Tell tale signs - de reactie van Rob

Gisteren vroeg ik in een berichtje om de gedachten van lezers van deze blog over Tell tale signs. Rob heeft een fantastisch stuk geschreven, dat ik hier in z'n geheel overneem.
Rob geeft in zijn mail tevens aan dat hij, wanneer hij de blog in Internet Explorer opent, tegen het probleem aanloopt dat de blog - door de diavoorstelling - vastloopt. Reden voor mij om de diavoorstelling te vervangen door een link naar het fotoalbum.

Hier mijn reactie over Tell Tale Signs.
Ik beluister de cd's nog wel van tijd tot tijd, maar ik ben nu toch iets minder enthousiast dan meteen na de release.
De kater van de veel te dure 3-cd box is eigenlijk nooit helemaal verdwenen. Ik heb 'm noodgedwongen bij Saturn in Duitsland gekocht, waar hij goedkoper was (zoals alles in Duitsland), hoewel nog boven de 100 euro (de 2-cd uitgave was daar overigens aanzienlijk goedkoper dan hier - slechts 14,99!).

Raar genoeg is de "première-track" Dreamin' of you mij gaan vervelen. Met de beelden van de videoclip erbij valt het wel weer mee. Die clip is een paar keer op de Nederlandse TV geweest, maar je zag hem dan nooit compleet, wat jammer is want het is toch een soort mini-speelfilmpje.
Bijna storend ben ik de afwisseling van de live nummers met de studio outakes gaan vinden. In eerste instantie leek dat wel een aardig idee, om af te wijken van de chronologie, maar met de live-tracks tussendoor werkt dat niet echt. Ik sla ze dus nu vaak over. Verder is het probleem met die live nummers natuurlijk dat iedereen zijn eigen favoriete uitvoeringen heeft. Afgelopen week kwam ik als download beide From The Vault compilaties tegen (je weet wel, met live tracks van de vorige bobdylan.com website afgehaald). Een combinatie van alleen live nummers achter elkaar beluisteren komt toch beter over.

Van die tweede beloofde videoclip (Mississippi) is nooit meer wat vernomen, maar dat maken we de laatste tijd wel vaker mee in Dylan-land. Zo is ons beloofd cd heruitgaven van de twee Victoria Spivey albums, zou er een dubbel-lp uitkomen met de originele Freewheelin' gekoppeld aan de tweede (huidige) versie (raar eigenlijk, die laatste is nog maar net een paar jaar als "geremasterde" versie uit), en moet er een dubbel-lp (cd?) gaan komen met de originele Blood on the tracks, eveneens gekoppeld aan de huidige versie.

Ook vond ik het aanvankelijk teleurstellend dat enkele nummers op TTS al eerder uitgebracht waren (de zgn. film tracks), maar later bleken de versies op TTS geremixd te zijn (behalve Huck's tune).
Verder is er de misvatting dat er van Modern times outtakes op TTS staan. De studio sessies voor Modern times vonden echter in mei 2006 plaats. De outtakes stammen van band rehearsals in februari van dat jaar. Ik zou ze daarom eerder demo's willen noemen.

Duidelijk is wel dat met TTS de opvatting die we hadden van het album Time out of mind is bijgesteld: dat Dylan wederom net als eerder een aantal betere tracks heeft achtergehouden.

Zoals bekend is het boek met de liner notes niet zo goed van kwaliteit. Het is niet zo dat ie van mij al uit elkaar valt, maar het scheelt niet veel. Daarom bewaar ik de cd's niet in het boek, maar gewoon in de cd kast. Ik vond de opbergruimte voor de schijfjes in het boek al geen succes. Het in- en uitschuiven is niet zo bevordelijk voor de afleeszijde van de schijfjes, en met die dure 3e cd let je daar natuurlijk wat meer op.
Het single cover boek is daarentegen wel goed van kwaliteit. Erg mooi als je geen singles verzamelt, hoewel met name Japanse covers mij geheel niet bekoren. Sommige scans zijn ook niet zo mooi en ik heb begrepen dat het haastwerk is geweest.
Ook jammer dat er nogal wat covers ontbreken. Een Dylan (singles) verzamelaar heeft daarom zijn hele collectie maar op flickr.com gezet. Ook op jouw blog zijn alternatieve covers als diavoorstelling te zien, heel leuk (alleen in IE loopt het vast).

Ik vraag me wel af hoe limited de luxe uitgave van TTS nou eigenlijk was/is. Hij staat nog steeds volop te koop bij de grote online winkels.

Tenslotte heb ik nog een zoekvraag voor je: in het boek bij TTS zit een foto van een verzameling CD labels. Welke cd zie je hier 3 keer?

Nog bedankt voor het overzichtelijke artikel over de Newport opnamen. Een prachtig staaltje research. Ik twijfel echter of Vanguard de rechten bezit op het onuitgebrachte Dylan materiaal. Tot nu toe zijn opnamen van Newport van Dylan alleen (dus niet in combinatie met andere uitvoerende artiesten) door Sony/Columbia uitgebracht.

Met vriendelijke groet,
Rob

Geen opmerkingen: