Dylan, altijd en overal - door Simon

Ook tijdens de vakantie reist Dylan met me mee. September jongstleden heb ik samen met ‘mevrouw Simon’ een busreis gemaakt naar de drie Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen  -de volgorde vanuit het noorden gezien. Tevoren via internet gezocht naar platenzaken in de drie hoofdsteden, resp. Tallinn, Riga en Vilnius.
Na de rit door Duitsland met overnachting bij de Poolse grens en de twee overnachtingen in Polen zelf, was Vilnius de eerste Baltische hoofdstad. Prachtige barokke gebouwen, relaxte sfeer en uitstekend weer. Wat kun je nog meer wensen. O ja, een Dylan-vondst. Vilnius heeft twee interessante zaken. ‘Thelonious’  -vernoemd naar de bekende jazzmusicus-  en ‘Muzikamus’. Eerstgenoemde had één Dylan-lp: Een Nederlandse pressing van ‘Slow Train Coming’; die maar laten staan. Wel een leuk gesprek met de eigenaar. ‘Muzikamus’ had zelfs geen enkele lp, maar wel een dvd-verpakking met vier dvd’s: 'Broadcasting Live', 'The Folk Years', Changing Tracks' en 'Music In Review'. Die heb ik meegenomen. Toch leuk, in één verpakking.
Tallinn heeft een prachtig middeleeuws centrum. Ook hier twee platenzaken die volgens de informatie in het centrum te vinden waren. ‘RockRoad Music’ en ‘Raamatukoi Gramofon’.  Maar in Tallinn waren we op zondag. Waren die zaken wel open? Vooral de eerste was toch wel buiten het centrum van de Oude Stad. Het hotelpersoneel was zo vriendelijk om dit even te checken: ‘RockRoad Music’ in ieder geval gesloten. Van de andere winkel konden ze geen openingstijden vinden, maar die was in de Oude Stad en lag op onze wandelroute. De winkel zag er veelbelovend uit, maar de etalage meldde via een A4-tje dat ‘we tot 24 september op vakantie zijn’ en overigens ook op zondag gesloten. Jammer, maar helaas. ‘Raamatukoi Gramofon’ ziet er zeer veelbelovend uit, mocht je ooit die kant opgaan.
Riga staat bol van de Jugendstil gebouwen en er wordt ontzettend veel gerestaureerd. Ook hier in het oude centrum twee zaken gevonden: ‘Randoms’ en ‘Upe’. Van eerstgenoemde staan juichende recensies op internet, maar die zijn m.i. jaren verouderd. De zaak stelt niets meer voor en verkoopt voornamelijk kleding. ‘Upe’ daarentegen is een goed gesorteerde zaak met een uiterst behulpzame eigenaar. Veel nieuwe cd’s en lp’s in alle denkbare genres, maar ook een redelijke verzameling tweedehands. Ook hier gold overigens dat alle Dylan-lp’s ‘Made in Holland’ waren. Ik had gehoopt op de Russische ‘Slow Train Coming’, maar die was niet aanwezig. Ik heb de Nederlandse ‘Greatest Hits Vol. III’ gekocht met een twotone label.  
Naast de prachtige vakantie, afgesloten met de boottocht van 22 uur van Klajpeda in Litouwen naar het Duitse Kiel, is het altijd een genot om Dylan met je mee te nemen. En ik heb het grote geluk dat ‘mevrouw Simon’ trouw met me mee gaat naar de winkels en, zonder dat ik erom vraag  -of het in de gaten heb-  daar foto’s van maakt.

Simon
Geen opmerkingen: