Unbelievable

In de jaren nadat ik Bob Dylans muziek ontdekte kocht ik - voor zover mijn zakgeld dat toeliet - een voor een al zijn albums. Het heeft een paar jaar geduurd voor ik alle albums van Bob Dylan in huis had. Een van de albums die ik als laatste kocht was Under The Red Sky (1990), simpelweg omdat ik meerdere malen had gelezen dat dit een matig tot zwak album is.
Ik was aanvankelijk niet eens van plan om (veel) geld uit te geven aan Under The Red Sky, waarom zou ik? Als het album inderdaad zo slecht is, waarom zou ik er dan mijn centen aan uitgeven?
Het is dat ik door puur toeval bij een verkoop van afgeschreven cd's in de lokale bibliotheek - een plek waar ik anders nooit kwam - Under The Red Sky voor een habbekrats vond, anders had het nog jaren kunnen duren voor ik dit album zou horen.
Bij het voor het eerst horen van Under The Red Sky realiseerde ik me dat ik dom was geweest. Ik had nooit moeten afgaan op wat de recensenten schreven. Ik had veel eerder zelf moeten luisteren. Under The Red Sky is een prima album, met op dit album misschien wel Dylans sterkste zangpartij in de studio uit de jaren negentig: "T.V. Talkin' Song". (Ik weet het, Time Out Of Mind komt ook uit de jaren negentig, maar toch prefereer ik de vocalen op "T.V. Talkin' Song".)

De dagen van weinig geld liggen inmiddels achter mij. Niet dat ik rijk genoeg ben om het geld over de balk te smijten, maar ik verdien genoeg om langzaam maar zeker mijn Dylan-collectie uit te breiden.
Zo is het oude bibliotheek-exemplaar van Under The Red Sky allang vervangen door goede cd-versies en enkele elpee-persingen. Daarnaast staan er in de kast enkele singles van het album Under The Red Sky, waaronder een Engelse persing van "Unbelievable" met op de hoes een rode sticker. Die sticker vertelt dat de single op 17 september 1990 werd uitgebracht.
Veel interessanter dan die sticker op de hoes van de single is de brief van CBS Records te Engeland die er bij zat. "News" staat er in gekleurde letters boven.
Die brief begint met: "Monday September 17th sees the release of Bob Dylan's new album Under The Red Sky and single 'Unbelievable'."
Vervolgens geeft de brief informatie over de gastmuzikanten op Under The Red Sky en de formaten waarin de single "Unbelievable" wordt uitgebracht.
De brief eindigt met: "'Unbelievable' though it may sound, actually has a video to accompany the song that includes Bob, a pig, & Molly Ringwold!"
Let even op de volgorde waarin de 'acteurs' in de videoclip voor "Unbelievable" worden genoemd, je zou bijna denken dat het varken belangrijker is dan Molly Ringwold!
Zo'n laatste zinnetje maakt natuurlijk nieuwsgierig naar die videoclip. Gelukkig kan die clip online bekeken worden, zie hier.

Het is zondagochtend, ik moet nog douchen. Dat ga ik zo doen. Daarna zet ik Under The Red Sky op. Als "Unbelievable" voorbij komt zal ik denken aan Molly Ringwold en dat varken (niet noodzakelijk in die volgorde).


1 opmerking:

hans altena zei

Under the Red Sky, toen het uitkwam, ervoer ik het als weer een frisse ommezwaai van de troubadour, vlak na een mooi album waar de productie enigszins de scherpe kantjes van de man had uitgewist helaas en de tachtigerjaren fout van het weglaten van prijsnummers werd herhaald zodat je was blijven zitten met een gevoel dat dit het net niet was... Vandaar dat dit rauwe tussendoortje mij wel af leek en goede beloften droeg voor de toekomst... Ik zag het als een Basement Tapes, zij het minder intrigerend vanwege het strenge stramien van de nursery rhymes... De zang evenwel was inderdaad uitstekend en de begeleiding, hoewel niet bijzonder, lekker rockabily... Het wachten was op een nieuwe John Wesley Harding zou je haast zeggen... Dat die lang op zich liet wachten, zes jaar, maakte dat Under the Red Sky langzaam uit mijn aandacht raakte... Ik gaf hem zelfs weg, menend het niet te zullen missen, en degen die er om vroeg leek echt geïnteresseerd... Nu mis ik day vinyl exemplaar als ik weer dat heerlijke Unbelievable hoor... En wat een pracht clip! Dank voor het oprakelen van dit alles!