van het nieuws hem sprakeloos liet. (zie hier)
Is er een betere reactie na alle absurde commotie rond het uitblijven van een reactie van Bob Dylan denkbaar dan zeggen dat je sprakeloos was? Nee dus.
Bob Dylan reageerde niet alleen op het winnen van de prijs door het Nobelcomité te bellen, maar ook door een (kort) interview te geven aan Edna Gundersen, zie hier.

Natuurlijk brengen ook de Nederlandstalige kranten, nieuwssites en tijdschriften dit nieuws, zie hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier.
[met dank aan Floater en Herman]

Waar blijven de verwarde reacties vol draaikonterij van de journalisten die in de afgelopen weken zich hebben verlaagd tot de roddel en achterklap rond het toekennen van de Nobelprijs voor literatuur aan Bob Dylan? Ik vraag me af of er ook maar één groot genoeg is om zijn / haar fouten en stemmingmakerij te erkennen en recht te zetten. Ik hoop het.


Frans Terken - Met de jaren

Met de jaren

“I've been ten thousand miles in the mouth of a graveyard”

Ja Bob
het wordt er met de jaren niet makkelijker op
de een na de ander dragen we weg
samen met onze geliefden met zonen en dochters
trekken we een stemmig pak een knap kleed aan en

gaan we in rijen zoals zij daar liggen in de koude
en natte grond horen ze niet eens meer
je raspende stem de woorden hees gemompeld
maar wij zijn er nog

zingen met klem op de borst onze levensliederen
dat het een lieve lust is naast de last van alle ellende
het harde verdriet in ons en om ons heen
met gebroken tong soms maar we zingen

de honger van vroeger die we luidkeels deelden
wandelend door het diepste zwarte woud
weg van alle sores en door de liefde geraakt
de liederen waarin jij al jong van het leven zong


© Frans Terken 29092015
Bob Dylan, “A Hard Rain’s A-Gonna Fall”

Dick van Hoeve - De hoofdpijnprijs

De hoofdpijnprijs

mijn muziekdocente
in de zestiger jaren
kreeg nog meer rimpels
dan zij al had
toen we haar
AstronomY Dominé van de Pink Floyd
lieten horen

en dan daarna nog
die zanger
die vals zong over goede zaken
die haar halskettingen
naar de boze wereld
lieten rammelen
op haar schrompelende inborst

zelfs de branie van Brel
was geen enkele brug naar Bach

Al de geparelde schrikgodinnen en
militairgedecoreerde linksvretende
veteranen zijn nu vergast
op een verrassing
van het comité
dat de wereld voorziet
van erehagen en bogen
voor de vooruitgang
van geschreven kunst en wetenschap

haar graf
is al jaren geruimd
de sneeuw
op haar metronoom verdroogd

het was voor haar beter geweest
als een Philip Roth
of Afrikaanse coryfee
de nieuwe Brodzky
Cees Notenboom desnoods
hun lauweren hadden kunnen schikken

ik had Hulmuth Kraussner
oSadie Smtih in gedachte
liever niet Michel Houellebecq

nu kunnen grijze duiven
hun vaandels van vrijheden
blijven dragen
gebarsten stembanden
witte raven worden

ligt de weg open
voor het globaliseren
van kleinspraak
 
de oerrap van Linton Kwesi Johnson
de spoken melodies van Leonard Cohen
de menselijke miniaturensongs
van Loudon Wainwright
de grondvestigingen van Peter Hammill
het spottend spitten
door een Captain Beefhart

zijn niet langer ergernissen
van het wit establishment
maar dankzij Robert Zimmerman    prijzenswaardig erfgoed








Dick van Hoeve  15 – 10  - 2016

Nieuwsflits!!!

Tegen ieders verwachting in heeft Bob Dylan nu toch gereageerd op de toekenning van de Nobelprijs voor de literatuur. Voor meer informatie, zie hier.
[met dank aan Gerbrand]

Wie is er bot en arrogant?

Ik ben zo langzamerhand het overzicht een beetje kwijt. Het overzicht van hoe we van het noemen van een naam tot het uiten van absurde verwijten zijn gekomen. En dat alles in tien dagen tijd.
Een overzicht:

donderdag 13 oktober: het Nobelcomité maakt bekend dat de Nobelprijs voor de literatuur 2016 naar Bob Dylan gaat.
's Avonds, tijdens een concert in Las Vegas, zegt Bob Dylan - net als tijdens de daarop volgende concerten - niets over het winnen van de Nobelprijs.
maandag 17 oktober: Op Bob Dylans website verschijnt een stuk ter aanprijzing van het begin november te verschijnen boek The Lyrics 1961 - 2012. Bovenaan de tekst staat: "WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE".
dinsdag 18 oktober: Sara Danius, woordvoerster van het Nobelcomité, zegt op de Zweedse radio dat het Nobelcomité tevergeefs pogingen heeft ondernomen om in contact met Bob Dylan te komen over de uitreiking van de prijs. De eerste speculaties over het al dan niet accepteren van de Nobelprijs door Bob Dylan verschijnen in kranten en op websites.
donderdag 20 oktober: Verschillende kranten, websites e.d. ontdekken het zinnetje "WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE" op Bob Dylans website. Dit wordt geïnterpreteerd als een eerste erkenning van het winnen van de Nobelprijs door Bob Dylan. Dat er in de berichtgeving in de verschillende kranten beweerd wordt dat de bewuste zin op 20 oktober op Dylans website verscheen (terwijl die zin er toen al 3 dagen op stond), vergeet ik maar even.
vrijdag 21 oktober: De zin "WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE" verdwijnt van bobdylan.com. Ook dit bericht is in kranten en op websites te lezen. Wie van bobdylan.com - op de pagina waar de bewuste zin stond - doorklikt naar de website van amazon, zal zien dat daar ter aanprijzing van het boek The Lyrics 1961- 2012 nog volop melding wordt gemaakt van de Nobelprijs, zie hier. Het verdwijnen van de zin "WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE" van bobdylan.com wordt door veel schrijvers in kranten en op websites gezien als een daad van Bob Dylan zelf.
Per Wastberg, lid van het Nobelcomité, noemt op de Zweedse televisie het uitblijven van een reactie van Bob Dylan op het winnen van de prijs onbeleefd en arrogant.
zaterdag 22 oktober: De uitspraken van Per Wastberg worden door kranten en websites opgepikt. Al snel verandert "het niet reageren is onbeleefd en arrogant" in "Bob Dylan is bot en arrogant" (zie bijvoorbeeld hier). Zie ook het statement van het Nobelcomité over de uitspraken van Per Wastberg, zie hier.

Hoe zijn we in godsnaam in 10 dagen tijd gegaan van "The Nobel Prize in Literature for 2016 is awarded to Bob Dylan for having created new poetic expressions within the great American song tradition." naar "Bob Dylan is bot en arrogant"?

Begon het bij de behoefte aan roddel en achterklap - aangewakkerd door o.a. televisie-diarree als Shownieuws - bij de krantenkopers of waren het de krantenvullers die een steeds groter percentage van wat ooit 'kwaliteitkranten' waren volschreven met de laatste liefdesperikelen van volkszangers en voetbalsterren?
Ik weet niet waar het begon.
Ik hoop alleen dat er nog een weg terug is.

Waar zijn de paginagrote opiniestukken over de literaire kwaliteiten (of het gebrek daaraan) van de Nobelprijswinnaar? Waar blijven jullie nou Volkskrant, NRC, Trouw en de rest met de uitputtende vergelijkingen tussen de poëzie van Bob Dylan en - laten we het simpel houden - Shakespeare of Homerus?
Waar blijven de overzichten van de literaire grootheden die de dichter Dylan mede hebben gemaakt tot de Nobelprijswinnaar die hij heden is? En essays over de hedendaagse literatoren die zonder Bob Dylan niet hadden kunnen schrijven zoals ze nu schrijven?
Waar blijven jullie nou Vrij Nederland en Elsevier?
Bob Dylan wint de Nobelprijs voor de literatuur in een tijd waarin niemand meer geïnteresseerd lijkt in de literatuur van de winnaar. Wat we willen weten is wat die winnaar eet, met wie die winnaar het bed deelt, hoeveel geld die winnaar op zijn bankrekening heeft staan en vooral - bovenal - waar hij het gore lef vandaan haalt om op donderdag 13 oktober, om 5 minuten over 1, niet op CNN te verschijnen om met tranen in de ogen "dankjewel" richting Stockholm te prevelen.
Verwachten wij echt van een literaire rebel, van een rebelse literator dat hij keurig "dankjewel" in de camera's van CNN mompelt?
Blijkbaar wel.

In zo'n wereld is het als winnaar beter om te zwijgen.

Bob Dylan is veel: rebel, muzikant, literator, schilder, poëet, filmmaker, componist en nog veel meer. Maar wat hij niet is (en ook nooit zal worden) is een circushondje dat bij het klappen van de zweep door een hoepeltje zal springen.
Het is bot en arrogant van ons om dat wel van hem te verwachten.

Dylan kort #1182

The Bootleg Series vol. 13: Volgens Rolling Stone en Blasting News zal de volgende aflevering van The Bootleg Series de periode 1979 - 1981 beslaan. De uitgave zal mogelijk een dvd met een concert in Buffalo, New York (voorjaar 1980) en cd's met studio- en concertopnamen bevatten. The Bootleg Series vol. 13 zal waarschijnlijk pas volgend jaar verschijnen.
Een Nederlandse vertaling van Clinton Heylins Behind The Shades - een van de betere biografieën over Bob Dylan - verschijnt volgende week, zie hier.
Pijnlijk foutje: Op Cultuurblog van de Volkskrant staat; "op zijn [Dylans] website wordt sinds vandaag het winnen van de prijs in ieder geval erkend: 'WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE', valt in kapitalen te lezen bij een beschrijving van zijn boek met songteksten." Wat het pijnlijk maakt is het woord "vandaag". Dit bericht werd op 20 oktober op Cultuurblog gezet. Op de printscreen van Dylans website bij dit bericht is duidelijk te zien dat genoemde bericht al drie dagen eerder, op 17 oktober werd geplaatst. (zie hier) De website Expecting Rain maakte op 18 oktober hier al melding van. (zie hier, nummer 45)
Nog opmerkelijker: De Redactie wijst er op dat de bewuste zin inmiddels weer van de website is verdwenen, zie hier.
Begrijp me niet verkeerd: dit foutje van Cultuurblog is geen wereldschokkend nieuws. Toch wilde ik het hier melden omdat het de waanzin in de media rond het niet reageren van Bob Dylan op het winnen van de Nobelprijs mooi illustreert.
In 1966 was Bob Dylan al dicht bij een Nobelprijs....
Op onderstaande foto leunt Bob Dylan tegen het Nobelprijsmuseum:



En dezelfde plek via Google maps:



[met dank aan fishtruck voor de foto's!]
Momenteel komt er bijna ieder uur wel een e-mail binnen met één of meerdere links naar artikelen over Bob Dylan en de Nobelprijs. Het is simpelweg onmogelijk om alle links hier te plaatsen. Een kleine, willekeurig gekozen selectie: zie hier, hier, hier, hier. hier, hier, hier, hier, hier en hier.
tijdschriften / kranten:
Katholiek Nieuwsblad nr. 42 (21 oktober) bevat een uitvoerig artikel van mgr. Rob Mutsaerts over Bob Dylan en de Nobelprijs.
De Groene Amsterdammer nr.42 (20 oktober) bevat een aardig artikel van Piet Gerbrandy. Een tweede artikel staat op de website van De Groene Amsterdammer, zie hier.
De Volkskrant, 20 oktober [met dank aan Herman]:



Fokke & Sukke (uit NRC) [met dank aan Herman]:



"Ballad Of A Thin Man": Ik kreeg een e-mail van Mark met een link naar een filmpje van "Ballad Of A Thin Man". Mark schrijft onder andere: "Of dylan nou wel of niet reageert op het nobel-gebeuren maakt niet zo uit, hij heeft hem! Enfin, hij lijkt hier rond 1.47 te zingen 'thanx for the nobel' - of zijn dat mijn oren? en van 3.00 tm 3.30, het stukje van you're very well read enz, lijkt die ook iets opzij te mompelen, maar tis niet te verstaan wat ..."
Zoiets maakt nieuwsgierig, vooral dat "thanx for the nobel" en dus luisterde ik. Dat kan hier. Maar hoe vaak ik ook luister, ik hoor het niet. Wat ik hoor is "thanks for the loan", precies wat Dylan hoort te zingen op dit punt in "Ballad Of A Thina Man". (Wel een mooi filmpje)



Alvast luisteren...

