Colin Waters - Bob Dylan nothing but mystery

Twee keer eerder schreef ik (kort) over het boek Bob Dylan nothing but mystery van Colin Waters (zie o.a. hier). Vanmiddag heb ik eindelijk de tijd gevonden om in het boek te beginnen. Ik heb het ook gelijk maar uitgelezen. Dit boek lezen vergt geen grote tijdsinvestering.
Wat ik me van te voren niet had gerealiseerd, is dat dit boekje - zoals ik het lees - helemaal niet voor de volwassen lezer bedoeld is, en al helemaal niet voor de lezer die al meer over Dylan heeft gelezen - maar voor de (Engelstalige) tiener die een werkstuk wil maken over Dylan, zo stel ik me voor. Het boekje bevat een eerste introductie in het leven en werk van Dylan in iets meer dan 100 bladzijdes. Als dit daadwerkelijk het doel was waarmee Colin Waters dit boekje heeft geschreven, is hij goed in zijn opzet geslaagd.
Ja, de nadruk ligt te veel op de jaren zestig, zoals ik eerder schreef.
Ja, essentiële albums als New Morning, Street legal en Infidels - om er drie te noemen - worden niet eens in dit boek genoemd.
Maar dan, ondanks deze missers werkt het. Sterker nog, dankzij deze missers werkt het. Colin Waters geeft in dit boekje de hoofdlijnen weer van de ontwikkelingen in Dylan's carrière. Deze hoofdlijnen worden zo nu en dan afgewisseld met stukken over essentiële gebeurtenissen uit de (Amerikaanse) geschiedenis waarvan de tiener anno nu waarschijnlijk niet of maar met mate van op de hoogte is. Denk hierbij aan de civil rights beweging, de koude oorlog, enz. Deze stukken plaatsen veel van Dylan's carrière en muziek in een historisch perspectief.
Dit boekje is een prima introductie in leven en werk van Dylan, voor de tiener die, enz.
Helaas zijn er wel een aantal 'foutjes' in geslopen, een achttal Nogowski's heb ik gevonden. Zo is volgens dit boek Dylan geboren op 25 mei 1941 i.p.v. 24 mei 1941, heeft Dylan songs geschreven met de titel With God on their side en It's all right, it ain't me babe. Werd John Wesley Harding in 1968 opgenomen en kwam Modern times in 2005 uit en draagt het album dat na Oh mercy uitkwam de titel Under a blood sky.
Verder trad Dylan in juli 1963 op in Greenwood, niet in Greenland, zoals Colin Waters schrijft, en is Subterranean homesick blues zeker niet the first fully electric song Dylan recorded.
Er valt niks nieuws te leren in dit boek voor eenieder die wel eens wat gelezen heeft. Maar dan, dat is ook niet de opzet van dit boek.
Wie behoefte heeft om een paar uurtjes te verdwijnen in het lezen, zonder al te veel moeite daarvoor te hoeven doen, kan ik zeker aanraden Bob Dylan nothing but mystery te lezen. (Het kost ook nog eens geen drol) Al is het alleen al voor de iets meer dan vier bladzijdes epiloog, waarin Waters even van de 'gebaande paden' afwijkt en o.a. hardop denkt over de oorsprong van Dylan's pseudoniem Jack Frost en deze koppelt aan Dylan's aankomst in New York in de koude winter van 1961, en de sneeuwstormen die Washington DC moest verduren vlak na Dylan's optreden in het Witte Huis in februari 2010.
Helemaal aan het eind van het boekje heeft Waters nog een lijstje van 10 essentiële Dylan-albums opgenomen, voor de nieuwkomers:

01. The Freewheelin' Bob Dylan
02. Bringing it all back home
03. Highway 61 revisited
04. Blonde on blonde
05. The Basement tapes
06. Blood on the tracks
07. Desire
08. Slow train coming
09. Oh mercy
10. Together through life

Uiteraard valt er veel commentaar te leveren op dit lijstje, maar dan, als introductie voor de tiener die nog niets van Dylan heeft gehoord, is het nog niet zo'n gek lijstje.
Ik heb geprobeerd mijn eigen lijstje van tien albums te maken, maar moet concluderen dat ik daarin alleen maar kan falen.

Geen opmerkingen: