Jon Bream - Bob Dylan

Al weer maanden gelden verscheen het boek Dylan Disc By Disc van Jon Bream en eerder deze maand verscheen een Nederlandse vertaling van dit boek onder de titel Bob Dylan; complete geïllustreerde geschiedenis van de 36 officiële studioalbums. Dat is een hele mond vol.
De Nederlandse vertaling is een kopie van de oorspronkelijke Engelstalige uitgave: rijk geïllustreerd, groot formaat en een hard kartonnen cover. Gewoon een mooi boek om te zien.

De opzet van dit boek is zeer aardig en geslaagd: Bream heeft voor ieder album twee mensen bij elkaar gezet. Deze twee mensen voeren een gesprek van grofweg een uur over het bewuste album. Van deze gesprekken zijn transcripties gemaakt en de (ingekorte) transcripties vormen de basis voor dit boek. De mannen en vrouwen die door Bream aan een tafel zijn gezet zijn singer-songwriters, muziekjournalisten, docenten, etc. Bream geeft ze, zo blijkt uit het boek, alle ruimte om te zeggen wat ze vinden. Zo nu en dan stelt Bream een 'prangende' vraag om het gesprek op gang te brengen of juist naar een einde te leiden.

Het aardige is dat je tijdens het lezen van Bob Dylan; complete geïllustreerde geschiedenis van de 36 officiële studioalbums geconfronteerd wordt met meningen van mede-liefhebbers van Dylans muziek. Soms zijn die meningen verrassend, soms staan ze haaks op je eigen mening en soms blijft er als lezer niks anders over dan instemmend knikken.
Door deze opzet is Bob Dylan; complete geïllustreerde geschiedenis van de 36 officiële studioalbums ook niet het zoveelste boek waarin al Dylans (studio-) albums besproken worden. Van deze albumgidsen zijn er genoeg en altijd wordt in die boeken op dezelfde zaken nadruk gelegd. Bij Bob Dylan; complete geïllustreerde geschiedenis van de 36 officiële studioalbums is dat toch anders, juist omdat het transcripties van gesprekken zijn. Dat werkt verfrissend. Zo blijkt uit het Bream-boek dat het bijvoorbeeld mogelijk is om over Planet Waves te schrijven zonder dat 80% van de aandacht naar "Forever Young" gaat.

Verwacht van Bob Dylan; complete geïllustreerde geschiedenis van de 36 officiële studioalbums geen diepgravende verhandelingen over Dylans albums, die zul je in dit boek niet vinden. Ondanks dat er eigenlijk niks in dit boek staat dat ik niet eerder (vele malen) gelezen heb, is Bob Dylan; complete geïllustreerde geschiedenis van de 36 officiële studioalbums een aanrader. Juist vanwege de lichte toon, juist vanwege het feit dat ik als lezer geconfronteerd wordt met de meningen van anderen.
Bob Dylan; complete geïllustreerde geschiedenis van de 36 officiële studioalbums is gewoon een aangenaam boek.

Dat neemt niet weg dat ik een ieder die geïnteresseerd is in dit boek kan aanraden om niet de Nederlandse vertaling, maar de oorspronkelijke Engelse uitgave aan te schaffen. De Nederlandse vertaling laat hier en daar wel wat te wensen over. Deze vertaal-slordigheden worden vooral vervelend wanneer hierdoor de inhoud in het geding komt. Twee voorbeelden, beide in het hoofdstuk over Another Side Of Bob Dylan:

"His romance with Suze Rotolo, rarely a smooth one since the pair met shortly after Dylan moved to New York in 1961, finally came to an end (...)"

is vertaald als:

"Zijn relatie met Suze Rotolo, die nooit soepel was verlopen sinds hun kennismaking kort voordat Dylan in 1961 naar New York verhuisde, liep ten einde (...)"

en:

"For that matter, Another Side Of Bob Dylan didn't do all that well on album charts, peaking at a considerably lower position (#43) than either of his previous two LPs had."

is vertaald als:

"Another Side Of Bob Dylan deed het helemaal niet zo goed in de hitlijsten, de hoogste notering was nummer 43, beduidend lager dan zijn eerste twee elpees."

In het Engels deed Another Side Of Bob Dylan het dus niet zo goed in de hitlijsten als The Freewheelin' Bob Dylan en The Times They Are A-Changin', terwijl in de Nederlandse vertaling dit album het niet zo goed deed als Bob Dylan en The Freewheelin' Bob Dylan...


Bob Dylan; complete geïllustreerde geschiedenis van de 36 officiële studioalbums van Jon Bream is in de boekhandel te koop voor ongeveer €20,-. Voor een paar euro meer is op vele plekken de oorspronkelijke Engelse uitgave ook te koop.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Tom, Superblogger,
Ik heb het boek net Jon Bream - Bob Dylan binnen.
De Nederlandse versie! Een prachtboek.
Je opmerkingen over de vertaling waren wat zuurpruimig.
Frank, blij met Nederlandse uitgaven
Hoorn, Terschelling

tom zei

Frank,
Je hebt gelijk, ik kan een zuurpruim zijn.
Goed om te lezen dat je zo enthousiast bent over dit boek / de Nederlandse vertaling.
Er zijn nog veel meer boeken over Bob Dylan die een Nederlandse vertaling verdienen. Laten we hopen dat deze uitgave van Librero navolgers krijgt.
Tom

Hildairene zei

Weet je ook wie de vertaler is ?
Ikheb trouwens ook liever een oorspronkelijke editie...
Niet alleen vanwege fouten of slordigheden maar ook omdat er wel eens wat 'lost in translation' raakt...

tom zei

Het colofon geeft: "Vertaling: Ellen Hosmar / Vitataal".