Dylan kort #1181

"Mensen die vinden dat Bob Dylan niet kan zingen, houden van Duran Duran of Tom Jones. Ze zetten thuis een plaat op, houden hun vinger in de lucht en zeggen: luister hoe hij hier die ene noot vasthoudt."
Bovenstaand citaat komt uit de schitterende column van Nico Dijkshoorn in de Volkskrant van vandaag. Kopen die krant, al is het alleen maar voor die column van Nico Dijkshoorn.
Nog driemaal opmerkelijk:
1. Boven een bericht op nieuwsblad.be over de problemen die het Nobelcomité ervaart in de pogingen om afspraken met Bob Dylan te maken over de uitreiking van de Nobelprijs staat "Nobelcomité met de handen in het haar: Bob Dylan is al een week spoorloos" (zie hier). Waarom weet ik wel en het Nobelcomité niet dat Bob Dylan gisteren in Albuquerque was? Mochten ze 'm nog zoeken: vandaag is hij in El Paso en zaterdag in Thackerville.
2. Bob Dylan en accountants: er is een connectie, zie hier.
3. Er zijn in de afgelopen dagen tientallen berichten verschenen over het uitblijven van een reactie van Bob Dylan op het winnen van de Nobelprijs, maar wat bijna niemand gezien lijkt te hebben, is dat in de aankondiging van The Lyrics: 1961 - 2012 op Dylans website het winnen van de Nobelprijs door Bob Dylan genoemd wordt. Zie hier.

Dylan kort #1180

"Tell Me, Momma" en Chris Shaw: Oké, over grofweg een maand verschijnt dus die grote box met alle opnamen van tournee 1966 op 36 cd's. Niet veel later verschijnt er een soort samenvatting van deze box: één concert op dubbelelpee en dubbel-cd met de titel The Real Royal Albert Hall 1966 Concert!
Ik gebruik het woord 'samenvatting' om aan te geven in welke verhouding The Real Royal Albert Hall 1966 Concert! staat tot de grote box. Dat is mogelijk niet zo gelukkig gekozen want als ik het persbericht op Bob Dylans website goed lees zijn de opnamen op de grote box niet en de opnamen op The Real Royal Albert Hall 1966 Concert! wel gemixt door Chris Shaw. Als dit klopt dan hebben bezitters van de grote box een goede reden om ook The Real Royal Albert Hall 1966 Concert! aan te schaffen.
Als 'lekkermakertje' is voor al die mensen die nog twijfelen over de aanschaf van de 1966-box en / of The Real Royal Albert Hall 1966 Concert! is op Spotify de opname van "Tell Me, Momma" van 26 mei 1966 al te beluisteren.
Gistermiddag zat ik met Peter de Rijk, Alja Spaan en Arie van Egmond om tafel een uur lang te praten over Bob Dylan voor radiozender Amsterdam FM. De uitzending kan hier beluisterd worden.
Waan van de dag: Het maakt vandaag niet veel uit waar je kijkt op internet, maar als je vandaag op internet naar Bob Dylan zoekt dan zul je zeker lezen dat het Nobelcomité tevergeefs pogingen heeft gedaan om contact met Bob Dylan op te nemen. De verschillende berichten lezende lijkt het er op dat de journalisten zich grotere zorgen maken over de mogelijkheid dat Bob Dylan zijn prijs niet komt ophalen, dan de leden van het Nobelcomité. Zie onder andere hier.
Theodor Holman vertaalt Bob Dylans "I'll Be Your Baby Tonight", zie hier.
Bert van Baar over Bob Dylan en zijn Nobelprijs, zie hier.
De schitterende afbeelding is afkomstig uit NRC Next van afgelopen weekend, met dank aan Peter.
Onze Taal over 'De taal van Bob Dylan', zie hier. [met dank aan Silvester]
Twitter: Nadat bekend werd gemaakt dat Bob Dylan de Nobelprijs krijgt, verschenen er op twitter honderden berichten van zowel voor- als tegenstanders. Het is onmogelijk (en onzinnig) om hier links naar al die berichten te plaatsen, maar het meest absurde bericht - afkomstig uit Noord-Korea - wil ik niemand onthouden, zie hier.

Bovenstaande aflevering van "Dylan kort" had natuurlijk - met alle aandacht die Bob Dylan op dit moment krijgt - vele malen langer kunnen zijn. Het is een bewuste keuze geweest om het bij bovenstaande te laten.
Zoals een ieder die deze blog volgt inmiddels zal weten heb ik de laatste tijd wat problemen met mijn gezondheid. Het gaat inmiddels de goede kant op. 
Er zullen op deze weblog dan ook langzaam maar zeker weer steeds vaker berichten verschijnen. Toch verwacht ik niet ooit weer in dezelfde hoeveelheden als voor afgelopen juni berichten op deze blog te plaatsen. De reden daarvoor is simpel: het behoud van mijn gezondheid.

Praten over Bob Dylan

Praten over Bob Dylan en de toekenning van de Nobelprijs, vanmiddag vanaf 16:00 uur op Amsterdam FM met Peter de Rijk, Alja Spaan, Bert van Galen, Arie van Egmond en ondergetekende.

Nobelprijs voor Bob Dylan (de volgende ochtend)

Na het wakker worden als eerste via uitzending gemist naar het journaal van gisteren gekeken. Tussen slapen en waken begon ik even te twijfelen of het allemaal wel echt gebeurd is. Het is echt: Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de literatuur gekregen.
Daarna de kranten gekocht en gekeken naar onder andere de uitzendingen van Pauw en Nieuwsuur van gisteravond. Met name Nieuwsuur bleek zeer de moeite waard.
Ik ga vandaag verder waar ik gisteren gebleven ben: het is nog steeds een mooie dag.


Radio 5: Bob Dylan ontvangt Nobelprijs literatuur

Radio 5: in de uitzending van Groot op 5 mocht ik iets vinden van het toekennen van de Nobelprijs voor de literatuur aan Bob Dylan. Luister hier.


Dagdroom

Dagdromen: iedereen heeft ze wel. De ene dagdroom nog mooier dan de ander. Maar ook: de ene dagdroom makkelijker te realiseren dan de andere droom.
En dan zijn er natuurlijk de dagdromen waarvan je aanneemt dat je de enige bent die dit droomt, dat een realisatie van de droom onmogelijk is. Zoals de dagdroom waarin Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt.
Die dagdroom bestaat al enkele jaren en gek genoeg bleek vanmiddag rond 1 uur dat ook die droom waarheid kan worden.
De Nobelprijs voor de Literatuur 2016 is toegekend aan Bob Dylan "for having created new poetic expressions within the great American song tradition".
De glimlach zal vandaag niet meer van mijn gezicht verdwijnen.



The Wee Rock Discography

Geen fratsen of verhalen, alleen een plaatje van een boek. Dit boek kocht ik gisteren niet vanwege de inhoud maar vanwege het getekende portret van Bob Dylan op de cover van dit boek (absurd, maar waar...). Het portret is getekend door Harry Horse. In het boek staat nog een door Horse gemaakte tekening van Bob Dylan, zie hier.



The 1966 Live Recordings

"De elfde van de elfde komt 'ie uit."
"De elfde van de elfde, de dag der gekken. Wel toepasselijk voor een box met 36 cd's."
"36 cd's. Onvoorstelbaar."
"Ik heb eigenlijk maar één vraag."
"En dat is?"
"Zit Parijs erbij?"
"Dat moet toch haast wel. Het zijn 36 cd's. Dan zal Parijs er toch wel bij zitten."
"Dat zal ook wel... Ik kan het nog niet echt geloven: 36 cd's!"
"Eigenlijk gewoon alles van tour '66 in een boxje. Perfect toch?"
"En de geluidskwaliteit?"
"Van audience tapes uit die dagen hoef je niet zo veel te verwachten, maar een groot deel zal toch wel soundboard zijn, denk je niet?"
"Wist je trouwens dat het boek van Bauldie over deze tour onlangs opnieuw is uitgebracht? Dat hebben die mannen van The Bridge gedaan. Met de aanstaande release van dit '66-boxje is er gelijk een goede reden om dat Bauldie-boek te lezen."
"En dan krijgen we eind oktober ook nog dat boek van Heylin over tour '66."
"Je zou bijna denken dat het geen toeval is."
"Da's ook geen toeval, joh. Heylin heeft ook de liner notes voor het '66-boxje geschreven."
"Weet je wat ik wel gek vind?"
"Nou?"
"Dat het concert van 26 mei in de Royal Albert Hall nog apart wordt uitgegeven."
"Dat zal wel voor de mensen zijn die niet een hele box willen, maar aan één concert genoeg hebben."
"Dat snap ik wel, maar wat ik nou zo raar vind is dat die uitgave pas twee weken na dat boxje verschijnt. Waarom niet op dezelfde dag, of misschien zelfs wel eerder als opwarmertje voor die box?"
"Geen idee, joh. Daar zal heus wel over nagedacht zijn door de mensen van Sony."
"Ja, dat zal wel. Enfin, en nu maar wachten, hè?"
"Snij jij de blokjes kaas, dan zet ik wat muziek op. Om het wachten wat te veraangenamen."


De inhoud van het 1966-boxje:
Disc 1 – Sydney, April 13, 1966 (Soundboard recorded by TCN 9 TV Australia)
Disc 2 – Sydney, April 13, 1966 (Soundboard recorded by TCN 9 TV Australia)
Disc 3 – Melbourne, April 20, 1966 (Soundboard / unknown broadcast)
Disc 4 – Copenhagen, May 1, 1966 (Soundboard)
Disc 5 – Dublin, May 5, 1966 (Soundboard)
Disc 6 – Dublin, May 5, 1966 (Soundboard)
Disc 7 – Belfast, May 6, 1966 (Soundboard)
Disc 8 – Belfast, May 6, 1966 (Soundboard)
Disc 9 – Bristol, May 10, 1966 (Soundboard / audience)
Disc 10 – Bristol, May 10, 1966 (Soundboard)
Disc 11 – Cardiff, May 11, 1966 (Soundboard)
Disc 12 – Birmingham, May 12, 1966 (Soundboard)
Disc 13 – Birmingham, May 12, 1966 (Soundboard)
Disc 14 – Liverpool, May 14, 1966 (Soundboard)
Disc 15 – Leicester, May 15, 1966 (Soundboard)
Disc 16 – Leicester, May 15, 1966 (Soundboard)
Disc 17 – Sheffield, May 16, 1966 (CBS Records recording)
Disc 18 – Sheffield, May 16, 1966 (Soundboard)
Disc 19 – Manchester, May 17, 1966 (CBS Records recording)
Disc 20 – Manchester, May 17, 1966 (CBS Records recording except Soundcheck / Soundboard)
Disc 21 – Glasgow, May 19, 1966 (Soundboard)
Disc 22 – Edinburgh, May 20, 1966 (Soundboard)
Disc 23 – Edinburgh, May 20, 1966 (Soundboard)
Disc 24 – Newcastle, May 21, 1966 (Soundboard)
Disc 25 – Newcastle, May 21, 1966 (Soundboard)
Disc 26 – Paris, May 24, 1966 (Soundboard)
Disc 27 – Paris, May 24, 1966 (Soundboard)
Disc 28 – London, May 26, 1966 (CBS Records recording)
Disc 29 – London, May 26, 1966 (CBS Records recording)
Disc 30 – London, May 27, 1966 (CBS Records recording)
Disc 31 – London, May 27, 1966 (CBS Records recordings)
Disc 32 – White Plains, NY, February 5, 1966 (Audience tape)
Disc 33 – Pittsburgh, PA, February 6, 1966 (Audience tape)
Disc 34 – Hempstead, NY, February 26, 1966 (Audience tape)
Disc 35 – Melbourne, April 19, 1966 (Audience tape)
Disc 36 – Stockholm, April 29, 1966 (Audience tape)