The Lyrics 1961 - 2012 (en de Nobel-boeken)

The Lyrics 1961 - 2012
Toen ik een x-aantal weken geleden het boek The Lyrics 1961 - 2012 bestelde ging ik er van uit dat dit een paperback-editie van The Lyrics since 1962 is. Dat is het niet. The Lyrics 1961 - 2012 bevat - naast de 'standaard' songteksten - geen varianten, zoals die wel te vinden zijn in The Lyrics since 1962. Wat is het dan wel?
The Lyrics 1961 - 2012 is simpel gezegd een nieuwe, uitgebreide versie van The Lyrics 1962 - 2001 uit 2004. Net als de eerste editie van The Lyrics 1962 - 2001 is ook The Lyrics 1961 - 2012 een stevig gebonden boek met stofomslag (en helemaal geen paperback). Wat verder opvalt is dat ene jaartal. Eerder verschenen van Bob Dylan de songtekstboeken The Lyrics 1962 - 1985; The Lyrics 1962 - 2001 en The Lyrics since 1962. Steeds werd met de titel aangegeven dat de oudste songteksten in het bewuste boek in 1962 werden geschreven. De titel van dit nieuwe boek met songteksten - The Lyrics 1961 - 2012 - doet vermoeden dat er in dit boek niet eerder gepubliceerde songteksten uit 1961 zijn opgenomen. Dat is niet zo. De eerste paar honderd bladzijden van The Lyrics 1961 - 2012 zijn identiek aan de eerste paar honderd bladzijden in The Lyrics 1962 - 2001.
In dit boek wordt iedere sectie met songteksten van een bepaald album vooraf gegaan door precies dezelfde bladzijden met foto's en afbeeldingen van manuscripten als in The Lyrics 1962 - 2001. (In het boek uit 2004 bevatten al die bladzijden een blauwe ondergrond, in dit nieuwe boek hebben deze bladzijden een rode ondergrond.)
Een aantal vreemde keuzes zoals die te vinden zijn in The Lyrics 1962 - 2001 zijn ook weer te vinden in The Lyrics 1961 - 2012, zoals "I'll Keep It With Mine" als outtake van Blonde On Blonde, niet van Bringing It All Back Home opnemen en de songs van de Basement Tapes plaatsen tussen New Morning en Planet Waves in plaats van op de juiste plaats.
Helemaal opvallend is het volgende: In de Amerikaanse (gebonden) versie van The Lyrics 1962 - 2001 heeft "If You See Her, Say Hello" slechts vier coupletten, simpelweg doordat er één couplet vergeten is. In de Engelse (paperback) editie van The Lyrics 1962 - 2001 staan wel alle vijf coupletten van "If You See Her, Say Hello", net als op Bob Dylans website.
In de net verschenen Amerikaanse editie van The Lyrics 1961 - 2012 is "If You See Her, Say Hello" weer ontdaan van 1 couplet.
Het moge duidelijk zijn: The Lyrics 1961 - 2012 is een kopie van The Lyrics 1962 - 2001, maar met aanvullingen.
Wie denkt dat The Lyrics 1961 - 2012 'alleen maar' een kopie is van The Lyrics 1962 - 2001 aangevuld met de songteksten van de albums die Bob Dylan na 2001 opnam doet het boek te kort. Natuurlijk zijn in The Lyrics 1961 - 2012 de songteksten van Modern Times, Together Through Life en Tempest opgenomen, maar er zijn ook een aantal additional lyrics aan het boek toegevoegd. Al deze nieuwe additional lyrics zijn van songs die op het achtste deel van The Bootleg Series te vinden zijn. Het gaat om: "Red River Shore" (bij Time Out Of Mind), "'Cross The Green Mountain" en "Waitin' For You" (bij "Love And Theft"), en "Can't Escape From You" en "Huck's Tune" (bij Modern Times).

Nobel-boeken...
De verzamelaar in mij wilde graag een van Bob Dylans boeken met op de cover een vermelding van de aan Bob Dylan toegekende Nobelprijs voor de Literatuur. In de eerste boekwinkel waar ik vanmiddag vroeg naar zo'n boek kreeg ik te horen dat zo'n boek zeker nog niet op voorraad was en dat het zeker nog wel een tijd kon duren voordat edities van Chronicles of Tarantula met Nobel-stickers in de boekwinkels zouden komen te liggen. Op nog maanden wachten moest ik rekenen.
In de tweede boekwinkel, 200 meter verderop, plukte ik een Chronicles met een Nobel-vermelding uit de kast. Die Chronicles stond niet in de kast met muziekboeken, maar in de kast met Engelstalige literatuur. Is dat de prijs voor het ontvangen van een Nobel?
Niet lang na thuiskomst, trotse eigenaar van een Nobel-boek, las ik op Facebook [dank Wil] dat op de nieuwe editie van Dromen van Johanna van Ernst Jansz een sticker zit met een vermelding van Dylans Nobelprijs. [Eerder stuurde Bert mij al een foto van Jansz' boek, inclusief sticker, dank Bert] Ik kan er niks aan doen, maar dan bekruipt me toch een enigszins misselijk gevoel. Dit hoort niet, dit past niet. Zo'n vermelding hoort op Bob Dylans boeken, niet op de boeken van de mannen en vrouwen die over Bob Dylan en zijn werk schrijven.


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor je uitgebreide review van Lyrics 1961-2012. Je zou eigenlijk zo'n Nobel promotiesticker eerder verwachten op de nieuwe Lyrics dan op Chronicles. Zal het Nobel comité trouwens Chronicles, Tarantula en ander Dylan proza meegeteld hebben bij de toekenning van de literatuurprijs, of alleen de poëzie (de songteksten)?

tom zei

Het is inderdaad vreemd dat Lyrics geen Nobel-vermelding heeft gekregen terwijl Dylan de Nobelprijs voor zijn songteksten heeft gekregen, niet voor Chronicles of Tarantula.
Overigens lees ik op verschillende sites (waaronder Dylans website) dat Lyrics een inleiding heeft, geschreven door Ricks. Dit is niet waar.

Gerbrand zei

Sinds de aankondiging begin dit jaar uitgekeken naar deze uitgave. Het is echter inderdaad geen handzame paperback maar een loodzware hardback in een zeer saaie uitvoering (paar fletse foto's) tegen een belachelijke prijs. Mooi laten liggen. Gemiste kans.

tom zei

In de voorverkoop was het boek bij Amazon Duitsland een stuk goedkoper. Of dat nu nog zo is, weet ik niet. Maar mogelijk de moeite van het bekijken waar.
Tom

Gerbrand zei

Klopt. €45. Ik had het boek daar ook besteld. Door een (vaker voorkomend) Amazon probleem (naast de oorspronkelijke pre-order listing is vanwege de vervroegde release een tweede listing toegevoegd; die oorspronkelijke bleef maar staan op nog niet leverbaar) heb ik de order kunnen annuleren nadat ik het in de boekhandel had doorgebladerd.

Misschien een verkeerde verwachting van gehad. Ik hoopte op een handzame pocket die je erbij kan pakken als je naar Dylan aan het luisteren bent. Of een fraaier boek met wat meer foto's / platenhoezen / drafts. Nu is het, naar mijn mening, 1,5 kilo grotendeels wit leeg papier. Dan zoek ik de tekst makkelijker op met de ipad via bobdylan.com.