Sid Griffin - Shelter from the storm [aanvulling #2]

Onderstaande e-mail schreef Rob mij, nog voor hij de reactie van Patrick (zie hieronder) had gelezen. Met dank aan Rob!

Hallo Tom

Bedankt voor je recensie van Griffin's nieuwste boek op het blog. Ik ga 'm dus niet kopen.
Over die onthulling van Don Meehan: komt op mij over als enige zelfoverschatting van zijn eigen rol/betrokkenheid na een groot aantal jaren. Kom je wel vaker tegen in biografieén waarin betrokkenen naar zeer lange tijd geïnterviewd worden. Dat verhaal van die achteraf toegevoegde backing vocals boeit mij niet, want na het draaien van de plaat + PA tape zijn in mijn oren niet hoorbaar (alleen Steven Soles).
In het algemeen is het niet zo heel verrassend dat ook op Hard Rain achteraf geoverdubd is, want dat gebeurde nou eenmaal in de regel altijd op live albums. Ook Dylan was niet vies van overdubs achteraf, getuige Before the flood (overdubs The Band) en The basement tapes (wederom overdubs The Band, kreeg dit keer dan ook alle aandacht in de recensies). Zelfs in 1992 deed Dylan zijn vocal track op My back pages van het 30th anniversary concert achteraf later in de studio nog eens overnieuw. Eigenlijk was hij het al gewend vanaf 1964, bij Another side. Door de haast waarin al die nummers opgenomen werden in korte tijd, werden fouten weggepoetst door vocal punch-ins en opnieuw gespeelde gitaarpartijen. Op alle albums daaopvolgend is dat blijven voorkomen.
Don Meehan was op Hard Rain de recording engineer en de mixing engineer. Ja, mogelijk heeft DonDeVito Howie Wyeth naar de studio laten komen om op sommige tracks wat drumpartijen over te doen. Echter, als je de Fort Worth tracks op de plaat/cd vergelijkt met de veel gebootlegde PA tape, dan hoor ik weliswaar grote verschillen in de mix (waarbij inderdaad op de PA tape de drums helemaal achteraan zitten, maar hooguit op Oh sister een verschil, namelijk dat op de PA tape aan het eind van elk couplet niet twee keer wordt afgeslagen (wel hoorbaar op de plaat, waarop in de mix de drums sowieso prominent voorin de mix zitten.

Groet Rob.

Geen opmerkingen: