nogmaals 2 boeken

Nogmaals twee boeken & over beide boeken kan ik eigenlijk vrij kort (&, naar ik hoop, duidelijk) zijn. De eerste is Bob Dylan Die Geschichte seiner Musik van Olaf Benzinger. Dit boek kwam eerder in 2006 uit onder de titel Bob Dylan Seine Musik und sein Leben. Dit nieuwe boek is in feite niet meer dan een herdruk van het in 2006 verschenen boek, met als enige toevoeging een Nachwort zur Neuausgabe dat het boek weer up to date moet brengen.
Bob Dylan Die Geschichte seiner Musik is qua opzet zeer vergelijkbaar met Bob Dylan in de studio van Patrick Roefflaer. Het grote verschil tussen deze twee boeken is dat Roefflaer zelf op jacht is gegaan naar nieuwe informatie, terwijl Benzinger in zijn boek de verhalen nablaat die in al veel andere boeken ook te vinden zijn. Bovendien bevat het boek een aantal - zeker wanneer het om meer recente albums gaat - storende fouten.
Benzinger kan wel aardig schrijven, maar voor de inhoud hoef je zijn boek niet te lezen.
Boek twee: Bob Dylan like a complete unknown van David Yaffe is uitgegeven door Yale university press & David Yaffe is assistant professor of English at Syracuse University. In mijn kop plaats ik dit boek dan ook gelijk onder het kopje 'academische boeken'. ik heb enkele vooroordelen over 'academische boeken':
1. ze zijn dun en in verhouding duur
2. ze bevatten onnodige fouten in eenvoudig te controleren feiten
3. ze zijn bijzonder goed geschreven
4. ze bevatten verrassende & nieuwe inzichten
Alle vier mijn vooroordelen zijn van toepassing - hoewel de eerste in iets mindere mate - op Bob Dylan like a complete unknown.
Het boek bestaat uit vier delen & ieder deel heeft een eigen thema: Dylan and singing, Dylan and blackness, Dylan and film, and Dylan and plagiarism. Het eerste thema is, naar mijn smaak, het beste uitgewerkt. Maar ook de stukken over de thema's 2 & 3 zijn zeer lezenswaardig. Het vierde thema is aardig, maar duidelijk het minst van alle vier.
Een aardig boek, het hoeft niet bovenaan je verlanglijstje, maar mag er zeker wel op.
Tot slot: bij deze wil ik Bob Dylan like a complete unknown nomineren voor het Dylan-boek met de mooiste omslag & tegelijkertijd maar een eervolle vermelding geven wanneer het gaat om lettertype, bladspiegel, enz.
Veel meer heb ik niet over deze boeken te melden (ik zei toch dat ik het kort zou houden...)

Geen opmerkingen: