Dylan vinden waar hij niet of nauwelijks is # 27 & 28

Hallo Tom,

Voor de reeks Dylan waar hij niet of nauwelijks te vinden is, zie hier (het tweede filmpje, met de mevrouw in het groen). Omdat niet iedereen Spaans beheerst, even wat toelichting. Het verhaal gaat over een tribute voor José Carbajal, Uruguayaans zanger, overleden in 2010. Zijn (Nederlandse) vrouw Anke van Haastrecht vertelt voor de camera over de rit met de taxi van de luchthaven naar de concertzaal. Als de taxichauffeur verneemt wie zij is ('de vrouw van…') zegt hij 'Dat was de Urugayaanse Bob Dylan' (1:23 minuut).

Met vriendelijke groet,

Wim

*****

Beste Tom,

Wederom een bijdrage aan deze mooie rubriek. Vanochtend in OVT (VPRO radio, 'Het spoor terug') een prachtige radiodocumentaire over 'de Madgermanes in de DDR', gastarbeiders in de DDR die uit Mozambique kwamen. Al in de promo kun je Dylan horen: luister hier.
3 x raden welk nummer! De hele uitzending is te horen als je zoekt op http://www.radio1.nl/terugluisteren (en dan NPO radio 1, 11.30-12.00 uur).

Overigens wordt in de uitzending nog heel kort op het verschil tussen Dylan's idyllische beschrijving van Mozambique 1976 en de rauwe werkelijkheid van de jaren '80 (burgeroorlog) ingegaan. Het onderwerp slaat op Mozambiquanen die in de DDR gingen werken en een deel van hun loon moesten laten overmaken naar bankrekeningen in Mozambique, als ze terugkwamen zouden ze dat geld krijgen. Maar dat geld is door Mozambique gebruikt om schulden af te lossen. Daartegen protesteren de 'Madgermanes'  nog wekelijks.

Met vriendelijke groet,

Wim

Geen opmerkingen: