Music & photos

In begin december schreef ik over de toen nog aanstaande release van Music & photos dat het me niet zou verbazen wanneer de tracklist van deze dubbel-cd identiek zou zijn aan de twee cd-versie (ook met foto's) van L'Explosion rock. Met die aanname heb ik de plank volledig misgeslagen. L'Explosion rock bevat uitsluitend nummers van de albums Bob Dylan tot en met Blonde on blonde terwijl Music & photos nummers van The Freewheelin' Bob Dylan tot en met Together through life bevat. Sterker nog: de tracklist van Music & photos is identiek aan de tracklist van de heruitgave uit 2010 van The Essential Bob Dylan. Geen nieuwe, originele tracklist op deze verzamelaar dus, maar een kopie van een eerdere uitgave.
Music & photos bestaat - net als L'Explosion rock uit een grote kartonnen hoes (iets hoger en iets smaller dan een elpee-hoes) met daar in twee cd's en tien foto's. Gek genoeg bevatten de twee cd's van Music & photos muziek uit de periode 1962 - 2009, terwijl de tien foto's uitsluitend een jonge Dylan (van voor 1967) laten zien. De foto's en de muziek in deze uitgave passen net niet helemaal lekker bij elkaar.
Van de tien foto's bij Music & photos zijn er drie ook te vinden in L'Explosion rock. De foto's bij Music & photos zijn iets groter afgedrukt dan de foto's bij L'Explosion rock.
Music & photos biedt muzikaal gezien niks nieuws. Sterker: het is het zoveelste verzamelalbum van Bob Dylan dat in de laatste jaren is uitgekomen. Dylans platenmaatschappij overspoelt de laatste jaren de markt met verzamelaars, al dan niet met 'extraatjes' zoals de foto's bij deze uitgave. Wie de verzamelalbums die sinds DYLAN uit 2007 zijn uitgekomen op een rijtje zet, moet wel tot de conclusie komen dat er in de laatste paar jaar meer dan genoeg verzamelaars van Dylans muziek in de schappen van de winkels hebben gelegen.
De verzamelalbums sinds DYLAN uit 2007:
DYLAN (2007)
Bob Dylan classics live (2007)
Playlist: the very best of Bob Dylan '60s (2008)
Playlist: the very best of Bob Dylan '70s (2009)
The Collection (2009)
The Essential Bob Dylan 3.0 (2009)
Dylan ga rock (2010)
Playlist: the very best of Bob Dylan '80s (2010)
The Essential Bob Dylan (2010; nieuwe tracklist)
The Best of the original mono recordings (2010)
All time best (2011)
Beyond here lies nothin': the collection (2011)
Pure Dylan (2012)
L'Explosion rock (2012)
Super hits (2012)
The Real... Bob Dylan (2012)
Music & photos (2013)
Dat zijn zeventien (!) verzamelalbums in zeven jaar tijd. Als je dan nog bedenkt dat er van DYLAN en L'Explosion rock meerdere versies zijn en dat alleen Pure Dylan muzikaal iets te bieden heeft dat nog niet eerder was uitgebracht, dan is dat toch wel even schrikken.
Aan de andere kant: niemand dwingt de verzamelaar om het allemaal te kopen...
Geen opmerkingen: