Dylan kort #1041 [vijf tips en een boek]

Er zijn sinds het publiceren van de laatste "Dylan kort" vele tips van lezers binnengekomen. Voor vandaag vond ik niet tot nauwelijks de tijd om al die e-mails te beantwoorden en / of hier te plaatsen. Hierbij de belangrijkste tips die ik afgelopen week heb ontvangen.

De Standaard van 30 september: "Enkele onderzoekers van Karolinska Instituut in Stockholm maken er een sport van om in hun wetenschappelijk werk zoveel mogelijk te verwijzen naar de nummers van de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan. (...) Wie voor zijn pensioen de meeste verwijzingen in zijn publicaties smokkelt, wint een etentje." [Met dank aan Bart]
The Washington Post over diezelfde wetenschappers, zie hier. [met dank aan Alja]
NPO Wetenschap over diezelfde wetenschappers, zie hier. [met dank aan Hans]
Een film van Joe Boyd die door de platencollectie van John Peel bladert. Best aardig, maar geen groot nieuws... tot Boyd een witte hoes met wat krabbels uit de kast trekt en vertelt over Dylans optreden op het Newport Folk Festival in 1965. En terwijl Boyd vertelt, denk ik alleen maar aan die plaat in zijn handen... Die plaat, die witte hoes. Dit moet je zien (vanaf 10:55). [met dank aan Dirk]
Adam en E.V.A. is een VPRO serie, ergens in de laatste twee afleveringen komt "Blowin' In The Wind" voorbij. [met dank aan Hilda]
Bill Murray die met Dylans "Shelter From The Storm" meezingt, zie hier. [met dank aan Ton] Er is in de afgelopen dagen veel geschreven over dit fragment uit de film St. Vincent. Een van de berichten over deze film / deze scène staat hier. [met dank aan Dirk]

Another Side Of Bob Dylan is een bijna 290 pagina's tellend boek met een wat vreemde ontstaansgeschiedenis. Victor Maymudes was jarenlang bevriend met en werkzaam voor Bob Dylan. Een paar jaar nadat de vriendschap tussen Victor Maymudes en Bob Dylan eindigde besloot Maymudes een boek te schrijven over zijn relatie met Bob Dylan. Maymudes greep niet naar pen en papier, maar naar een cassetterecorder. Op een serie cassettes sprak hij (delen van) zijn boek in. Voor Victor Maymudes zijn boek kon afmaken overleed hij.
Enkele jaren naar de dood van Victor Maymudes vielen de cassettes met delen van het boek in handen van zoon Jakob Maymudes. Jakob Maymudes besloot om, met behulp van de cassettes, het boek van zijn vader alsnog af te maken en te publiceren. Dat boek is Another Side Of Bob Dylan geworden.
Wie Another Side Of Bob Dylan koopt krijgt transcripties van de cassettes die Victor Maymudes heeft ingesproken. Deze transcripties worden ingeleid en aan elkaar geschreven door Jacob Maymudes.
Wie Another Side Of Bob Dylan leest met de verwachting alle ins en outs uit Dylans privéleven voor eens en voor altijd voorgeschoteld te krijgen door de man die het kan weten omdat hij er bij was, komt bedrogen is. Wat je ook van Victor Maymudes vindt, in zijn verhalen over Bob Dylan, zoals ze zijn opgenomen in Another Side Of Bob Dylan, is hij zeer discreet. Die discretie is een lovenswaardige eigenschap van Maymudes. Het probleem is dat Maymudes wat te zeer lijkt doorgeslagen in zijn discretie, in zijn loyaliteit aan Bob Dylan, waardoor Another Side Of Bob Dylan eigenlijk geen nieuwe informatie of inzichten te bieden heeft.
Dat maakt Another Side Of Bob Dylan niet tot waardeloos boek. Verre van zelfs. De transcripties van Victor Maymudes' opnamen zijn zeer lezenswaardig. Ze nemen de lezer mee in een blik op de Dylan-wereld van binnenuit. Maymudes vertelt aangenaam over vroege concerten, over een tourbus die hij voor Bob Dylan kocht en verbouwde, over concerten in het begin van de jaren negentig en nog veel meer. Victor Maymudes had een zeer lezenswaardig boek in zich, ware het niet dat hij overleed voor hij zijn boek kon afmaken.
En daarin schuilt de zwakte van dit boek. Na het dichtslaan van het boek heb ik de indruk slechts een deel gelezen te hebben. Door omstandigheden is dat helaas niet anders. Dat valt uiteraard niemand aan te rekenen.
Wat wel iemand valt aan te rekenen - en dan kijk ik als eerste naar zoon Jacob Maymudes - is in de eerste plaats de slordigheid waarmee de transcripties zijn gemaakt (er staan een een aantal domme, makkelijk te voorkomen fouten in) en in de tweede plaats de lang niet altijd zinnige en / of lezenswaardige stukken van Jacob Maymudes om de transcripties van de tapes in te leiden en aan elkaar te schrijven.
Another Side Of Bob Dylan is zeker een aardig boek, maar had zoveel beter kunnen zijn wanneer een goede redacteur door het manuscript was gegaan voor het boek werd gepubliceerd.

Geen opmerkingen: