Is your love in vain?

Afgelopen vrijdag kreeg ik een e-mail van Arno over het nummer 'Is your love in vain?' van het album Street legal. Arno schrijft:
Ik zal vast niet de eerste zijn die het nummer , waar ik nu naar aan het luisteren ben, " Is your love in Vain?" erg veel vind lijken op "Whiter shade of pale" van PH . Is daar nog iets over te vermelden?
Ik heb Arno diezelfde dag nog een e-mail teruggestuurd, met daarin o.a.:
Ik moet bekennen dat er niet meteen bellen van herkenning afgaan. Daarmee bedoel ik dat ik me niet kan herinneren ooit eerder over de overeenkomst te hebben gehoord / gelezen.
Ik vind de gedachte wel intrigerend, ik zal in de komende dagen eens wat zoekwerk verrichten.

Ik moet bekennen dat ikzelf nooit eerder een overeenkomst heb gehoord tussen 'A Whiter shade of pale' van Procul Harum & Dylans 'Is your love in vain?' Dat neemt niet weg dat Arno, naar mijn idee, wel een aardig punt aansnijdt. Ik hoor de overeenkomst niet, maar dat zegt niks. Mijn oren zijn verstopt met Dylan.
Maar wanneer ik alleen op mijn eigen oren af zou gaan, zou het antwoord op Arno's e-mail afgedaan kunnen worden met een simpel 'Ja, ik hoor het' of 'Nee, ik hoor het niet' & dat is - naar mijn idee - niet interessant. Wèl interessant is Arno's 'Ik zal vast niet de eerste zijn...'
Zijn er andere luisteraars die een link hebben gelegd tussen 'Is your love in vain?' en 'A Whiter shade of pale'?
Ik ben op zoek gegaan, eerst in de stapel artikelen uit 1978. Opvallend aan die stapel artikelen is dat het gros van die artikelen gaan over de film Renaldo and Clara en de tournee van 1978. Slechts een handvol van de artikelen uit de stapel zijn recensies van Street legal, het album waarop 'Is your love in vain?' te vinden is. Niet één van die recensies maakt melding van overeenkomsten tussen 'A Whiter shade of pale' en 'Is your love in vain?'

Dan maar de boekenkast induiken. De eerste gedachte: het boek A darker shade of pale; a backdrop to Bob Dylan van Wilfrid Mellers. In dit boek wel enkele regels over 'Is your love in vain?', maar nergens een link met 'A Whiter shade of pale'.
In dit boek sowieso niks over 'A Whiter shade of pale', alleen de titel refereert aan dit nummer van Procul Harum.
En ook in andere boeken over Dylan vind ik niks over een overeenkomst tussen 'A Whiter shade of pale' en 'Is your love in vain?' Kortom, voor zover ik heb kunnen nagaan is Arno de eerste die een overeenkomst hoort.
Laat mij (& Arno) weten wat je vindt van Arno's conclusie. Heeft hij gelijk? Waarom wel / niet?
(bijdragen kunnen naar tom_dylan@hotmail.com)

Daarmee is de kous nog niet af. In mijn zoektocht door de boekenkast ben ik nog wel het een & ander tegengekomen dat ik vermeldenswaardig vind over 'Is your love in vain?'
Begin 1978 werd de maatschappij Special Rider Music opgericht voor het vastleggen van copyright. De allereerste song waarvoor, door Special Rider Music, copyright werd aangevraagd, was 'Is your love in vain?'
Echter, er ging iets fout. Copyright werd eind maart 1978 aangevraagd voor 'Is her love in vain?' Deze fout werd eind mei 1978 hersteld.
Wanneer je in de Dylan-literatuur zoekt naar 'Is your love in vain?', zijn er twee zaken die steeds weer terugkomen. Ten eerste de regel 'Can you cook and sew, make flowers grow'. Veel schrijvers vinden dit vrouwonvriendelijk / niet van 'deze' [=1978] tijd. Het lijkt wel of er niet over 'Is your love in vain?' geschreven kan worden zonder hieraan te refereren.
Het tweede is dat veel schrijvers beweren - mogelijk terecht - dat Dylan de titel 'Is your love in vain?' heeft ontleend aan Robert Johnsons 'Love in vain'. Michael Gray, in Song & dance man III voegt daar 'All my love in vain' van Sonny Boy Williamson II aan toe.

Tot slot, & misschien wel het meest interessante gezien de zoektocht naar een connectie tussen 'Is your love in vain?' en 'A Whiter shade of pale', is wat Ken Brooks schrijft. Hij schrijft over een (muzikale) connectie tussen 'Is your love in vain?' en een ander nummer & dat andere nummer is niet 'A Whiter shade of pale':
'The tune [van "Is your love in vain?"] is similar to Elvis Presley's "Can't Help Falling In Love", Hugo (Peretti) and Luigi (Creatore) registered it as their's in 1961. Bob [Dylan] has changed the melody to create one of his most melodious songs.' (Ken Brooks - The Man in him, blz. 162)

Een persoonlijke noot: tijdens het schrijven van dit stukje heb ik aan één stuk door 'Is your love in vain?' gedraaid. Ik draai het album Street legal niet zo vaak & als ik het draai, is het vooral 'Señor' waar ik naar luister.
Street legal, m.u.v. 'Señor', wil mij maar niet raken, niet ècht althans. Ik vraag me al jaren af waarom. Door het herhaalt luisteren naar 'Is your love in vain?' heb ik het antwoord gevonden - denk ik - althans voor dit nummer.
Ik hoor niet Dylan-de-zanger, maar een Dylan die keurig netjes binnen de melodie zijn woorden zingt. Ik mis het versnellen & vertragen, het kauwen op woorden, het leggen van accenten. In 'Is your love in vain?' komt slechts één keer Dylan-de-zanger bovendrijven. Dat is in de regels

'Well I’ve been to the mountain and I’ve been in the wind
I’ve been in and out of happiness'

Ik weet het, het barst van de Dylan-liefhebbers die Street legal hoog aanslaan & mogelijk schop ik met bovenstaande tegen schenen. Als dat zo is, dan spijt mij dat, maar ik kan mijn eigen oren niet onder stoelen of banken steken.
Misschien moet ik nog leren luisteren naar Street legal, & hoewel ik dat zelf betwijfel, zal ik het proberen.
Ik zal vaker luisteren.

6 opmerkingen:

Frits zei

Even gekeken in Still on the road van Clinton Heylin. Geen verwijzing naar het 'A whiter...' gevonden.

CultureEye zei

Mischien zit het in de orkestrale begeleiding van Love in Vain, die het op Whiter Shade doet lijken?....

Persoonlijk vind ik Street Legal een van Dylans beste, beetje gearengeerd dan andere albums, maar toch erg goed

alja spaan zei

kijk Tom, het zit zo: Love in Vain is het enige Dylan nummer dat mijn zusje meezingt en echt spreken doe ik haar nooit.....

Peerke zei

'A Whiter Shade Of Pale' heb ik er nooit in gehoord. Maar wanneer het het intro weerklinkt, moet ik steeds weer denken aan dit songfestivalnummertje: 'Eres tu' van Mocedades:
http://youtu.be/FfX-KSbfIz0

Unknown zei

Luister svp nog eens naar het intro en dan naar het orgel dat prominent aanwezig is op 1 minuut voor het einde.

Anoniem zei

Een hele tijd geleden las ik De Daverdreun van Maarten 't Hart, waarin hij de vloer aanveegt met popmuziek in het algemeen. Hij sluit zijn artikel af met de deze uitspraak: "Er is waarachtig één popnummer dat ik erg mooi vind, A whiter shade of pale van de groep Procol Harum. De tekst is weliswaar onbegrijpelijk, maar de muziek is groots. Die muziek is dan ook een originele bewerking van de inleidende sinfonia van cantate 156 van Bach."
A Whiter Shade Of Pale is geenszins een originele compositie en Gary Brooker en Keith Reid van Procol Harum hebben dat recentelijk ook toegegeven. Wellicht dat Dylan bij het schrijven van Is your love in vain dus ook door Bach is geinspireerd. Klassieke componisten schijnen hem al vroeg aangesproken te hebben, Mozart, Brahms, Beethoven en Chopin, om maar enkelen te noemen... Groet, Floater.