John Cohen - Here And Gone

Een paar dagen geleden tipte Arie mij over het fotoboek Here And Gone van John Cohen [waarvoor dank]. Nadat hij mij één foto uit dit boek liet zien, was ik verkocht en heb ik Here And Gone gelijk besteld. Vandaag ontving ik dit boek. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn aankoop.
Here And Gone bevat door John Cohen gemaakte foto's van onder andere Woody Guthrie, Ramblin' Jack Elliott, Jerry Garcia en Bob Dylan. Ik concentreer me hier op de Dylan-foto's.
Here And Gone bevat 53 foto's van Bob Dylan. Deze foto's zijn gemaakt in 1962 (21 stuks), 1968 (2 stuks) en 1970 (30 stuks). Door John Cohen gemaakte foto's van Bob Dylan werden eerder gepubliceerd op de hoes van Self Portrait, in het songbook van New Morning en in vele tijdschriften. Om een goed beeld te krijgen van wat Here And Gone te bieden heeft vergelijk ik hier de foto's in dit boek met de foto's in de twee eerder gepubliceerde fotoboeken van John Cohen vol foto's van Bob Dylan: Young Bob en Time Passes Slowly, het fotoboek bij de luxe-editie van Another Self Portrait.
Van de 21 in 1962 gemaakte foto's werden er 17 eerder in Young Bob gepubliceerd. Een foto die in Young Bob zeer klein werd afgedrukt (blz. 35) staat in Here And Gone groter afgedrukt (blz. 36). De foto's die in beide boeken te vinden zijn, zijn over het algemeen wat donkerder, maar ook scherper afgedrukt in Here And Gone.
Van de twee foto's uit 1968 werd er één eerder afgedrukt in Time Passes Slowly (blz. 43). Deze foto is in Here And Gone een stuk scherper afgedrukt. De andere foto uit 1968 in Here And Gone is misschien wel de voornaamste reden om dit boek te willen bezitten. Op deze foto toont een gehurkte Dylan het door hem gemaakte schilderij dat ooit de cover van Sing Out! sierde. (zie hier)
Van de 30 foto's uit 1970 werden er 27 eerder in Young Bob en / of Time Passes Slowly gepubliceerd. Dat lijkt niet veel, slechts 3 niet eerder gepubliceerde foto's uit 1970, maar eigenlijk alle foto's in Here And Gone zijn (veel) scherper in dit boek afgedrukt dan in Young Bob en vooral Time Passes Slowly. Alleen de kwaliteit van de afdrukken is al reden om Here And Gone te willen bezitten ook al ben je reeds in het bezit van Young Bob en Time Passes Slowly.
Van de 30 foto's uit 1970 werden er 22 eerder gepubliceerd in Time Passes Slowly. Opvallend daarbij is dat maar liefst 8 van deze 22 foto's ten opzichte van Time Passes Slowly gespiegeld staan afgedrukt in Here And Gone. (Dit geldt voor 1 foto in Young Bob (blz. 67), in Here And Gone op blz. 130) Verder is er één foto die in Time Passes Slowly (blz. 136) slechts deels staat afgedrukt terwijl in Here And Gone (blz. 115) de hele foto te zien is, Overigens zijn wel meer foto's anders afgesneden in de verschillende boeken, maar nergens zo extreem als bij de hier genoemde foto.
Wie de niet eerder in Young Bob en / of Time Passes Slowly gepubliceerde foto's in Here And Gone telt (7 stuks), zal niet snel de portemonnee trekken om dit nieuwe fotoboek van John Cohen aan te schaffen. Maar niet alleen deze 7 foto's maken Here And Gone tot een absolute aanwinst voor iedere Dylan-liefhebber. Het is met name de kwaliteit van de afdrukken in Here And Gone (en natuurlijk de kwaliteit van de fotograaf John Cohen) die dit boek tot een waar visueel genot voor iedere Dylan-liefhebber maakt.

Geen opmerkingen: