Sid Griffin - Shelter from the storm


Eerder schreef ik hier mijn eerste indrukken op van het boek Shelter from the storm; Bob Dylan's rolling thunder years van Sid Griffin. Vrijdagavond ben ik in het boek begonnen, ik heb het net uitgelezen (tussendoor alle cd's, boeken enz. in dozen pakkend aangezien de muren het plafond geverfd moeten worden).
Griffin heeft voor dit boek interviews afgenomen met o.a. T Bone Burnett, Roger McGuinn, Ramblin' Jack Elliott, Louis Kemp, Larry "Ratso" Sloman, David Mansfield en Don Meehan. Deze interviews zouden genoeg opzienbarends moeten opleveren om handenvol onbekende feitjes en weetjes boven tafel te krijgen. Helaas, slechts één keer - met dank aan de informatie gegeven door Don Meehan - dacht ik what the f#ck! Daarover later meer.
Een erg groot deel van het boek bestaat uit letterlijke beschrijvingen van wat er te zien is in o.a. Renaldo & Clara, Hard rain (twee versies) en The World of John Hammond. Een letterlijke beschrijving, scène voor scène, van de vier uur durende versie van Renaldo & Clara heeft zeker een functie als naslagwerk, maar als leesvoer is het minder geslaagd. Zeker wanneer Griffin bij iedere scène vermeld of hij vindt dat bewuste scène al dan niet moet gehandhaafd worden in een kortere versie van Renaldo & Clara.
Naast deze letterlijke beschrijvingen, bevat het boek een hoofdstuk over het opnemen van Desire en het tot stand komen van The Rolling Thunder Revue - interessant, maar weinig nieuws gelezen - en een hoofdstuk over de invloed van o.a. de films Children of paradise en Shoot the piano player op het maken van Renaldo & Clara.
Een andere letterlijke beschrijving, of liever transcriptie, bevat het hoofdstuk met de titel Roger McGuinn's Rolling Thunder bus tape. Blijkbaar plaatste Roger McGuinn regelmatig een taperecorder in de tourbus welke alle conversaties opnam. Een transcriptie van één van deze tapes mocht Sid Griffin in zijn boek opnemen. Dit klinkt om van te watertanden - dit was het hoofdstuk waar ik met de hoogst gespannen verwachtingen aan begon - maar helaas, Griffin heeft een (transcriptie van een) tape gekregen met niet veel meer dan wat geneuzel tussen o.a. McGuinn, Ronson, Allen Ginsberg en Joni Mitchell gekregen.
Deze transcriptie voegt voor mij niets toe - behalve ergernis - aan het boek. De bijna twintig bladzijdes welke de transcriptie bevatten, hadden beter gebruikt kunnen worden om meer te schrijven over de concerten van The Rolling Thunder Revue die niet officieel zijn uitgebracht. Griffin besteedt alleen aandacht aan het concert van 2 december 1975 in Toronto. Dit doet hij beschrijvend, letterlijk vertellen wat er gebeurd tijdens dit concert, om een beeld te geven van de concerten van The Rolling Thunder Revue.
Shelter from the storm is goed, maar had zoveel beter kunnen zijn. En Griffin kan ook beter, zo heeft hij bewezen met zijn vorige boek Million dollar bash.
Net toen ik dacht dat dit boek best aardig weg las, maar mij weinig tot niks nieuws te vertellen had, kwam de schok, ruim driekwart van het boek had ik toen al gelezen. De schok, althans voor mij, was dat aan de opnames die te vinden zijn op Hard rain (lp èn tv-uitzending) overdubs zijn toegevoegd. Zo zijn aan de opnames gemaakt in Forth Worth, zoals ze te horen zijn op de lp Hard rain, achteraf drumtracks toegevoegd door Howie Wyeth en achtergrond vocalen door Don Meehan, simpelweg omdat deze op de oorspronkelijke opnames ontbraken. (zie blz. 194 e.v.) Griffin doet niet veel meer dan de beweringen van Meehan overnemen, terwijl dit - althans voor mij - beweringen zijn die verder onderzoek vereisen.
Shelter from the storm is een aardig boek, deels een handig naslagwerk en zeker de moeite waard, maar On the road with Bob Dylan van Larry "Ratso" Sloman blijft voor mij toch hèt boek om een goed beeld van The Rolling Thunder Revue te krijgen.
[Zoekend op het net naar een afbeelding van Shelter from the storm, kwam ik twee versies tegen, zie hierboven]

Geen opmerkingen: