Alles is oké, ma - reacties en een fragment

Reacties op Alles is oké, ma; de Bob Dylan aantekeningen 2013 - 2015:

Simon: "Twee fijne avondjes gehad met je nieuwe boek. Dank daarvoor en ik kijk nu al uit naar je volgende."

Alja: "Je boek is bij vlagen hilarisch, Bob en de vrouwen op bladzijde 16, Henk de voorzitter op 77, en verder gewoon weer heerlijk om te lezen."

Fragment uit Alles is oké, ma (blz. 15 - 17)

Laat Dylans naam op een feestje vallen en je krijgt de meest vreemde reacties.
“Leeft ‘ie nog dan?”
“Is ‘ie nog steeds in de Heer?”
“Was hij niet getrouwd met Linda Ronstadt?”
“Bob Dylan zeg je? Als ik me niet vergis heb ik daar nog een plaat van thuis. Een ouwe, misschien wel zijn eerste. Van uh… Hoe heet dat nummer ook al weer… ‘Universal Soldier’! Dat is ‘m! Maar die heb je natuurlijk al.”
“Hij is toch dood?”
“Is dat die vent met die gitaar?”
“Was hij niet getrouwd met Joan Baez?”
“Dat is toch die zanger waar Matthijs van Nieuwskerk het ook altijd over heeft?”
“Dat vind jij leuk? Die vent kan toch niet zingen.”
“Was hij niet getrouwd met die blauwe vogel uit Sesamstraat?”
En ik maar beleefd blijven. Ik ben tenslotte netjes opgevoed. Maar soms, heel soms, kost dat moeite. Dan moet ik op mijn lip bijten om de frustratie binnen te houden. Er komt een dag dat ik ze “serieus” antwoord geef:
“Klopt, hij was getrouwd met Pino, maar dat was geen gelukkig huwelijk. Nadat Pino hem bedroog met bijna iedere in Los Angeles wonende man in de leeftijd van 16 tot 60 nam Dylan de benen om in Juarez, Mexico onder te duiken en zijn wonden te likken. Tot overmaat van ramp kreeg, na een lange rechtszaak, Pino ook nog de voogdij over hun vijf kinderen. Dit bleek een dusdanige klap te zijn dat Dylan ruim twee jaar ondergedoken heeft gezeten. In die periode heeft hij samen met de leden van The Dave Clark Five een serie inmiddels berucht geworden nummers opgenomen op de zolder van een Texaanse hoerenkast. Van die opnames is slechts één single uitgebracht, ‘Universal Soldier’, maar nadat Pino – de trut – een rechtszaak aanspande vanwege laster, werd deze single weer teruggetrokken. Er schijnen er wereldwijd slechts nog acht van in omloop te zijn, waarvan vijf in het bezit van Bob Dylan zelf. Volgens zijn laatste biograaf draait Bob Dylan die single nog steeds regelmatig in de beslotenheid van zijn eigen huis en huilt hij dan nog steeds over het verlies van zijn grote liefde Pino en zijn kinderen. Ondanks dat is hij een aantal jaren geleden toch opnieuw getrouwd, al weet niemand met wie, maar de geruchten gaan dat het of Joan Baez of Linda Ronstadt is. Hoe dan ook, voor hij voor een tweede keer trouwde, verwisselde hij het Christendom voor een vrij obscure sekte. Volgens de leer van die sekte mag men nooit op tien tenen tegelijkertijd staan en is het absoluut not done om op één dag zowel bonen als rijst te eten. Nou zijn er mensen die beweren dat hij al weer afstand van deze leer heeft gedaan. Dat menen ze te horen in het nummer ‘Workingman’s Blues # 2’ van het album Modern Times, maar als je het mij vraagt gaat die regel over het kunnen leven op rijst en bonen in dat nummer niet zozeer over zijn eigen leven nu, maar over de tijd van voor de sekte. Hoe dan ook, hij schijnt redelijk gelukkig te zijn op dit moment. En hij geeft nog steeds ieder jaar tientallen concerten over de hele wereld. Zingen kan hij al jaren niet meer, maar dat geeft niet. Ik ga naar zijn concerten om in de aanwezigheid te zijn van de man die ooit met Pino getrouwd was.”

Afhankelijk van de aard van het feestje kan de naam Joan Baez vervangen worden door Yogi Bear, Maria Callas of Assepoester.

Tom Willems - Alles is oké, ma; de Bob Dylan aantekeningen
236 blz. €19,50 isbn: 9789402130942


1 opmerking:

hans altena zei

inderdaad een passage die bewijst hoe heerlijk je schrijft!
dank weer!
wacht op wat volgt