protest against the rising tide of conformity

Doe mij even een lol: pak voor dat je verder leest het fotoboek van Daniel Kramer uit de kast & kijk naar de foto's op blz. 112 en 113. Heb je het boek niet? De foto op blz. 112 staat hier.
Schitterende foto's. Kijk eens goed naar die poster op de foto. 'Protest against the rising tide of conformity' staat er op te lezen. Vrij vertaald: protest tegen het rijzende tij van de gelijkluidendheid.
Ik heb dit altijd ironisch gevonden, Dylan bij een poster beginnend met 'Protest', op een foto gemaakt in een tijd dat Dylan zich meer & meer distantieerde van de zogenaamde protestsongs.
Kijk nog eens goed naar die poster. Rechts & onderaan zit een nogal brede witte rand. Waarom? Is de poster niet goed in de lijst gehangen?
Wat is dit voor een poster? 'Protest against the rising tide of conformity' staat er op. En? Waar slaat dit op?
Vragen waar ik gisteren het antwoord op gevonden heb.
De poster is ontworpen door Seymour Chawst, het is reclame voor Booth's House of Lords gin. De poster is oorspronkelijk in kleur, iets wat je niet zou verwachten wanneer je naar de foto's van Daniel Kramer kijkt. Het reclame-deel is in de oorspronkelijke poster te vinden in die twee brede witte randen, aan de onderkant en rechterkant van de poster.
Wat ik me eigenlijk nooit eerder heb gerealiseerd, is dat Daniel Kramer de foto's bewerkt heeft om ze in zijn boek op te kunnen nemen. Het reclamedeel is eruit gehaald waardoor er een wat vreemd ogende poster over blijft met een statement om nog eens goed over na te denken: 'Protest against the rising tide of conformity'.
Wie op het internet zoek, komt overigens ook foto's van Dylan uit deze serie tegen, waarbij de poster niet ontdaan is van de reclame. (zie o.a. hier)

Kanttekening: waarom wil ik dit weten? Waarom vind ik het vinden van een afbeelding van de originele reclame poster van Booth's House of Lords gin voldoende reden om een dansje door de kamer te wagen? Ik weet het niet. Ik ben niets wijzer geworden over de muziek van Dylan. Welbeschouwd is het overbodige kennis. Aangenaam, maar overbodig.
Kanttekening 2: ik heb altijd aangenomen dat deze foto van Dylan in de tweede helft van 1964 is genomen. Ik ben daar niet uniek in. De website Bob Dylan picture archive plaatst de foto's uit deze serie ook in 1964. Echter: de informatie die ik heb gevonden over deze poster, vertelt mij dat deze poster pas in 1965 gedrukt is.
Dat levert weer nieuwe vragen op.

Geen opmerkingen: